Är tomaten en hybrid eller inte?

trollet
https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-02/plant-variety-catalogues_vegetable-species.pdf
En av de vanligaste frågorna jag får är vilka tomater som är F1-hybrider och inte…

Då brukar jag ofta hänvisa till European Commissions hemsida och deras lista över registrerade sorter inom EU men den sidan görs dessvärre om regelbundet (och är numera mer användarfientlig än nånsin) så här kommer PDFn direkt istället:

https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-02/plant-variety-catalogues_vegetable-species.pdf

Källan hittar du här.

Tomaterna börjar i slutet på s 398 (rubrik 24. Solanum lycopersicum L. – tomato) lättare att hitta om du kollar på dator än i mobilen. Och nä, sen brexit finns tyvärr inte de sorter som är registrerade i England med längre… Synd, med tanke på hur MÅNGA det är. 😆

Och sen finns det ju en hel del ”gamla” F1hybrider i omlopp som hängt med ett tag, som i många år sålts och bytts som icke-hybrider hobbyodlare emellan och (förhoppningsvis) stabiliserats i 7 år eller mer… 😉 Ha det i åtanke när du kollar. Om sorten funnits mycket länge och säljs som icke-hybrid av en betrodd källa så är den sannolikt stabil numera. Om sorten är NY och redan säljs som icke-hybrid så är den sannolikt inte stabil än.

Kort om F1hybrider

F1 är en förkortning för filial ett, dvs första generationen. F1 hybrider uppstår inte av sig självt genom spontan korspollinering i naturen utan är resultatet av industriell förökning med människans hjälp: blomman kastreras i sent knoppstadium genom att ståndare och kronblad tas bort, sen handpollineras pistillen med pollen från en annan sort. Vips är en F1 hybrid född. De sorterna är ofta framtagna för att ge större skördar, vara resistenta mot nån särskild sjukdom, kunna transporteras långt eller för att mogna snabbt, ofta (men inte alltid) på bekostnad av smak.

Det finns också F1 hybrider som är specifikt framtagna för att vara mycket söta i smaken (då på bekostnad av andra egenskaper, t ex kanske tomaten lossnar från plantan som mogen och är svår att plocka, eller spricker lätt vid regn, eller har ett slängigt och jobbigt växtsätt).

F1 hybrider måste anges som F1 när de säljs som frö inom EU, men när de säljs som planta brukar det tyvärr inte anges. Titta därför i EUs sortlista om du vill vara säker.

England och USA då….?

Det vore väldigt kul att kunna länka till listor även om engelska sorter och amerikanska, kanadensiska sorter… Och då till en sida som INTE kräver inloggning. Nån klipsk läsare som har koll på det kanske…?

Tipsa mig gärna! 😀 😀 😀

Läs också: Trädgårdsprofilernas tomatfavoriter (gourmet edition)
Poddavsnitt 30: Om vinterns tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.