Lucka 11: Lungrot

trollet
Lungrot. Foto: My Kjellberg

Lungrot – Blitum bonus-henricus (även kallad Gode Henriks målla)

Gästbloggare: My Kjellberg, Skogsträdgårdens Växter

Lungrot är en väldigt produktiv och god matperenn som inte bara ger supergoda ”spenatblad” till stuvning, soppor och paj utan även frön som tillagas, smakar och äts som quinoa. Riktigt unga blomställningar kan också förvällas och ätas som ett gott tillbehör, ungefär som kokt broccoli. Dessutom är det en av de absolut nyttigaste växterna vi kan odla i Sverige: rik på vitaminer, mineraler och protein.

Lungroten är en riktigt gammal grönsaksväxt som spreds i Europa under romartiden och har senare även använts som medicinalväxt mot en mängd sjukdomar av klostermunkar.

Skörda blad

Lungroten är storväxt – den kan bli uppemot halvmetern bred och meterhög – och har en rejäl rotklump med djupa rötter. När den etablerat sig kan den stå emot de flesta ogräs och kan fungera som en bra ogräsbarriär längs kanten av odlingsbäddar. Den trivs bra i sol till halvskugga. Jag odlar lungrot i zon 3 i Skåne men den är härdig i hela landet i väldränerade lägen.

Jag har ett samlat sjok av lungrot i min trädgård för att lätt kunna skörda mycket, förvälla någon minut och frysa för framtida behov. Det går jättebra att ta många skördar av lungrot under en säsong – tricket är att skörda dem tillräckligt tidigt, gärna när de bara är ca två decimeter höga och definitivt innan de börjat blomma. Då kan du skära av stjälken vid marken och får flera skördar med god smak. Lungroten blir rejält besk om den skördas för sent eller växer för torrt – så har du någon gång smakat besk lungrot, testa att skörda tidigare och vattna mer.

Lungrot i maj. Foto: My Kjellberg

Skörda frö

Fröna skördas när de mognat fram och blivit mörka i färgen, de går att tillaga direkt eller torkas och användas senare. Gnugga dem, skölj och koka. Byt vatten minst en gång och koka tills de är mjuka. Smakar väldigt likt quinoa (som ju också är släkt med våra mållor). Eftersom lungrot innehåller mycket saponiner ska du alltid förvälla en gång och slå bort vattnet innan du har den i matlagning eller äter den.

Text och bild: My Kjellberg

Om Skogsträdgårdens Växter

Skogsträdgårdens växter –  Plantskolan för vackra, ätbara, perenna, lättskötta mångfaldsträdgårdar

Vi är två skogsträdgårdsfantaster, Hanna Jönsson och My Kjellberg som tillsammans driver en plantskola för skogsträdgårdsväxter – alltså ätliga och användbara perenner, buskar och träd. Vi producerar själva plantorna genom vegetativ förökning eller drar upp dem från frö, oftast från eget utsäde. Vi säljer plantorna i vår egen butik, på trädgårdsmässor och hos återförsäljare som Tirups Örtagård. Det är även möjligt att beställa och få levererat större partier plantor när vi har öppet under säsongen.

Vi vill att våra plantor ska vara en del i att skapa långsiktigt hållbara matproducerande trädgårdar och större odlingssystem där jorden och dess mikroliv slipper utsättas för störande jordbearbetning varje år och istället får utveckla sitt intrikata ekosystem.

Nyfiken på mer om oss?
Hemsida: www.skogsträdgårdensväxter.se
Facebook: https://www.facebook.com/skogstradgardensvaxter

Läs också Lucka 10: Strandkål
Lucka 9: Sparris
Lucka 8: Korogi

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.