Lucka 9: Sparris

trollet
Sparris på väg upp. Foto: Annika Sahlin.

Sparris: Asparagus officinalis

Gästbloggare: Annika Sahlin @skaleskafferi

Sparris är vår – sparris är gott – sparris är exklusivt! Sparris är en av de första primörer som skjuter fram på våren. Den solar sig i de första intensiva strålarna som endast en tidig vårmorgon bjuder på. Det är en glädje att gå ut dessa morgnar och se solen stiga, höra fåglarna sjunga, känna vårens alla dofter och följa vårens utveckling. Det är magiskt. Mellan hägg och syren….Dagarna runt 5 Maj brukar de första knopparna titta upp här i Hälsingland hos mig.

På friland eller i pallkrage

Just att kunna gå ut i egen trädgård och plocka färsk sparris är så lyxigt. Att odla/plantera denna perenn är bästa tiden på våren och med ettåriga “kronor”. Det går att så frön också men det tar ännu längre tid. Jag rekommenderar att köpa plantor. Man kan plantera på friland eller i pallkrage. Det ska inte vara markduk under inte heller trivs sparris i kruka eftersom den har en pålrot som letar sig ner djupt för att vattenförsörjning.

Det går att odla långt norrut har många kunder som lyckats bra, själv odlar jag i zon 4. Sparris som förrätt, som tillbehör eller som ensamrätt. Den passar in överallt. Man kan koka, steka, grilla och brässera sparris.

Kokt sparris:

Skölj och skär av nedre delen av sparrisen. Lägg sparrisen i kokande, saltat vatten som precis täcker. Vattnet ska smaka salt. Tillsätt några droppar citron, lite socker och en klick smör. Koka 2-3 minuter beroende på storlek. Sparrisen ska knappt vara mjuk. Skölj den i kallt vatten eller lägg i isvatten några minuter. Då behåller den sin fräscha färg. Sockret gör att sparrisens egen sötma lyfts fram och smöret försluter porerna så smaken inte lakas ur.

Sparris på tallriken. Foto: Annika Sahlin.

Recept: Grön sparris med citronbaconvinegrette:

4 port

600g grön sparris
citronolivolja
salt och peppar

Citronbaconvinegrette:
1 pkt skivad bacon
2,5 msk citronolivolja
1,5 msk balsamvinäger
½ rödlök

Börja med vinegretten. Skär bacon i småbitar och stek dem knapriga i torr stekpanna.
Lägg dem sedan i en skål och häll på citronolivoljan och balsamvinäger.
Hacka rödlök fint och vänd i. Skölj och skär av nedre delen av sparrisen.
Använd stekpannan igen. Tillsätt lite citronolivolja. Lägg i sparrisen.
Låt steka några minuter, salta lätt. Häll vinegretten över sparrisen och servera.

Annika på Skale Skafferi. Foto: Annika Sahlin.

Om Skale Skafferi

Annika och Esa bor och arbetar på gården som är ett jord- och skogsbruk. Gården ligger i Skale, Söderala 8 km väster om Söderhamn i Hälsingland. Här odlas grönsaker och kulturspannmål, dvs spannmål som odlades före det moderna jordbruket och som innehåller mer smak och näring. Honung från egen bigård säljs i Gårdsbutiken, likaså grönsaker, naketkorn, olika sorters mjöl av kulturspannmål ex dalavete och råg (svedjeråg). Rybsolja samt  olika förädlade produkter som ex tomatmarmelad med olika smaksättningar. I adventstid finns bla glögg, handgjorda praliner och julkorgar med gårdens delikatesser. Allt som produceras framställs på gården. Gårdsbutikens öppettider varierar efter säsong.

Hemsida: https://skaleskafferi.se/

Instagram: @skaleskafferi

Facebook: Helsingesparris/ Skale Skafferi

Läs också Lucka 8: Korogi
Poddavsnitt 26: Om sparris med Annika Sahlin
Sortguide: Sparris

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.