Lucka 12: Strävsolros

trollet
Foto: Karin Sjöstedt

Strävsolros – Helianthus strumosus 

Gästbloggare: Karin Sjöstedt, Hornuddens Trädgård @hornudden

Från att inte veta om dess existens gick vi till att förundras och fastna för denna släkting till jordärtskockan (Helianthus tuberosus) som tillhör familjen korgblommiga växter (Asteraceae). Vi upptäckte strävsolrosen (även kallad ”rotsolros”) genom vårt deltagande i projektet ”Odlingsvärda fleråriga grönsaker för produktion” och under säsongen 2021 provodlade vi tre olika sorter. Och sedan dess har de sin självklara plats i vår fleråriga trädgård som är under uppbyggnad.

Ovan jord är det inte så enkelt att se skillnad på strävsolrosen och jordärtskockan, det är först när blomningen startar eftersom jordärtskockan blommar mycket tidigare. För att ge knölarna den tid de behöver får du alltså vänta fram till slutet av oktober, men helst längre och om inte marken tjälar kan du skörda hela vintern. Precis om jordärtskockorna så mjuknar de snabbt när de är ovan jord, vilket innebär att det inte finns någon mening med att ta upp fler än du tror att du kommer att äta upp.

Strävsolros blir en hög växt. Foto: Karin Sjöstedt

Aurora, Herman och Chinese

Vår odling ligger i Mälardalen, odlingzon II, och de sorter som vi odlar är Aurora, Herman och Chinese.  Hos oss med lerjord blir knölarna från Aurora stora, röda och fina – men inte så många. Däremot får vi många men små knölar från sorten Herman. De som gett högst avkastning hittills är Chinese.  Smakmässigt känner inte vi att det är så stor skillnad mellan de olika sorterna – tyvärr! När det gäller smaken på strävsolros jämfört med jordärtskocka så är det inte så stor skillnad där heller, men vi upplever att strävsolrosen är lite mildare än jordärtskockorna och ger inte upphov till samma flatulens. DOCK kan vi inte hävda att det är vetenskapligt bevisat!!

Strävsolros Aurora. Foto: Karin Sjöstedt
Strävsolros Herman. Foto: Karin Sjöstedt

Därför ska du odla strävsolros

Varför ska man då odla strävsolrosor? Jo, för de är lättare att göra rent från jord eftersom de är mer långsmala och inte lika knöliga som jordärtskockorna. Dessutom så är både jordärtskockorna och strävsolrosorna nyttiga för både tarmen och blodsockernivå. Båda innehåller ämnet inulin som är en polysackarid, men eftersom den inte kan brytas ner i mag- och tarmkanalen så räknas den till kostfibrerna. De flesta av oss behöver äta mer kostfibrer. Inulin bidrar faktiskt både till ökat totalantal och antalet arter av tarmbakterier. Dock är vissa av oss känsliga för gasbildningen (flatulensen) men ett tips är att om du byter kokvattnet efter några minuters kokning eller förväller dem innan du bakar dem i ugnen så minskar den gasbildande effekten.

Sen är de långa och ståtliga så hos oss kräver de stöd för att inte lägga sig ner. De växer långsamt så det behövs en varm höst för att de ska blomma med sina gula och små solrosblommor. Att den har inga särskilda krav på odlingsplatsen och heller inte kräver så mycket annan omvårdnad gör ju inget.

Karin och Mats på Hornuddens Trädgård. Foto: Viktor Thel

Om Karin Sjöstedt

Karin driver tillsammans med maken Mats Hornuddens trädgård som är en släktgård på 40 ha och ligger mitt i Mälaren. Odlingen är KRAV-certifierad sedan 1988 och i de uppvärmda växthusen samt kallväxthusen odlas tex tomater, örter, gurka, sallat, paprika men också vildsparris, björnbär och piplök. På åkern odlas drygt 500 äppelträd, olika sorters bärbuskar och grönsaker. Relativt ny är den fleråriga trädgården som finns för inspiration till besökare som kommer till gårdsbutiken eller hyr Sjöstugan för semesterboende.

En stor del av skörden från odlingarna går till den egna restaurangen på gården som erbjuder catering året runt och har lunch- och middagsservering utvalda dagar under låg säsong, men onsdag-söndag under den varma perioden. Störst del av skörden går till Hornuddens Andelsträdgård, som startades 2017, där ca 40 stycken hushåll i närområdet och två kommuner är andelsägare. En inspirerande verksamhet som utvecklas utifrån behov och möjligheter.

Hemsida: https://hornudden.net/
Blogg: https://hornudden.net/blogg/
Facebook: Hornuddens Trädgård
Instagram: @hornudden

Läs också Lucka 11: Lungrot
Lucka 10: Strandkål
Lucka 9: Sparris

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.