Lucka 10: Strandkål

trollet
Strandkål. Foto: Impecta Fröhandel

Strandkål – Crambe maritima

Gästbloggare: Katarina Kihlberg @impecta.se

Vad är strandkål?

Strandkål är en spännande växt att odla och en delikatess i köket. Som namnet avslöjar är den naturliga hemvisten för strandkål, Crambe maritima, miljöer nära kusten. Där burrar kålbladen ihop sig i vinden och klarar såväl saltvatten som stekande sol – alltså är det en tålig växt vi ska bekanta oss med.

I Sverige kan du springa på strandkål i det vilda framförallt på Öland och Gotland, där den är fridlyst, och längs västkusten. Hemma i trädgården kan strandkål odlas i stora delar av landet så länge den planteras i soligt läge och i väldränerad jord, som tillåter roten att utvecklas ordentligt. Den karga miljön som kusten erbjuder har gjort att strandkålen växer med djupa rötter som ger stadga i blåsten.

Strandkål som primör

Odlarhistorien berättar om hur strandkål länge sågs som en lyxig delikatess i England. Det var de nötiga stjälkarna och broccolilika blomknopparna som lockade. De stora bladen ansågs ha en besk smak vilket ledde till att engelsmännen började bleka strändernas kål, såsom vi gör med sparris. Under hösten gick de man ur huse för att täcka strandkålen med tång och tidig vår skördades mjälla knoppar som spirade under vintertäcket.

Om du odlar strandkål är det verkligen värt att prova bleka den för primörskörd genom att täcka den med organiskt material eller en hink. Efter den tidiga skörden låter du kålen växa till sig för att senare under säsongen använda blad, stjälkar och knoppar i sallad, wok, till grillen, fräsa i stekpanna eller stoppa i grytan.

Strandkål från frö

Du kan köpa färdiga plantor av strandkål i trädgårdshandeln eller odla den från frö. Strandkålens fröer omges av ett ganska hårt skal, vilket gör att groningen kan ta sin tid. En del odlare av strandkål ruggar fröerna före sådd, andra krossar sönder skalet för att skynda på groningen.

Utgå i vilket fall som helst ifrån att det kan ta tid för strandkålen att gro, från några veckor till ett helt år. I gengäld kräver sådden inte så mycket pyssel. Så fröerna i krukor eller brätten under vårvinter eller höst. Täck gärna jorden med finkornigt grus och ställ sådden utomhus i skuggigt läge. När fröerna har grott och en liten planta bildats planterar du om strandkålen i större krukor – det kan behövas ett par omplanteringar innan kålen är redo för sin växtplats.

Strandkål i naturlig miljö. Foto: Impecta Fröhandel

Plantera i köksland och lådor

När du kommer hem med din strandkål från trädgårdshandeln eller har drivit upp plantorna själv från frö planterar dem i kökslandet eller odlingslådor. Om vi tittar på strandkålens naturliga miljö är det lätt att tro att den enbart vill växa i sandig och stenig miljö. Erfarenheten säger dock att den klarar utmärkt att växa i vanlig trädgårdsjord så länge den är lucker och väldränerad – alltså ett önskemål som många grönsaker har.

Låt gärna strandkålen växa till sig första säsongen, utan att skörda. Denna perenna kål tål inte förvaring särskilt bra, så se den som en grönsak att skörda och använda under växtsäsongen. Om strandkålen hade varit lämplig för transport och förvaring tror jag säkert att vi hade kunnat köpa den som grönsak i välsorterade matbutiker. Nu får den i stället blir ett spännande inslag i kökslandet.

Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Om Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är trädgårdsingenjör och kommunikatör med ansvar för innehållet på Jordnära –Impecta Fröhandels blogg som ger handfasta råd och inspiration kring odling och trädgård.
Impecta Fröhandel har funnits sedan 1975 och är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Sortimentet av fröer innehåller nära 2 000 sorter från alla växtgrupper. Vi väljer omsorgsfullt ut frösorter som passar vårt nordiska klimat. Urvalet sker genom egen provodling i Julita i Sörmland där varje enskild sorter följs noggrant från sådd till skörd och blomning. Det finns inget bättre sätt att bedöma grobarhet, kvalitet, utseende och smak än att odla själva.

På Impecta Fröhandel brinner vi för äldre växter, unika och svåråtkomliga sorter som är värda att bevara för kommande generationer och vi ser odlingen som en miljövinst. I sortimentet finns såväl ekologiska fröer till krydd- och grönsaksväxter som fröer till kulturarvssorter med anor hundratals år tillbaka i tiden.

Välkommen till impecta.se

Läs också Lucka 9: Sparris
Lucka 8: Korogi
Poddavsnitt 37: Om fleråriga grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.