Mumsiga lagringstomaten Date Fruit Yellow

trollet

-innehåller reklam för Skillbreak-

Det finns en tomat för varje årstid

Eller nja, det finns faktiskt flera!😃😃😃Ofta när jag berättar att vi i familjen äter egna, färska tomater året runt så är det nästan alltid någon som rynkar lite på näsan och påpekar att det är bättre att äta efter säsong. Att det är nyttigt att få längta lite. Men visst längtar jag! Jag längtar redan efter nästa års sockersöta sommargodissalladstomater för det som vi äter nu såhär års är vinterns tomater, såna som går att lagra.

För det går alldeles utmärkt att äta egna färska tomater året runt och ÄNDÅ äta efter årstid. Vi äter ju inte samma slags tomater i familjen året runt, utan vi anpassar oss; olika tomatkategorier för olika årstider. Vinter och vår blir det mest lagringstomater (som vi odlade i somras, inga växtlampor igång än här inte 😉) För jag odlar tomater strategiskt ur 7 olika kategorier just för att få så lång konsumtionssäsong som möjligt, en säsong som faktiskt täcker hela året. Måste man göra som vi? Såklart inte. Men testa gärna, för det funkar fantastiskt bra! 😄😄😄

Jag berättar mer om hur jag odlar tomater strategiskt ur 7 olika kategorier i onlineworkshopen Färska Tomater Året Runt på skillbreak.com
Date Fruit Yellow håller inte hur länge som helst, men vi äter den ungefär fram till nyår (sen brukar den vara slut) men håller ofta ända till januari eller längre. Det är bra attt komplettera med andra lagringssorter med längre hållbarhet. (röda Pantelli till höger)

Ovanligt god lagringstomat

Lagringstomater har ofta ett tjockare eller segare skal och en fastare/torrare konsistens än ”vanliga” sommartomater och används därför vanligen i matlagningen snarare än i en sallad… Men det finns undantag. Som Date Fruit Yellow!

Den ger ganska små, gula-milt orangegula ovala tomater med riktigt fin smak. Hyfsat söt, så pass goda att de faktiskt funkar i en sallad iallafall 2-3 mån efter skörd. Jag brukar lite skämtsamt säga att den är det närmaste en Sungold F1 man kommer inom kategorin lagringstomater, och det betyder inte att de smakar likadant (för det gör de verkligen inte) utan bara att Date Fruit Yellow är den godaste lagringstomaten jag smakat hittills, som mest påminner om ”vanliga sommartomater” rent smakmässigt fastän den går att lagra.

Date Fruit Yellow
Date Fruit Yellow ger ganska långa klasar.
Nästan onödigt med växtskylt till den här sorten (men klart du ska märka din planta!) eftersom den är så annorlunda jämfört med andra lagringstomater. Du blandar knappast ihop den med nån annan lagringssort.

Halvhög lättodlad planta

Date Fruit Yellow är nästan en busksort, plantan blir ca 120-150 cm hög (brukar kallas semi-determinate på engelska sidor) som odlad i stor kruka men kan bli högre om den får ännu mer jordvolym. Det är en rätt produktiv sort som inte spricker så lätt, inte en enda tomat sprack iallafall här hos mig den regniga sommaren (med översvämningar!) sommaren 2023. Då odlad utomhus i stor kruka, utan tak. Smaken är imponerande god för att vara lagringstomat, det närmsta man smakmässigt kommer en ”vanlig sommarsalladskörsbärstomat” inom kategorin lagringstomater. Jag rekommenderar den varmt! En återkommande favorit här hemma… Visst är den godast färsk men helt ok även som lagrad. Går att lagra i ca 5-6 månader och har en utvecklingstid på 75-80 dagar. Jag köpte frö från Meraki Seeds.

Tomaterna kan bli lite skrynkliga och tappa i smakvolym efter att ha lagrats länge, då brukar jag köra dem i ugnen ihop med vitlök och färska örter (från frysen) i en ugnsform på ganska låg värme i några timmar, det blir som semi-torkade tomater. Funkar toppenbra på en sallad, testa vetja! 😀😀😀

Tomatväggen i juli 2023. Jag odlar tomaterna utomhus i snittblomshinkar i zon 4.
Date Fruit Yellow ger ganska långa klasar.
Det är skillnad på sort och sort! Kombinera gärna Date Fruit Yellow med andra lagringssorter som har längre hållbarhet, t ex Vesuvio Giallo. Även om båda är gula lagringstomater så har de olika egenskaper och kompletterar varann bra.
Jag odlar väldigt många olika sorters lagringstomater för att få en lång säsong. Även om Date Fruit Yellow är en av de godaste sorterna så odlar jag inte bara den, det gäller att kombinera olika sorter som kompletterar varann för att få en riktigt lång säsong.
Date Fruit Yellow i november (odlad utomhus, skördad före frost och sen förvaras tomaterna svalt inomhus). En toppensort som jag verkligen rekommenderar! 😃
Läs också: Trädgårdsprofilernas tomatfavoriter (gourmet-edition)
Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Talmannens tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.