Göra lepagehäck

trollet

En äppelhäck kan man göra på alla möjliga sätt… Pelaräpplen på rad, äppelbuskar på rad eller sneda äppelspön. Man kan också spaljéra fruktspön på mer eller mindre fantasifulla vis och en av de snyggaste sådana tycker jag är lepage.

En lepagehäck ser ut ungefär som ett snett, böljande staket med böljande våningar. De går att göra både som högre staket eller som lägre inramningar, i Frankrike används de ibland i rondeller som ett ”runt staket” istället för som ett rakt sådant.

Man kan också välja att köra med eller utan ändstolpar, om du vill ha en rak häck. En del föredrar levande ändstolpar i form av ett äppelspö (eller annat växtmaterial) medan andra föredrar ett redigt armeringsjärn. Jag har drömt om att kunna ge ut min pomologuppsats i bokformat men inget förlag har nappat… (De tycker att jag har för liten säljbas, dvs följarantal, och föredrar feelgoodböcker med recept. Tyvärr.) Så nu ger jag upp och lägger ut det här på bloggen istället. Se länk nästa stycke. 🙂

År ett planteras äppelspöna i 45 graders vinkel med 1 m mellanrum. Copyright Trädgårdstrollet.se
Häcken kan forma en cirkel utan slut (som i de franska rondeller) eller vara rak, med eller utan ändstolpar. Copyright Trädgårdstrollet.se
(År ett längst ner. År 2 i mitten. År 3 högst upp.) År två binds spöna ner vid basen hos sin framförvarande granne. Tredje året behålls det kraftigaste skottet på bågens topp, övriga kortas in. Skotten binds ner i motsatt riktning varannan våning. Med åren blir våningarna fler och fler. En våning är vanligen ca ½ m hög, tre våningar blir därmed ca 1,5 m hög. När du är nöjd med antalet våningar kortar du in även mittskotten på bågen, du slutar helt enkelt bygga vidare på den uppåt. Copyright Trädgårdstrollet.se

Mitt exjobb om lepage

När jag gick pomologutbildningen hos Pomologiskt Centrum så skrev jag mitt examensarbete om just lepagehäck.

Det hittar du här: Lepagehäck – sortval, plantering och beskärning av Jasmine Waara
(de två viktigaste slutsatserna: använd hellre A2 än B9 och lyssna mer på äldre, kunniga personer med praktisk erfarenhet än på teoretisk litteratur)

Den källa jag använt mig mest av är Hur man spaljérar kärnfrukt från spö till spaljéträd av Linnea Horgby uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen i Kulturvård, Trädgårdens hantverk och design 2012. Om du har frågor om hur man sköter en lepage så läs gärna den, hur bra som helst. Besvarar det mesta. 🙂

Jag själv har tyvärr inte möjlighet att svara på alla de hundratals frågor som kommer via sociala medier, boka istället en konsultation eller ett föredrag (irl eller online) så svarar jag gärna då. 😀 😀 😀

Lennart Svahns vackra lepagehäck i Duvbo.

Lepagehäcken i Duvbo

Min egen lepagehäck började bra men slutade mindre bra… Livet som småbarnsförälder och egenföretagare kom emellan så den är dessvärre i behov av en rejäl renovering. Men vill du se en riktigt fin och välskött lepagehäck så kika gärna på blogginlägget Lepagehäcken i Duvbo, där Lennart Svahn visar upp sin superfina lepage (och flera andra vackra spaljéringar av äpple).

Fransk lepagehäck på finska Del 1: Sortval
Fransk lepagehäck på finska Del 2: Ändarna
Fransk lepagehäck på finska Del 3: Plantering

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.