Budgetodla del 3: Sådd

trollet

Det är klart man som hobbyodlare kan köpa färdiga så-kit i trädgårdsbutikerna; som ett litet miniväxthus med bricka och genomskinligt lock. Och så såjord. Och frö. Och växtbelysning. Och och och… Sånt KAN man köpa. Om man vill. Eller så tar man vad man redan har hemma. 😉

Har du föressten funderat på hur lika de där små miniväxthusen och såtrågen är sånt som vi lägger i plaståtervinningen…? Och sen kör vi till trädgårdsbutiken och köper typ likadana små plasttråg till vårt odlande. Varför gör vi det egentligen när vi kan återbruka det vi redan har och slippa köpa. 🙂

Jag brukar ofta predika att odling inte behöver vara en prylsport (men det BÖR vara en sortsport) och det är sant: det fina med att återbruka återvinning till sådd är också att det tar mindre plats eftersom du inte behöver spara på prylarna sen. Win win ju!

Etiketter, frö, så-kit och särskilda växtlampor kan man köpa i trädgårdsbutiken. Eller så pusslar man ihop vad man redan har hemma.

Gratis så-kit = återbruka din återvinning

Det finns en MILJON olika ”istället-för”-budgetodlarförslag… En längre lista kommer senare, just denna fokuserar på sådd. Och kom ihåg: du behöver ju inte BARA budgetodla, du kan ju såklart köpa lite också. Om du vill. Men man måste inte. Det går alldeles utmärkt att odla helt gratis, det mesta du behöver finns ju redan hemma.

Om du inte vill att det ska bli så rörigt och plottrigt och hellre vill ha en mer enhetlig, vilsam budgetsådd så försök att använda mycket av samma, dvs använd t ex bara samma storlek på vindruvsask. Eller använd bara juiceförpackningar av samma storlek.

Vindruvsaskar, fågelmatshinkar och gamla plantbrätten går utmärkt att budgetodla i.
Bra jordrecept på både såjord och alljord hittade jag i Halvera Torvens monter på Nordiska Trädgårdar.

Istället för:

(Länkar till exempel på prylar som nämns i listan hittar du under rubriken Källor i urval sist i blogginlägget.)

En avsågad botten på genomskinlig juiceflaska utan kork = miniväxthus.

💚Såtråg = Vindruvsask/ päronask med lock, juice/mjölkpaket uppskuren på längden med några avklippta hörn. Godisaskar eller fågelmatshinkar med borrade hål funkar också. Men askar från mataffären som det legat paprika, chili eller tomater i tidigare är bättre att undvika så att du slipper riskera att smittas av ToBRFV.
💚Miniväxthus = Godisaskar/fågelmatshinkar. Päronaskar från mataffären är också bra, de är djupare än tex vindruvsaskarna. Tänk på att bara fylla max 1/3 av asken med jord, växterna behöver ju plats att kunna växa upp. Takeawaymuggar med kupol-lock från coffeehouses brukar också funka finfint! Eller klipp av botten på en genomskinlig juiceflaska, skruva bort korken och ställ ovanpå mjölkförpackning och tadaah så har du ett miniväxthus för en singelplanta.
💚Bevattningsmatta = Flyttfilt/packfilt från Jula, Biltema, Byggmax mfl att klippa i mindre bitar är mkt billigare än att köpa ”riktig” bevattningsmatta. Finns i olika storlekar och prisklasser, från 19:90 och uppåt.
💚Såddunderlägg = Skobricka/skounderlägg finns ofta redan hemma (eller köp tokbilligt från Ikea, Jula, Rusta mfl). Betydligt billigare än att köpa från trädgårdsbutiken iaf. Att ställa mindre juice/mjölkförpackningar i en större juice/mjölkförpackning som skurits upp på längden går också fint.
💚Pluggbrätte = Återbrukade pensé10-packsbrätten eller 6-packsljungbrätten är toppen. Eller växtbrätten från trädgårdsbutiken, fråga snällt så kan du få gratis (men be om såna med hål i botten, eller borra/klipp själv).
💚Såjord = Använd siktad gammal planteringsjord (du kan sikta med hjälp av t ex en cykelkorg) eller blanda egen istället för att köpa färdigblandad (se tidigare inlägg Budgetodla Del 2: Jord)
💚Etiketter = Klipp remsor av smörpaketlock/mjölkkartonger eller använd maskeringstejp + bra vattenfast penna. (Ej frystejp, den fäster sämre). Eller klädnypor, praktiska vid omskolning och blåst. Avklippta persienner lär också funka finfint.
💚Belysning = Allra billigast är att så utan belysning, dvs vänta till mars då solens ljus räcker i soligt söderfönster. Men det blir förstås svårt för den som vill odla tex chili, paprika och kronärtskocka som bör sås redan i januari. Men du behöver inte köpa svindyra växtlampsramper för det, budgetversionen bygger du själv av varmvita/kallvita T5 lysrör från tex Biltema. Men dumsnåla inte med ljuset: ca 100 w per kvm brukar anges som bra vid uppdrivning av plantor. OBS! Enligt Energimyndigheten så kommer T8 och T5 att fasas ut under 2023.

Kallsådd/vintersådd är toppen! Särskilt koriander blir tusen ggr bättre som kallsådd än varmsådd. Prova så får du se!

💚Kallsådd/vintersådd = Frigör plats inomhus (och tid!) genom att kallså/vinterså vissa grönsaker och blommor utomhus istället för inomhus. Kallsådd/vintersådd är verkligen inget nytt; Trudi Greissle Davidoff har hållit på med det i många år. Hennes hemsida wintersown.org finns inte längre kvar men det finns en väldigt aktiv Facebookgrupp. Såhär gör jag när jag vintersår i byttor men det går lika bra i t ex en pallkrage med lock.
💚Köpefrö = Fröbibliotek, frökedjor, fröbyten, fröodling och fröjulkalendrar (se tidigare inlägg Budgetodla del 1: Frö)

Vilka är dina bästa budgetodlartips just vid sådd?
Tipsa mig gärna!😀😀😀

Bra budgetodlarprylar som oftast redan finns hemma: klädnypor, maskeringstejp, tomma juice/mjölkförpackningar och lock till smörasken. En riktigt bra vattenfast penna kan dock vara värt att investera i.
Skobrickor finns att köpa billigt på alla möjliga andra ställen (än just trädgårdsbutiken). Här tre olika versioner. Finns även smalare för den som vill ha det.
Det här gröna champinjonasken är extremt lik köpeversionerna som finns i trädgårdsbutikerna. Inuti den en genomskinlig fruktask och klädnypa som växtskylt (klädnypan kan användas för att klämma fast en bit plastfolie i början vid nysådd.
En genomskinlig takeawaymugg = miniväxthus för singelsådd. (Fast de med kupollock är att föredra)

Nackdelar med bugetodling…

Det finns många fördelar med budgetodling men en nackdel (särskilt när det kommer till sådd) är att det lätt kan se väldigt plottrigt och rörigt ut om du använder dig av många olika sorters förpackningar… Mitt tips är därför att fokusera på att använda såna förpackningar som familjen använder återkommande: t ex mjölk eller juiceförpackningar. Då blir såddandet inte lika oroligt utan ger ett mer vilsamt, enhetligt intryck.

Försök att göra samma med skobrickorna: om du ska köpa fler så försök att köpa fler av samma som du redan har. Likadant med etiketteringen: enhetligt blir mer vilsamt för ögat.

Att så (eller omplantera) i urdiskade mjölk/”pjölk”förpackningar med 2 avklippta hörn är toppen.
Till tomatväggen brukar jag använda mig av enhetliga ”krukor”, dvs gratis snittblomshinkar från mataffären. Mer om det och andra istället-för-prylar i kommande avsnitt, Budgetodla del 4: Prylar

Källor i urval:

Belysningsbranschen.se om förbudet av T5 och kompaktlysrör

https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-ar-saljare-eller-tillverkare-av-produkter/produktgrupper-a-o/produkter/belysning2/

https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/stad-och-kladvard/kladvard/kladskotsel/kladnypor-009223/

https://www.biltema.se/hem/forvaring/skoforvaring/skobricka-75-x-37-cm-2000037145

https://www.öob.se/heminredning/smaforvaring/kladforvaring/skobricka-3805108

https://www.bauhaus.se/skobricka-med-halkskydd-morkgra-75×38-cm

https://www.ikea.com/se/sv/p/baggmuck-skomatta-inom-utomhus-gra-60329711/?utm_campaign=PLA%20-%20Shopping%20-%20Sovrum&utm_source=google&utm_medium=cpc&gclid=CjwKCAiA5sieBhBnEiwAR9oh2goGD7P8CH6ivgHCFVD_OzSd3mZRXaPOJB9EQAwa9nS0HGhRqepLQBoCZK8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Läs också Budgetodla del 1: Frö
Budgetodla del 2: Jord
Testar vintersådd
Fler inlägg om budgetodling

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.