Tomaten Arkansas Traveler

trollet

Det är inte helt lätt att bli klok på tomater och deras namn alla gånger… Arkansas Traveler är just en sån sort. (Eller kanske flera?)

2022 fröodlade jag Arkansas Traveler som gesäll åt fröodlarföreningen Sesam. Eftersom jag odlar utan växthus i zon 4 så brukar jag be om att få en sort som är tålig, har kort utvecklingstid eller är busksort (så att den åtminstone är lätt att lyfta in för mig kalla nätter i slutet av säsongen). Döm om min förvåning när fröpåsen med Arkansas Traveler damp ner i min brevlåda. Är den verkligen tidig? Eller busk…? Ju mer jag googlade desto mer förvirrad blev jag.

Olika uppgifter hos olika källor

Enligt KinnekulleFrö ger den nämligen normalstora, rosa tomater. Och enligt Danska TomatDatabasen så är Arkansas Traveler en sen sort med en utvecklingstid på 90 dagar. Och så långt är jag med, men sen blir beskrivningen mer och mer förvirrande; en indeterminant, kompakt sort som ger små runda rosa/klarrosaröda tomater på 100-300 g (är det verkligen små tomater…?) med välbalanserad smak.

Olika källor anger helt enkelt olika; väldigt olika storlek på tomatfrukten och olika antal dagar i utvecklingstid. Enligt vissa är den högväxande, enligt andra inte. Men att sorten tål höga temperaturer och luftfuktighet bra (dvs klarar även växthusodling), är produktiv, spricker inte så lätt och verkar frisk verkar alla vara eniga om iallafall.

Så hur blev mina tomater då?

Arkansas Traveler som planta och i skålen, tillsammans med ljusa Belaya Sosulka och bakom dem i skålen (syns knappt) är några tomater av Maglia Rosa.

Mina plantor gav frukter av mindre storlek

Eftersom jag fröodlat den här sorten till skråkistan i Föreningen Sesam så har jag haft plantorna långt ifrån mina övriga sorter för att undvika korspollinering, periodvis också under fiberduk. Jag sådde 12 frön men selekterade senare bort 3 avvikande plantor eftersom de blev väldigt klena, ynkliga och avsevärt kortare än övriga. Plantorna var rätt kompaktväxande och även tomatklasarna var rätt kompakta.

Återstående 9 plantor krukodlades och blev mellan 1 m – 1,7 m höga och gav rosaröda goda tomater med fin balans mellan sötma och syra. De flesta blev runda, vissa liiiite vagt ovala. Storleken varierade (även på en och samma planta) men de flesta blev ungefär som modell större körsbärstomater eller som pingisbollar ungefär. Men mer som körsbärstomater än som mellanstora (sannerligen långt ifrån Danska TomatDatabasens beskrivning iaf) Och de blev MÅNGA! 😀 😀 😀

Sammanfattning: Mina plantor gav alltså tomater av mindre storlek än vad som brukar beskrivas för sorten. Och tidigare: redan i mitten av juli. Så jag skulle säga att utvecklingstiden snarare är runt 70-75 dagar. Annars stämde beskrivningen bra på resten av egenskaperna.

Arkansas Traveler i blom.
Fortfarande omogna Arkansas Traveler. En väldigt hungrig sort, de första frukterna blev störst, sen mindre och mindre i storlek eftersom jag hade bevattningsförbud och vattnade snålt. Men inte ens de största frukterna kom upp i storlek av 100 g som många andra brukar beskriva.

Historia

Arkansas Traveler är en gammal sort som verkar ha tagits fram 1968 av Joe McFerran vid University of Arkansas i USA, den släpptes 1971 som Traveler men verkar med åren ha fått namnet Arkansas Traveler (även om namnet Traveler fortfarande hänger kvar, särskilt i USA). Han tog fram den specifikt för att kombinera god smak med motståndskraft mot sjukdomar, höga temperaturer och att den inte skulle spricka så lätt.

Joe McFerran och G A Bradley gjorde en hel del provodlingar av tomater under 50- 60- och 70-talet men långt ifrån alla blev kommersiella framgångar eftersom de kommersiella odlarna ofta föredrog färgen röd före de rosa sorterna. McFerran gick i pension 1986 men många av de tomatsorter som han tagit fram har sipprat ut ändå och finns kvar hos hobbyodlare som hyllar dem just för smakens skull. Särskilt en förädling av Arkansas Traveler som kallas för Traveler 76 är väldigt populär… Och den ger just större tomatfrukter.

Arkansas Traveler ger tomater av varierande storlek, även på en och samma planta. Men den ger många! Tålig och produktiv sort.
Tomaterna är lite större än man tror, låt dig inte luras av den storblommiga pelargonen Tierpspella i framkant.

Sesams version och andra versioner

Det intressanta med att googla sortnamn av tomat är alla olika versioner man hittar… Ofta med samma namn! En väldigt populär tomat börjar ju ofta spridas, och sen förädlas den olika hos olika odlare… Man kan selektera olika (t ex bara spara frö från de kortaste plantorna) eller så uppstår en mutation, nån planta kanske plötsligt ger enstaka gula tomater och så sparar man frö från dem osv… Vips har sorten blivit nåt annat längs vägen (förädling). Arkansas Traveler t ex går att hitta många olika beskrivningar på, oftast med samma namn och det finns även en Traveler 76, som beskrivs som en vidareutveckling av Arkansas Traveler som släpptes senare vid 1976, som ger rätt stora tomater och skörd tidigare på säsongen.

Mina plantor gav ju tomater av mindre storlek än vad som brukar beskrivas för sorten, med kortare utvecklingstid, annars stämde beskrivningen bra på resten av egenskaperna. Kanske är det just det som hänt med Sesams Arkansas Traveler? Att den selekterats olika genom åren? Den ger ju inte enbart mellanstora tomater, även om resten av beskrivningen stämmer fint med den ursprungliga? Kanske borde den snarare kallas för Sesams Arkansas Traveler…? Eller Arkansas Traveler Big Cherry eller nåt liknande? Eller KAN det vara så att just den här snarare är mer lik den ursprungliga Arkansas Traveler, medan de andra som beskrivs av fröfirmorna som mer storfruktiga snarare är Traveler 76…?

En mycket trevlig tomatsort är det iallafall. Den förtjänar verkligen att bevaras. 😀
Så 6 påsar med 20 frön i varje postar jag idag till åldermannen.
🙂  🙂  🙂

Arkansas Traveler ger rejäla klasar med tomater. De är lite större än man tror, pelargonen framtill är storblommiga Tierpspella.
Läs också: Tomater, plantavstånd och korspollinering
Fler inlägg om tomater

Källor i urval:

https://www.uaex.uada.edu/yard-garden/resource-library/plant-week/tomato-traveler.aspx

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(409)_Arkansas_Traveler.aspx

https://doublehelixfarms.com/arkansas-traveler

https://digitalcollections.uark.edu/digital/collection/ARAES_MS/id/204/

https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/tomato/growing-arkansas-traveler-tomatoes.htm

Victory Seeds om Traveler 76

https://www.reimerseeds.com/traveler-76-tomato.aspx

https://www.timstomatoes.com/product/traveler-76-tomato-seeds-organic/

Annons

2 Comments

  1. Tack för ett väldigt intressant ämne håller med att information om plantor på olika nätsajter verkligen kan röra till det! Odlar själv nästan enbart busk lr lågväxande eftersom jag heller inte har växthus och vill inte ha sorter som kan ränna iväg över 2 m. Där tycker jag ju att begreppet indet är väldigt osäkert samtidigt som jag begriper att variation på olika plantor på samma sort givetvis finns. Men vill ju ändå veta om det rör sig om 1,5 lr 3 meter… så då är det ju väldigt viktigt som du skriver, att selektera bort de som avviker från beskrivningen. Sååå intressant!!!

    1. Tack snälla, vad roligt att du gillade att läsa! 🙂

      Ja det där med vad som är indeterminant och inte är verkligen en salig röra… Särskilt om man börjar snegla på DTP-sorter (från Dwarf Tomato Project) där det ju t ex även finns sk indeterminant dwarfs. Och knasiga sorter som Bundaberg Rumball som kan bli ganska höga, men ändå är smala och typ ser ut som en julgran i formen och därför inte behöver tjyvas. Så helt lätt är det inte.

      Just hobbyodlare i allmänhet skulle jag önska blev lite bättre just på selektion; många sparar bara frö från en enda planta år efter år efter år och det blir ju på sikt inget vidare… Bättre att odla upp många plantor ett år, selektera, och sen spara frö i frys (håller ju ca 10 år eller mer) än att spara frö varje år från en enda planta. Hoppas att den här bloggen på sikt kan bidra till att odlare (särskilt tomatodlare) lär sig lite om vad selektion och plantavstånd har för betydelse. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.