Testar vintersådd

trollet

Testar vintersådd för första gången här hemma

Varför begränsa odlandet bara till den varma årstiden när det går att odla året runt

Blev så inspirerad av reportaget i Allt Om Trädgård nr 15 2016 där Ulla Hasselmark visade hur man kunde göra vintersådder. Det fina med hennes instruktioner var att man inte behövde något växthus, att jag kunde använda plastlådor och annat material som jag redan hade hemma och inte minst att det sparar mycket tid och utrymme inomhus.

Imitera naturen

Det är inte alla växter som det går att vinterså, men flera av mina favoriter fungerar utmärkt så därför tänker jag ta tillfället i akt och testa. De värmekrävande chili- och tomatplantorna får trängas inomhus så kan jag ha mycket av det andra utomhus, perfekt! Tekniken går ut på att man imiterar naturen, många fröer behöver dessutom kylan för att gro. Eftersom vädret har varit så konstigt i år, ovanligt varmt med periodvis 7 plusgrader så har jag medvetet väntat tills vi fått en kylperiod för att slippa hålla efter med vattning.

Bra att använda lådor med lock! Om du hellre vill så i flera små askar så samla dem i en större låda med lock ändå så att de inte blåser runt och välter i vårvindarna.

Jag gjorde såhär:

  • Jag borrade två hål i locket och två hål i botten på en 8 liters plastlåda (med snäpplock) med  måtten 34 x 25 x 16
  • Fyllde den med lite gammal planteringsjord, hade i lite pelleterad hönsgödsel, fyllde på med mer jord så att lådan nästan blev halvfull.
  • Strödde ut mina fröer,täckte dem med ett lätt jordlager, täckte jordlagret med lite snö
  • Märkte lådan noga med namn på frösort (på insidan). Satte på locket.
  • Ställde lådan utomhus, i skyddat skuggigt läge. Klart!

Slipper avhärda

Tänk på att så ganska glest, och det är viktigt att inte fylla lådan med för mycket jord eftersom växterna behöver utrymme att växa uppåt. Nu gäller det bara att komma ihåg att titta till dem så jag hinner vattna när värmen kommer, och hinner lyfta på locket innan sådderna slår i taket på lådan. Jag gjorde en låda per fröpåse och sådde koriander, jätteverbena, blandade sommarblommor (så kallade hardy annuals) och grönkål. Många grönsaker och kryddörter går bra att vinterså, men det kan bli knepigt med stora rotsaker som växer nedåt, som morot t ex. Rund morot går däremot bra har jag hört.

Det fina med vintersådd är att de växer när det blir varmt, blir det kallt igen så avstannar bara tillväxten tills värmen återkommer. Och det allra bästa är att man inte behöver avhärda plantorna sen, tänk så praktiskt att slippa springa ut och in med sina sådder sen på våren! Får se hur det blir med lådorna, ska bli spännande att titta till dem då och då!

Om du vill läsa mer om vintersådd så rekommenderar jag Farbror Gröns inlägg från tisdag 10 februari 2015 och Trudi Greissle Davidoffs sida Wintersown, hon är en stor inspiratör inom ämnet.

 

Märk dina sådder noga så du vet vad du sått, helst på insidan så att etiketterna inte riskerar att blåsa iväg. För fotots skull lade jag påsarna på ovansidan, etiketterna har jag på insidan av lådorna. Man kan ha i en bit fiberduk i botten också för att hindra skadedjurs framfart, eller bara för att hålla jorden på plats så den inte rinner ur lådan.
Läs också: Vintersådd koriander
Fler inlägg om grönsaker

Annons

3 Comments

    1. Haha, liiite yttepytte grönt syns i sommarblomsbacken men inte i de andra. Tror att jag måste flytta fram backarna till en varmare plats. Inget annat har börjat grönska bakom ladan heller, och jag bor ju ändå i kyliga zon 4… Håll tummarna för att sådderna kommer igång snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.