Sortguide: Aronia

trollet

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

Aronia Viking.

Alla dessa aronior…

Att försöka förstå sig på aronia är verkligen inte det lättaste… Även om den i allmänhet är en av de snällaste och mest lättodlade buskarna (och häckplantorna) vi har så kan det där med namn och definitioner av aronia vara desto knepigare. Att begripa vilken aronia som är vilken genom att bara använda sig av det svenska namnet blir nästan omöjligt eftersom flera olika namnsorter på latin opraktiskt nog har samma namn (slånaronia/svartaronia) på svenska… Onödigt förvirrande tycker jag. Därför kommer här en sortguide.

Därför latin

När du går går runt i en välsorterad trädgårdsbutik så kommer du märka att det blir svårt att hitta växter på deras svenska namn, och det beror på att de är sorterade efter sitt vetenskapliga namn på latin. Som ett bibliotek, fast med växter. Varför på latin och inte på svenska? Kunderna kan väl sällan latin, vore det inte bättre att sortera efter växtens svenska namn? Nej, att sortera på växtens svenska namn blir faktiskt nästan omöjligt, eftersom en och samma växt kan ha massor av olika namn på svenska (men det har bara ett enda på latin, även om det kan bytas med tiden). Och det blir väldigt tydligt just vad gäller vår kära aronia.

Alla aronior är ju aronior, men deras namn på latin skvallrar lite om deras egenskaper:

Melanocarpa – På latin betyder ordet melanocarpa ”svartfruktig”.

Prunifolia – På latin betyder ordet prunifolia ungefär ”med blad som plommonträdet”.

Svartaronia Hugin E i blom.
Viking ger rätt stora bär.

Bärbuske, prydnadsbuske och häckväxt

Ofta finns olika avdelningar/sektioner i en plantskola eller i uteväxtavdelningen i en trädgårdsbutik. Och aronian är extremt användbar och flexibel, så den kan man ibland hitta både i häckväxtavdelningen, i bäravdelningen och bland prydnadsbuskarna. Ibland är det en och samma namnsort som bara multiexponeras i butiken på flera ställen, men inte alltid, så läs noga på etiketten så att du faktiskt får det du vill ha. Om du vill odla aronia för bärens skull så välj en solig plats (även om plantan växer och trivs i de flesta lägen så blir just bären bättre i soligt läge).

Enligt Giftinformationcentralen så finns det ingen aronia som är giftig, men det betyder ju inte att alla sorter är optimala för mänsklig konsumtion… Och även om alla aronior ger bär, så är det inte alla sorter som är lika goda eller rikgivande.

Aronia Viking ger större bär, Aronia Hugin E ger bär av mindre storlek men båda får vackert röd höstfärg.

Du kan påverka smaken till det bättre

Jag vet inte om jag nånsin kommer lära mig att uppskatta smaken av aronia… 😂Det är många som gillar att äta aronia precis som den är, färska bär direkt från grenen, själv föredrar jag dem tillagad, eller som torkade eller gelé. Eller inte alls, odlar hellre tex bärhäggmispel eller blåbärstry men man måste ju inte välja förstås… Och alla gillar vi olika. Och smaken av aronia blir verkligen avsevärt mycket bättre efter en kall frostnatt (eller att du helt enkelt stoppar dina plockade bär i frysen för att minska garvsyran), då ändras smaken lite till det bättre och den underliga eftersmaken minskar.

Jag har blivit tipsad om att just kombinationen aronia + äpple är dunderbra, och kombinationen aronia, äpple och plommon verkar också vara värd att testa. Eller aronia + havtorn! För aronia är näringsmässigt ett riktigt superbär, fullproppat med vitaminer och andra nyttigheter så jag vill gärna ”lära mig” att älska detta bär. 😀

Sortguide: Aronia

De sorter som jag bedömer som lite extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som vanligen är hyfsat lätta att få tag på i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***. Sortguiden avser i huvudsak Aronia melanocarpa (svartaronia) och Aronia x prunifolia (slånaronia). Eftersom så många olika sorter av aroniorna har identiska namn på svenska så är hela sortguiden skriven i alfabetisk ordning med det vetenskapliga namnet på latin först, och det svenska ”tilltalsnamnet” efter, vetenskapligt namn är baserat på SKUD. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Aronia melanocarpa ’Amit’ (svartaronia /sorbaronia) – Zon 1-5. Blir 2-3 m hög och får vita blommor och ganska stora svara bär. Sorten verkar vara framtagen i forna Sovjet, kallas även för Sorbaronia eller Aronia mitschurinii i handeln.

Aronia melanocarpa ’Autumn Magic’ (svartaronia) – Zon 1-5 (6). Snyggsort från Kanada. Blir ca 1,5 m hög och har ett lite sirligare, luftigare växtsätt än andra aronior. Den får vita doftande blommor i maj och ganska stora klasar med stora violettsvarta bär som går bra att äta. Passar både som bärbuske och häckväxt, får jättefin höstfärg i rött och violett. Trivs i både sol och halvskugga men föredrar fuktighetshållande jord (och bären blir godast i soligt läge). Dök upp i Europa runt 2005 men det dröjde till ca 2013 innan den verkar ha nått Sverige. Köp Autumn Magic hos Cramers Blommor

Aronia melanocarpa ’Galicjanka’ (svartaronia) – Zon okänd. Produktiv, ny polsk sort, plantan blir ca 2 m hög och bären mognar jämnt och verkar fungera bra att skörda maskinellt. Bären beskrivs som stora (större än Viking) av kanadensisk återförsäljare. Jag har inte sett den här sorten i svenska plantskolor än, vanligare i polen. Namnet betyder typ ’galicisk’ på polska.

Aronia melanocarpa ’Glorie’ E*** /Elisabeth PBR (svartaronia) – Zon 1-6. En ganska kompaktväxande sort som med tiden (om du beskär den förstås) bildar täta, fint låga kuddar (Glorie E är ännu lägre än Hugin E). Blir ca 0,6-0,8 m hög och 0,4-0,5 m bred. Får vita blommor i maj och senare svarta bär som är helt ok att äta men inte mer. Vacker orangeröd höstfärg som verkligen lyser upp trädgården! Trivs bäst i soligt läge, har inga särskilda jordkrav. Planteringsavstånd c/c ca 40-50 cm. Sorten är utvald av Tomas Lagerström, Projekt Växtutveckling på SLU Ultuna. Urval är gjort från frömaterial från plantering vid Hörsholmarboretet i Danmark, vars växtmaterial ursprungligen kommer från deras insamling i Nordamerika (men den kommer alltså inte direkt från Nordamerika till Sverige). Är sortskyddad, dvs den får inte förökas utan tillstånd från sortägaren (som är E-planta ek. för.). PBR är en förkortning som står för Plant Breeders Rights vilket innebär att den är belagd med royaltyavgift (dvs kan ibland vara snäppet dyrare än andra sorter i handeln). Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, certifierad frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Glorie E hos Cramers Blommor

Aronia Hugin E.
Hugin E börjar skifta i rött.

Aronia melanocarpa ’Hugin’ E*** (svartaronia) – Zon 1-5 (6). Kallas ibland för liten svartaronia i trädgårdsbutikerna. Blev utvald av projekt P80, SLU, Alnarp (är enligt eplanta.com selekterad ur vildmaterial från Walpole Island, Ontario i Kanada). En låg, tätväxande sort som blir ca 1-1,5 m hög och blommar rikligt i maj-juni. Ger ganska små men många bär i luftiga klasar, senare får bladen vackert roströd höstfärg. Bären är ca 6-8 mm i diameter. Personligen gillar jag inte smaken av aronia men just Hugin E tycker jag har rätt ok smak jämfört med många andra aronior (men nä, nåt dessertbär kommer jag nog aldrig kalla aronia för) men även denna blir bättre av en vända i frysen. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, certifierad frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Hugin hos Wexthuset

Aronia melanocarpa ’Iroquois Beauty’ /’Morton’ (svartaronia) – Zon okänd men verkar tåla ca 40 minusgrader. Kompaktväxande och produktiv sort från Morton Arboretum som beskrivs av vissa amerikanska källor som dwarf; plantan blir ca 0,6 – 0,9 cm hög och 0,9-1,2 m hög. Bladen beskrivs få ovanligt vacker rödlila höstfärg. Namnet Iroquois Beauty är ett registrerat varumärke. De flesta brukar inte skriva nånting alls om bären, så sannolikt är de fullt ätbara men busken verkar mest odlas för prydnad (och inte för bärproduktion).

Aronia melanocarpa fk Moskva (svartaronia) – Zon 1-7. Kallas ibland för häckaronia i trädgårdsbutikerna. Norsk klon som fått E-status i Norge (men har sannolikt sin frökälla i Moskva). Blir 2-3 m hög, 2 m bred och används både som häck och för bärproduktion. Fungerar bra som vindskydd, verkar passa som inramning till annan kommersiell odling. Får vita blommor i juni och vackert röda blad på hösten. Beskrivs som upprättväxande i början men får senare ett lite mer hängande växtsätt när de många bären kommer. Bären är ca 8 mm i diameter. Rekommenderat planteringsavstånd för häck: 0,3 m. I grupp eller buskage rekommenderas 0,8 m som avstånd.

Aronia x prunifolia ’Aron’ (slånaronia) – Zon 1-6 (7). Vita blommor i maj-juni och ger senare ganska stora svarta bär. Får rödorange höstfärg. Blir ca 3 m hög och 2 m bred, säljs ibland som uppstammat träd. Var vanligare förr, fanns då även hos enstaka större trädgårdskedja men verkar ha tappat lite i popularitet på senare år. Köp Aron hos Cramers Blommor

Aronia x prunifolia ’Eastland’ (slånaronia) – Zon okänd men verkar vara populär i Tyskland. Plantan blir ca 1,5 m hög och beskrivs som bredväxande och produktiv. Ger många bär, smaken beskrivs som ovanligt söt för att vara aronia. Viking, Eastland och Nero har det forskats en del på (i bl a Turkiet) eftersom de verkar vara kommersiellt intressanta, eller iallafall ha kommersiell potential.

Aronia x prunifolia ’Karhumäki’ (slånaronia) – Zon 1-5. Systersort till Viking som kanske verkar tåla snäppet mindre kyla, annars påminner den mycket om Viking. Namnet betyder typ ”björnkulle” på finska.

Aronia x prunifolia ’Little Helpers’ (sannolikt slånaronia) – Zon okänd. Kompaktväxande ny dvärgsort som släpptes 2001 och marknadsförs av schweizisk-tyska Lubera. Ingår i serien Lowberry som är ett registrerat varumärke, marknadsförs som bra för odling i kruka. Efter 5 år blir plantan 60-80 cm hög och ca 50 cm bred. Beskrivs som produktiv, bären verkar vara ganska söta.

Aronia x prunifolia ’Nero’ (slånaronia) – Zon 1-5. Blir ca 1,5 till 2 m hög och ungefär lika bred, får vita blommor i maj-juni och senare svarta bär och vackert röd höstfärg. Viking, Eastland och Nero har det forskats en del på (i bl a Turkiet) eftersom de verkar vara kommersiellt intressanta, eller iallafall ha kommersiell potential. Mycket populär i Tyskland. Inte så vanlig sort på svenska marknaden än men den börjar dyka upp mer och mer även om den sällan finns hos de stora trädgårdskedjorna. Går att beställa online från svensk återförsäljare. Köp Nero hos Cramers Blommor

Viking, stora bär i klase.

Aronia x prunifolia ’Rubina’ (slånaronia) – Zon 1-6. Dottersort till Viking som kräver en del beskärning, blir både högre och bredare. Ger blådaggiga, större bär än Viking, bären verkar vara tåliga mot regn och vara rätt syrliga i smaken. Verkar inte finnas hos de stora trädgårdskedjorna än men går att beställa online från svenska återförsäljare. Jag är väldigt nyfiken på den här sorten, eftersom de flesta aronior ofta har en ganska faddsöt smak så kanske denna är ovanligt god eftersom den har lite mer syra i sig…?

Aronia x prunifolia ’Viking’ (slånaronia) – Zon 1-5(6). Har ett upprätt växtsätt, olika källor anger olika höjd… De flesta verkar överens om att den blir 2-3 m hög (men enligt vissa blir den lägre). Ger stora bär och får dundersnygg höstfärg. Professor Ivan Mitschurin startade förädlingsarbetet av bl a aronia på 1930-talet i dåvarande Sovjetunionen, målet var att få fram sorter med större bär. Runt 1970 kom några av de hybriderna (som sannolikt innehåller en del gener från rönn) till Finland och från det urvalet kommer bl a sorten Viking. Den kallas ofta för bäraronia i svenska trädgårdsbutiker, eftersom den ger så pass stora bär. Ett bär blir 8-10 mm i diameter. Populär sort som använts en del inom förädlingen för att ta fram ännu fler nya sorter. Viking, Eastland och Nero har det forskats en del på (i bl a Turkiet) eftersom de verkar vara kommersiellt intressanta, eller iallafall ha kommersiell potential. Vanlig sort som ofta finns att köpa i många olika format i trädgårdsbutikerna, också som uppstammat litet träd. Köp Viking hos Wexthuset

Aronia x prunifolia fk Västeråker E (hette tidigare Elata, svartaronia men numera är det slånaronia som gäller) – Zon 1-5 (6). Har ett glest, brett och upprätt växtsätt. Plantan blir 2-3 m hög och 1,5-2 m bred. Vita blommor i maj-juni, svarta bär och sen vacker höstfärg i gulorangerött. Torktålig och enhetlig sort. Används ofta till friväxande häck men behöver beskäras litegranna i början för att bli stadigare och tätare. Utvald av Tomas Lagerström, Projekt Svenska Frökällor vid SLU, Ultuna, det är alltså svensk frökälla. Brukar finnas att köpa i många olika storlekar och format i plantskolorna, finns vanligen både som häck, busk och i större, äldre krukodlad planta (eller på klump, dvs ej krukodlad). Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, certifierad frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp slånaronia Elata hos Wexthuset

Kan du ännu fler sorter, eller har du mer information om nån sort i listan?
Kommentera gärna inlägget och tipsa mig om fler! 🙂

Aronia + äpple = sant? Okänt sommaräpple (som ”följde med huset”), omogna päron Moskovskaja, stora aroniabär Viking och så små aroniabär från Hugin E.

Och så några till…

Svart rönnaronia ”Likornaja” – Sorbusaronia falax ”Likornaja”

Röd aronia – Aronia arbut.’Brilliant’ TRUE

Källor i urval

Deaflora.de

https://www.eplanta.com/show_vaxt.php?ID=16

https://www.eplanta.com/show_vaxt.php?ID=15

https://eliteplanter.no/produkt/aronia-melanocarpa-fk-moskva-e/

https://hushallningssallskapet.se/wp-content/uploads/2022/01/odlingsbeskrivning-udda-bar-2021.pdf

https://wickmansplantskola.blogspot.com/2017/09/aronia.html

https://www.luberaedibles.com/downloads/LE_Pflanzen2021_E_22.01.21.pdf

https://www.mygardenlife.com/plant-library/5418/aronia/melanocarpa/iroquois-beauty

Giftinformationcentralens växtregister

Växternas namn – vetenskapliga växtnamns etymologi av Jens Corneliuson (1997)

SKUD – Svenska kulturväxters databas

om Galicjanka

Åtskilliga plantskolekataloger

https://www.researchgate.net/publication/342767559_A_successful_micropropagation_protocol_for_three_aronia_Aronia_melanocarpa_cultivars

Läs också: Lila hallon Glencoe Purple
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.