Poddavsnitt 23: Om sötpotatis

trollet

— det här avsnittet sponsras av reklam för Grönyte Konsult —

Poddavsnitt 23: Om sötpotatis

I det här avsnittet får jag lära mig mer om sötpotatis av Emanuel Elgerud. Emanuel är utbildad trädgårdsmästare och trädgårdsingenjör med odlingsinriktning och har forskat på sötpotatis. Han berättar om hur du kan odla sötpotatis i en vanlig villaträdgård, varför sticklingsförökning av sötpotatis i vattenglas bör undvikas och så pratar vi gödsling, förvaring, sorter, hur du kan använda sötpotatis i köket i både mat- och efterrätter och mycket mycket mer.

Följ Emanuel på Instagram:

 @den_echte_sotpotatisking

Emanuel Elgerud skördar sötpotatis Orleans.

Sorterna vi nämner:

Beauregard /Beauregaard

Bellevue

Bonita

Burgundy

Covington

Erato Deep Orange

Erato Gusto

Erato Orange

Erato Pleno

Evangeline

Murasaki

Orleans

Pink Frost

Radiance

Rubina

Rusty Red

Tainung -65 (men egentligen kommer den nog från Tainong)

Och hur många plantor sötpotatis får plats i en pallkrage?

6-8 plantor max (om du inte har en galet starkväxande sort, för då räcker det med EN enda planta).

Andra referenser:

Emanuel Elgeruds utförliga arbete om sötpotatis från 2016 rekommenderas varmt: Effekt av pluggstorlek, plantålder och planteringsdjup på kvalitativ och kvantitativ skörd av två olika sorters sötpotatis Ipomoea batatas(L.) Lam., under svenska odlingsförhållanden.

Grundläggande sötpotatisgenetik

Läs också Sortguide: Sötpotatis
Poddavsnitt 22: Om fröodling
Alla poddavsnitt

Annons

8 Comments

 1. Hejsan!
  Jag lyssnade just på erat fantastiska avsnitt om sötpotatis! Woooow! Så informativt och fascinerande och så mycket missförstånd kring odlingsförfarande som blev uträtade för mig! (Instagram som enda källa för sötpotatis odling tidigare) Tack ☺️

  Fråga! : när man tagit sin stickling från ”moderknölen” ska den då –

  1- rotas i en liten kruka/ plugg typ två veckor innan utplantering eller,
  2- åtminstone få lite rötter i ett glas vatten ? Eller ,
  3- knipsas från knöl och direkt till växtplats?

  Tack på förhand för svar! (och ursäkta om det framgick men jag missat det)

  1. Hej Josef!

   Sötpotatisen ska placeras vågrätt i jord när du ”skapar” dina sticklingar: lägg sötpotatisen vågrätt ned i en bytta med luftig jord, så att den har ca 5 cm jord/substrat under sig, och ca 2,5 cm jord/substrat ovanpå sig. Håll jorden lätt fuktig. Sötpotatisen ska alltså vara täckt av jord, då bildar sticklingarna rötter direkt där i byttan (när de fortfarande sitter kvar på ”moderknölen”). Om du dessutom väljer en lite genomskinlig bytta så kan du se med ögat när de är ”klara” och har bildat rötter. Kika gärna på pedagogiska bilder på Emanuels instagramkonto @den_echte_sotpotatisking om du vill se hur han gör. 🙂


   1, Ja, du kan väl låta dem rota sig ÄNNU mer om du vill, i en liten kruka inomhus. Men de har ju redan rötter när du tar den från moderplantan om du gör enligt ovan.
   2, Absolut inte, ren tortyr med vattenglas för sticklingarna. Skippa vattenglaset. Glöm vattenglas helt.
   3, Knipsa sticklingar från knöl, ovan jord och lägg dem sidan i en genomskinlig plastpåse, som du sprayar in lite vatten i. Stäng påsen, förvara inte i stekande sol på fönsterbrädan (hellre lite svalare). Inom 1-2 dagar har skotten bildat rötter och du kan plantera ut dem (om det är tillräckligt varmt ute).

   Lycka till med odlingen!

 2. Hej! Tack för en jättehärlig podd!! Har en fråga om gödslingen av sötpotatis. Tyckte det lät krångligt. Jag använder täckodling och kissvatten/nässelvatten i trädgården i övrigt. Vad kan jag använda som innehåller mest fosfor? Vallört läste jag innehåller mycket kalium, så det tänker jag att jag kan använda till det. Men känns som att ”allt” innehåller mkt kväve också, hur gör jag för att undvika kväve men få mkt av fosfor?

  1. Det är enbart i köpt konstgödning som man kan få ”bara” av något… Så vill du ha bara fosfor så är det konstgödning som gäller, men ingen växt vill ju bara ha enbart fosfor så det verkar oklokt. Bättre att göra eget gödsel men dra ner på kvävet. Så fort man gör eget gödsel/gödselvatten så blir det en blandning av många olika näringsämnen. 🙂 Vallört innehåller t ex mycket kalium, men även annat. Om du vill köpa mer naturligt gödsel som innehåller mycket mineraler men lite/nästan inget kväve då är Algomins röda säck, dvs Algomins trädgårdsgödsel bra. Det säljs ofta som höstgödsel eftersom det innehåller mycket fosfor och kalium men mycket lite kväve. Du kan läsa mer om de exakta näringsförhållandena på algomins hemsida. Lycka till! 🙂

  1. Hej Maria!

   Jag är dålig på det där med kornstorlek på sand, men jag gissar att det beror på hur pass bra sanden ”håller formen”… Dvs om du kan baka kaka med den, som barnen gör i sandlådan, då är det fel sand enligt Emanuel. 😉 Men jag är dålig på sand, fråga gärna Emanuel direkt på hans instagramkonto istället, du hittar honom på @den_echte_sotpotatisking 🙂 Det är han som är sötpotatisexperten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.