Sortguide: Stäppsalvia

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Älskad klassiker

Det finns alla möjliga olika sorters salvior men just stäppsalvia, Salvia nemorosa, är i allmänhet perenn. Den blommar länge och är både en fin ersättare och god granne till lavendel eftersom de ofta avlöser varandra i blomning; när stäppsalvian blommat över kommer lavendeln igång, och när den behöver putsas så blommar stäppsalvian om. Ju snabbare du är på att klippa ner (och gödsla) överblommad stäppsalvia desto fler gånger hinner den blomma om samma säsong.

Knappar och spiror

En klassisk kombination är stäppsalvia, solhatt och prydnadsgräs. En kombination som rent färgmässigt går att kombinera i det oändliga eftersom de finns i så väldigt många olika färger. Inom trädgårdsdesign brukar man prata om formkombinationen knappar och spiror, och stäppsalvians långsmala blommor har ju den där klassiska spirformen som är så tacksam och lätt att kombinera med mycket annat. Stäppsalvia är liksom en bra utfyllare, som en bra bakgrundskör till en mer framträdande primadonna som solhatt, höstrudbeckia, dahlior (särskilt snyggt med enkelblommande dahliasorter) eller ettåriga sommarblommor som ringkrage eller zinnia.

Stäppsalvia Ostfriesland, solhatt Mooodz Joy och ettåriga prydnadsgräset Red Baron.
Överblommad stäppsalvia Ostfriesland och Schneehügel. Klipp ner plantorna så blommar de om samma sommar.

Fördelar och nackdelar

Stäppsalvia är lätt att få tag på och finns i många färger, etablerade plantor tål torka bra och blommar länge. När de blommat över kan du klippa ner dem så blommar de igen. Rådjur brukar inte äta den och den är ett bra alternativ till lavendel. Det är en lättskött och finfin fjärilsväxt som gör både trädgårdsägaren och pollinerarna glada.

Ur ett designperspektiv är stäppsalvia väldigt praktisk och användbar eftersom den både funkar som kantväxt och utfyllare i en rabatt. Den passar bra både i ordnade rabatter och vildare, mer stäpplika planteringar. Nackdelen är att de tyvärr älskas även av mördarsniglar, men större plantor brukar klara sig bra (för nysådda småplantor är det värre).

Härdighet på perenner A-D

När härdigheten ska anges för örtartade perenner är det inte den klassiska växtzonkartan från Riksförbundet Svensk Trädgård som används, utan då anges härdigheten istället i bokstäver från A till D. De flesta stäppsalvior rör sig i spannet mellan B och C, men det finns undantag. Ett soligt och väldränerat läge brukar ofta göra susen.

A: Tålig, funkar i hela Sverige
B: Går att odla i hela Sverige, men mår bäst i skyddat och väldränerat läge.
C: Går att odla i nästan hela Sverige på en skyddad och väldränerad plats.
D: Känslig, funkar bara i södra Sverige.

Vita stäppsalvian Schneehügel i pollineringsrabatten på kullen hemma hos mig, samplanterad m bl a lavendel, röllikan Apple Blossom och Apricot Delight.

Sortguide: Stäppsalvia

De sorter som jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lätta att hitta i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar. Det finns nog en miljon fler sorter (med varierande härdighet), men dessa är de vanligaste på svenska marknaden.

Adrian – Härdighet okänd, men sannolikt C. Vit kompaktväxande sort som blir ca 30-40 cm hög, populär sort i Tyskland. Blommar från juni till september.

Amethyst*** – Härdighet A-B. Lilarosa stäppsalvia som blir ganska hög, hela 60 cm, och dessutom blommar länge från juni till september. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. En av mina absoluta favoriter av stäppsalvia eftersom den dels blir så pass hög och blommar länge, men också för att jag upplever att den liksom har ett liiite skirare uttryck i sin blomning än andra sorter. Toksnygg att ha i bakkant till min andra favorit Caradonna (kombinerar du dessutom de två med solhatt så suckar änglarna av lycka, då har du fått in en riktig designfullträff). Fin som snittblomma. Köp Amethyst hos Cramers Blommor

Blaukönigin – Härdighet B*. Får violetta blommor i juni-augusti, plantan blir ca 50 cm hög. Namnet betyder ungefär blå drottning på tyska. Köp Blaukönigin hos Wexthuset

Blue Bouquetta***/ Bouquetta Blue/Alkif – Härdighet C (halvhärdig). Tål ca 29 minusgrader i väldränerat läge enligt amerikansk återförsäljare men brukar sällan klara vintern i zon 3 och uppåt i Sverige. Kompaktväxande sort som blir ca 25 cm hög. Lilablå stäppsalvia som nästan påminner lite om dvärgveronika. Massproduceras och säljs ofta i lågpris/multipris hos växtgrossister.

Blue Marvel*** /Balsalarv – Härdighet B. Läckert blå stäppsalvia med ovanligt stora blomblad, det är nästan så att man tror att det är en ettårig daggsalvia snarare än en perenn stäppsalvia. Rekommenderat planteringsavstånd 30 cm. Blir ca 30-35 cm hög och blommar juni – augusti.

Bumbleberry /BumbleBerry – Härdighet B enligt vissa källor, enligt andra källor C (så kanske nåt mittemellan?). Kompaktväxande sort på 30 cm som får mörkrosa blommor med mörkrosa stjälkar. Snygg! Mörkare färg i början, övergår till ljusare rosa ju mer överblommad den blir. Fin färgdynamik! Enligt SKUD en stäppsalvia, men en del återförsäljare kallar den för honungssalvia.

Bumblesky /BumbleSky – Härdighet okänd, men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 35 minusgrader om planterad i väldränerat läge. Ger vackert ljusblå blommor, så ljusa i färgen att de nästan är vitblå. Liksom babyblå, fast ännu lite ljusare. Blir 35-40 cm hög, oklart hur länge den faktiskt blommar men det verkar som om den blommar långt in på hösten.

Stäppsalvia Caradonna i min rabatt hemma. Jag har samplanterat den med mörkbladig fläder Black Lace, kirgislöken Purple Sensation, lavendel mm.

Caradonna*** – Härdighet B*. En av de allra vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna, en storsäljarklassiker. Riktigt toksnygg purpurlila/mörkviolett stäppsalvia med läckert mörka stjälkar som blir ca 60 cm hög och blommar från juni till september. En riktigt fin sort som många trädgårdsstudenter lärt känna tack vare den mäktiga salviafloden i Drömparken i Enköping skapad av Piet Oudolf. Utsökt vackert att kombinera med mörkbladiga perenner som höstsilverax, mörk alunrot eller rödbladig fläder. Fin i snittbuketter. Säljs vanligen som planta, inte som frö. Lätt att få tag på, brukar finnas både hos de stora trädgårdskedjorna och hos mindre trädgårdsbutiker. Köp Caradonna hos Wexthuset

Caradonna Compact /Caradonna Compacta – Kompaktväxande version av Caradonna som blir lägre och mer kompaktväxande, bara ca 35 cm (jämf med den klassiska som blir högre, runt 60 cm hög). Får purpurlila/mörkviolett blommor med läckert mörka stjälkar i juni till september. Även själva blomman är mer kompakt, med kortare spiror. Köp Caradonna Compact hos Cramers Blommor

Stäppsalvia Caradonna Pink.

Caradonna Pink*** – Härdighet B. Rosablommande sort med mörkare stjälk som blir ca 50 cm hög och blommar i juni-september. Köp Caradonna Pink hos Cramers Blommor

Caramia – Härdighet B. Läckert mörkviolett stäppsalvia med läckert mörka stjälkar som blir ca 40 cm hög. Den blommar dessutom ovanligt länge, från juni till september! Rekommenderat planteringsavstånd 30 cm. Verkligen en toppensort, synd att den ibland kan vara lite lurig att få tag på. Köp Caramia hos Cramers Blommor

Stäppsalvia Crystal Blue.

Crystal Blue – Härdighet okänd men ska klara mer än 30 minusgrader enligt amerikansk återförsäljare. Får vackert ljusa blå blommor med svaga lila toner. Blir ca 50 cm hög och blommar i juni-augusti, kanske ännu längre. Fin i snittbuketter. Kom på andraplats 2017 i RHS Chelsea Flower Show Plant of the Year (vinnaren blev stäppsalvian Caradonna på förstaplats).

Feathers Flamingo /Bocoffla – Härdighet B. Intressant, lite annorlunda sort med finflikigt bladverk och ljusrosa blommor med något mörkare rosa ton närmast stjälken, med litegranna luftigt uttryck i juni-september. Blir ca 40-50 cm hög. Rent visuellt så ser den mer ut som en sommarblomma än en perenn, men visst är den flerårig. Läckert annorlunda i perennrabatten. Namnet Feathers Flamingo är ett registrerat varumärke.  Köp Feathers Flamingo hos Cramers Blommor

Feathers Peacock /Bocofpea – Härdighet B. Intressant, lite annorlunda sort med finflikigt bladverk och blålila blommor med litegranna luftigt eller tufsigt uttryck i juni-september. Blir ca 40-50 cm hög. Rent visuellt så ser den mer ut som en sommarblomma än en perenn, men visst är den flerårig. Läckert annorlunda i perennrabatten. Namnet Feathers Peacock är ett registrerat varumärke. Köp Feathers Peacock hos Cramers Blommor

Lubecca /Lubeca – Härdighet okänd. Högväxande stäppsalvia som blir ca 60-70 cm och får vackert mörkvioletta blommor i juni-september.

Mainacht*** /May Night – Härdighet B. Gammal sort, framtagen av Karl Foerster som släpptes kommersiellt 1956. En av de allra vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna, en riktig storsäljarklassiker. Vacker stäppsalvia med blåvioletta blommor och lång blomningstid från juni till september. Blir ca 30 cm hög och är fin att kombinera med t ex lammöron. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. En trevlig sort jag odlar här hemma i trädgården på flera ställen och är mycket nöjd med. Pålitlig och bra utfyllare. Bra och mer lättskött alternativ till lavendel i rabatten (men den har lite blåare färg, om du vill ha mer lila toner så satsa på Ostfriesland). Valdes till Plant of the year 1997 av amerikanska Perennial Plant Association. I trädgårdsbutiken säljs den ofta som stäppsalvia, men enligt SKUD är den snarare en skogssalvia, Salvia x sylvestris. Köp Mainacht hos Wexthuset

Salvia nemorosa ’Mainacht’.

Marcus /Haeumanarc – Härdighet B. Ganska låg, kompaktväxande sort som blir ca 25-30 cm hög. Toppenbra kantväxt med vackert blålila blommor i juni-augusti (ibland ända till september). Rekommenderat planteringsavstånd 25 cm. Köp Marcus hos Cramers Blommor

Marvel – se Blue Marvel, Rose Marvel mfl.

Merleau Blue – Härdighet enligt perennaskalan okänd men enligt svensk fröfirma klarar den växtzon 4-5. Blir ca 30-40 cm hög och får mörkare midnattsblålila blommor. Olika källor anger olika lång blomningstid, oklart vad som gäller… Enligt vissa källor blommar den i juni-augusti, enligt andra juni till september. Sorten säljs ofta som frö, både av utländska och svensk fröfirma. Namnet är ett registrerat varumärke.

Merleau Rose – Härdighet B, klarar växtzon 1-4(5) enligt svensk fröfirma. Får vackert mildrosa blommor och blir ca 40 cm hög, blommar från juni till september. Jag har aldrig sett den säljas som planta hos de stora trädgårdskedjorna, bara som frö. Verkar vara en av de bättre rosa sorterna.

Merleau White – Härdighet B, klarar växtzon 1-4(5) enligt svensk fröfirma. Blir 40 cm hög, får vita blommor och blommar från juni till september.

New Dimension Blue – Härdighet B, klarar växtzon 1-4(5) enligt svensk fröfirma. Kompaktväxande, blir 25 cm hög och får blå blommor i juni till september. Har tidigare sålts som frö, verkar ha utgått ur sortimentet hos de flesta återförsäljare.

New Dimension Rose – Härdighet B, klarar växtzon 1-4 (5) enligt svensk fröfirma. Kompaktväxande sort som blir ca 25 cm hög och får mellanrosa blommor juni till september. Har tidigare sålts som frö, verkar ha utgått ur sortimentet hos de flesta återförsäljare.

Stäppsalvia Ostfriesland tillsammans med solhatt Mooodz Mediation och okänd alunrot.

Ostfriesland*** – Härdighet B*. En av de allra vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna, en riktig storsäljarklassiker. Lilablommande stäppsalvia som ofta beskrivs som blåviolett men jag tycker att den snarare är lilablå (dvs mer lila, än blå). Blir 40 cm hög och har härligt lång blomningstid från juni till september. Snygg att kombinera med t ex varmgröna, limefärgade perenner som daggkåpa eller solhatten Green Jewel. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. Jag har den i entrérabatten här hemma i sällskap av Caradonna, de är jättefina tillsammans. Köp Ostfriesland hos Wexthuset

Ostfriesland Compact – Härdighet okänd, populär sort i Tyskland så sannolikt C. Oklart om detta är samma sort som Ostfriesland eller inte, men SKUD listar dem som två separata sorter… Beskrivs bli 20-40 cm hög och blommar från juni till augusti. Får vackert lila blommor och beskrivs ha ett kompakt växtsätt.

Pink Beauty – Härdighet B. Rosablommande högsmal sort som blir ca 50-60 cm hög och blommar från juni till september.

Pink Dawn – Härdighet okänd. Får först nästan rosaröda knoppar och senare ganska stora rosa blommor. Blir ca 40 cm hög och ungefär lika bred. Namnet Pink Dawn är ett registrerat varumärke. Köp Pink Dawn hos Cramers Blommor

Pink Friesland – Härdighet B. Varmrosa stäppsalvia som jag nästan tycker är som allra snyggast när den är halvt överblommad… Blir 40 cm hög och blommar juni – augusti. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm.

Plumosa /Pusztaflamme – Härdighet okänd, enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 17 minusgrader. Fascinerande sort med annorlunda blomform som snarare påminner om en astilbe rent visuellt. Blir ca 45-50 cm hög och 35 cm bred, får blommor med en lite ovanligare lilaröd ton. Enligt SKUD är det en Salvia nemorosa men återförsäljare definierar den bl a som Salvia x superba ’Pusztaflamme’ och/eller Salvia x sylvestris ’Pusztaflamme’.

Rose Marvel – Härdighet B. Läckert ljusrosa stäppsalvia med lite mörkare stjälk och ovanligt stora blomblad, det är nästan så att man tror att det är en ettårig daggsalvia snarare än en perenn stäppsalvia. Verkar tåla torka lite extra bra. Rekommenderat planteringsavstånd 30 cm. Blir ca 30-35 cm hög och blommar juni – augusti.

Rosenwein/ Rose Wine – Härdighet okänd men verkar klara ca 28 minusgrader i väldränerat läge enligt amerikansk återförsäljare. Blir 50-60 cm hög och får rosa blommor med mörkare knoppar. Populär sort i både England och USA. Fin som snittblomma.

Nästan överblommad Rose Queen.

Rose Queen – Härdighet C (halvhärdig). Ganska högväxande sort som blir ca 60 cm hög och får ljusrosa (nästan svagt lila) blommor. Fin som snittblomma. Vissa återförsäljare säljer den som Salvia nemorosa, andra säljer den som Salvia superba.

Salute Ice Blue – Härdighet B. Läckert blålila stäppsalvia vars blomfärg påminner lite om kantnepeta tycker jag. Blir ca 40 cm hög, dvs snäppet högre än många andra sorter. Den blommar dessutom ovanligt länge, från juni till september! Rekommenderat planteringsavstånd 30 cm. Ingår i Salute-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Salute Ice Blue hos Cramers Blommor

Salute Light Pink – Härdighet B. Ljusrosa stäppsalvia som blir ca 40 cm hög och blommar ovanligt länge, från juni -september. Har ett ganska rakt och smalt växtsätt, rekommenderat planteringsavstånd 30 cm. En av de bättre rosa sorterna tycker jag eftersom den blommar så pass länge. Ingår i Salute-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Salute Light Pink hos Cramers Blommor

Salute Pink – Härdighet B enligt vissa källor, härdighet C enligt andra. Klarrosa sort som blir ca 40 cm hög. Ingår i Salute-serien som är ett registrerat varumärke. Populär sort i USA och England, i Sverige är verkar vi föredra den mer ljusrosa Salute Light Pink som är lättare att få tag på.

Schneehügel*** /Snow Hill – Härdighet B*. Överlever utan problem här hos mig i zon 4, i blåsigt men väldränerat läge. En av de allra vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna, en riktig storsäljarklassiker. Blir ca 40-50 cm hög och ger renvita blommor juni-sept. Jag upplever att den ”blommar över” snabbare än färgglada sorter vilket inte stämmer egentligen… Men vita blommor som torkar ihop ser solkiga ut snabbare än andra, dvs det ”syns” mer på dem, så förbered dig på att klippa ner plantorna kanske en gång extra jämfört med en färgglad sort som t ex Ostfriesland. Namnet Schneehügel betyder snökulle på tyska. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. Köp Schneehügel hos Wexthuset

Schwellenburg – Härdighet A-B enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30-35 minusgrader om den planteras i väldränerat läge. Populär sort i bl a England och USA. Högväxande (kanske hybridsort) stäppsalvia som blir ca 50-60 cm hög och ca 40 cm bred. Blommorna har ett lite annorlunda luftigt, nästan luddigt eller fluffigt uttryck som påminner lite om utseendet hos astilbe. Blomfärgen är så mörkt rosa att den nästan är lila. Snygg! Inte så vanlig i butikerna än, kan vara knepig att få tag på. Fin som snittblomma. Köp Schwellenburg hos Cramers Blommor

Sensation-serien – Tyska stäppsalvia-serie som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Sensation Compact Bright Rose*** /Florsalbro – Härdighet okänd. Plantan blir ca 30-40 cm hög och blommar från juni till september med varmrosa blommor. Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror. Ingår i den tyska Sensation-serien som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Man kan ju fråga sig om/vad det egentligen är för skillnad mellan Sensation Compact Deep Blue och Sensation Deep Blue Improved… De beskrivs likadant hos olika återförsäljare, men SKUD listar dem som olika sorter. Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Sensation Compact Deep Blue*** /Flor Sal Dblue – Härdighet okänd men tål ca 30 minusgrader eller mer enligt amerikansk återförsäljare. Blir ca 30-40 cm hög och 30-40 cm bred. En av de allra mest populära sorterna i Sensation serien och säljs i många länder, bl a Sverige, USA, Tjeckien, England mfl. Ingår i den tyska Sensation-serien som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Man kan ju fråga sig om/vad det egentligen är för skillnad mellan Sensation Compact Deep Blue och Sensation Deep Blue Improved… De beskrivs likadant hos olika återförsäljare, men SKUD listar dem som olika sorter. Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Sensation Deep Blue Improved – Härdighet okänd men lär tåla ca 30 minusgrader eller mer enligt amerikansk återförsäljare. Lilablå sort som blir ca 30 cm hög och 30-40 cm bred. Ingår i den tyska Sensation-serien som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Man kan ju fråga sig om/vad det egentligen är för skillnad mellan Sensation Compact Deep Blue och Sensation Deep Blue Improved… De beskrivs likadant hos olika återförsäljare, men SKUD listar dem som olika sorter. Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Sensation Deep Rose /Flor Sal Roz – Härdighet B enligt vissa källor, härdighet C enligt andra (kanske nåt mittemellan?). Mellanrosa stäppsalvia som blir ca 35 cm hög och blommar från juni – augusti. Färgen beskrivs som mörkrosa, men det har kommit andra, mörkare rosablommande sorter på senare tid. Förökas vanligen vegetativt med sticklingar. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. Ingår i den tyska Sensation-serien som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Sensation Sky Blue*** /Flor Sal Sky – Härdighet C. Klarblå blommor i juni till september, plantan blir ca 35-40 cm hög och ungefär lika bred. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. Ingår i den tyska Sensation-serien som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Sensation White*** /Flor Sal White – Härdighet C. Vita blommor från juni till augusti. Plantan blir ca 35-40 cm hög och ungefär lika bred. Rekommenderat planteringsavstånd 35 cm. Ingår i den tyska Sensation-serien som är ett registrerat varumärke och verkar vara framtaget av Christoph Kleinhanns (som belönats med Georg Arends medaljen av tyska ZVG för sitt mångåriga förädlingsarbete). Sensation-serien är känd för att vara rikblommande och kompaktväxande med något kortare blomspiror.

Serenade (Salvia x sylvestris) – Härdighet okänd. Får långa rosalila blommor på lila stjälkar, plantan kan bli mellan 30-70 cm hög. Enligt brittisk källa kan den (om den stortrivs) blomma från maj till november, beroende på när frosten släpper/kommer men i Sverige är det nog snarare juni-september som gäller. Fin som snittblomma. Köp Serenade hos Cramers Blommor

Snowhill /Snow Hill – se Schneehügel

Spring King*** – Härdighet okänd, men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 30 minusgrader. Får vackert blålila blommor och blir ca 40 cm hög och ca 35 cm bred. Enligt svensk återförsäljare så blommar den ovanligt tidigt för att vara stäppsalvia. Verkar också finnas en Spring King Mini, som blir ännu lägre, ca 25 cm.

Synchro Blue – Härdighet C (halvhärdig). Får blåvioletta blommor med mörkare stjälkar (men inte lika mörka som t ex Caradonna tycker jag) och blir ca 45 cm hög. Rekommenderat planteringsavstånd 30 cm.

West-Friesland – Härdighet B. Klarar växtzon 1-5 enligt svensk fröfirma. Blir ca 50 cm hög och får violettblå, ganska långa blommor. Blommar från juni till september. Fin som snittblomma. Jag har bara sett den som frö på svenska marknaden, aldrig som planta.

Wesuve – Härdighet okänd, men mycket populär sort som används flitigt i England. Enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 30 minusgrader. Ganska högväxande sort på ca 60 cm som ger varmlila blommor, blir ca 40 cm bred.

White Profusion – Härdighet B. Vitblommande stäppsalvia som blir ca 40 cm hög ungefär lika bred, blommar i juni till september. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp White Profusion hos Cramers Blommor

Violet Riot – Sannolikt B, enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 28 minusgrader. Verkar ha tagits fram och provodlats i Nya Zealand. Populär i Canada, verkar ha letat sig in på den brittiska marknaden och enstaka svenska återförsäljare har den i sitt sortiment. Rikblommande, välförgrenad sort med en väldigt intensiv färg i lilablå färg, lyser litegrann nästan som om den hade en inre lampa. Nästan som en ”pastell-neon” färg. Ca 60 cm hög och Ingår i Color Spires- serien som är ett registrerat varumärke. Mer detaljerad beskrivning hittar du här. Köp Violet Riot hos Cramers Blommor

Och så ÄNNU fler sorter…

Det finns förstås en miljon sorter till; Brightness, Millenium Basco, Porzellan mfl men det har varit svårt att hitta mer information än bara namnet på dem…

Kan du ännu fler sorter, och kan du berätta något om härdighet, höjd mm? Har jag missat din favorit av Salvia nemorosa?
Tipsa mig gärna och kommentera så uppdaterar jag inlägget efterhand. 🙂 🙂 🙂

Stäppsalvia Ostfriesland ihop med solhatten Mooodz Mediation och Mooodz Joy. Att stäppsalvia blommar ”nerifrån och uppåt” i sina blomställningar syns tydligt på den här bilden.

Källor i urval:

Perenner.se

Sveplantinfo.se

https://www.dega-galabau.de/Christoph-Kleinhanns-erhielt-Georg-Arends-Medaille,QUlEPTI1MzMzNjAmTUlEPTUwMjc4.html

https://www.dega-gartenbau.de/artikel.dll/DEGA-2011-G-09-008-1-1_MjU1MTI5MA.PDF?UID=F70B97A11C9D1C07F80FE30589023E4021E44B5A432540

Läs också Sortguide: Solhatt
Fler inlägg om perenner

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.