Produktiva potatisen Jazzy

trollet
Sättpotatis av Jazzy i våras.

Produktiva potatisen Jazzy

Gudarna ska veta att jag inte är någon inbiten potatisodlare… Eftersom jag verkligen älskar tomater, och potatis och tomater kan drabbas av samma trista sjukdom (potatisbladmögel) så har potatisodlandet helt enkelt fått stryka på foten genom åren. Men man kan väl ändra sig, som den gnällige gubben i ketchupreklamen sa (minns du honom?). 😉

21 kg ur 20 sättor

Om jag nu ändå ska ge mig på att odla potatis i liten skala, så varför inte satsa på en riktigt produktiv sort?! More is more, tänkte jag i våras när jag valde sättpotatis. Potatisen Jazzy har rykte om sig att vara duktigt produktiv så den blev jag snabbt nyfiken på. När Lina Laurin, ålderman för potatisskrået i föreningen Sesam berättade i det första avsnittet i podden att hon som mest lyckats skörda hela 21,2 kg (av 20 sättpotatisar) av Jazzy så behövde jag inte fundera längre. Jazzy fick det bli!

Fördelar och nackdelar

Jazzy är en oval liten sommarpotatis med ljust gult kött som beskrivs som lättodlad, produktiv OCH med fantastisk smak. Vad mer kan man begära? Mjo, möjligen bättre resistens mot potatisbladmögel och nematoder, men å andra sidan har Jazzy god resistens mot både skorv och potatiskräfta. 🙂

Med en utvecklingstid på bara 10-12 veckor så passar den bra för en otålig odlare som har lite bråttom. Andra bra egenskaper hos Jazzy är att trots att det är en sommarpotatis, så lagrar den bra. Plus att den funkar fint att  odla både i hink och på friland. Att den är prisbelönt skadar ju inte heller; 2013 fick Jazzy Award of Garden Merit (förkortat AGM) av brittiska Royal Horticultural Society, RHS. För att en sort ska kunna belönas med AGM så ska den först testas i provodling, den ska också uppfylla vissa kriterier vad gäller smak, motståndskraft mot sjukdomar mm. I provodlingsrapporten från 2013 så sticker Jazzy ut med sin fantastiska förmåga att producera många knölar: hela 90 st! Imponerande! Men knölarna är inte jättestora, så rent produktivt räknat i antal kilo vann den icke, men visst fanns Jazzy med i ungefär topp 10 även där.

Potatis i pallkrage

Jag har odlat Jazzy i dubbel pallkrage i soligt men ganska blåsigt läge. Jag satte den ganska sent i våras och skördade också lite senare. Trots att potatisen blivit mer eller mindre bortglömd (jag var ju upptagen av alla tomater, som vanligt) så blev det ändå en ganska bra skörd. Av 5 ynka sättpotatisar blev det en rejäl stor hink med potatis. 🙂 Jag bedömer Jazzy som en bra budgetodlarsort, och en bra sort för nybörjare eftersom det är så roligt att en enda sättpotatis kan ge så mycket tillbaka (men är du RIKTIGT ny på odling, välj hellre en sort som är resistent mot bladmögel).

Rent smakmässigt så brukar kanske inte sommarpotatisar alltid vara så mycket att hurra för, men smaken på Jazzy bedöms vara fantastisk av både flera svenska återförsäljare och Royal Horticultural Society så det verkade ju lovande. Själv tycker jag mest att Jazzy smakar, tja, potatis. Kanske för att jag skördade den så sent? Men den smakar som potatis ska smaka. Gott och bra. 🙂

Oborstad, nyskördad Jazzy.
Läs också: Poddavsnitt 1 Om potatis
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.