Tomatplan 2021: Tidigt & Tåligt

trollet

Mest ryskt

Egentligen hade jag väl lika gärna kunnat kalla årets tomattema för ryskt, men eftersom det även blir en del sorter som kanske egentligen kommer från Tjeckien, Ukraina mm så valde jag Tidigt & Tåligt istället.

Det tråkiga med att välja just tidigt och tåligt som tema är att såna sorter ofta har ett ganska ospännande utseende; de flesta är helt enkelt röda och runda eftersom man har selekterat på funktion före utseende… Men strunt samma. Efter förra säsongens återkommande kalla nätter i både juni, juli och augusti så blev jag sur på riktigt och jag orkar faktiskt inte med två taskiga tomatsäsonger på rad så därför garderar jag mig. I år vill jag tamejtusan bada i tomater, oavsett väder! 😀

Vilka sorter jag väljer (och antal) är olika från år till år, men strategin och de sju kategorierna är detsamma:

 • Tidigt (inkl dvärgbusk)
 • Kvantitet
 • För-Säkerhets-Skull-Sorter
 • Gourmet
 • Sött
 • Nytt
 • Sent/Långlagring.
Det gäller att planera strategiskt för att täcka hela årets konsumtion.

Dvärgbusk + Tidiga tomater

Jag ä l s k a r dvärgbusktomater! Inte för att de är godast, utan för att de liksom hänger med nästan jämt och det är fritt fram att gå lite bananas och odla precis hur många man vill eftersom plantorna är så små. Dvärgbusksorter går att odla året runt om man vill, eller sås allra först. Ju tidigare du sår dem ju tidigare ger de ju skörd, och de tar inte så mycket plats på fönsterbrädan så ibland tjuvstartar jag redan i november. De tar inte så mycket plats utomhus heller, därför brukar jag kunna odla ganska många låga sorter på rad i förband framför de högväxande tomatplantorna.

Tidiga och/eller tåliga dvärgbusk: Mest röda sorter blev det… Andrina, Extreme Bush, Krasny Milo, Snegirjok, Tjeresjenka, och lilla orange Utenok.
Tidiga och/eller tåliga busktomater: rödorange Ida Gold (58 dagar), den strimmiga pastatomaten Pertsevidnyi Polysatyi (stavning?!), orange biffsorten Sertse Ashabada (ca 58-60 dagar) och världens tidigaste tomat (enligt återförsäljarna iaf) röda 42 Days.

Produktiva lilla Snegirjok.

Kvantitet

Tidiga och/eller tåliga sorter som ger mycket! More is more, som vi brukar säga i tomatkretsar. 😉 Tidiga Arctic Rose (DTP Dwarf),  produktiva Bajaja och 100/1000 borde väl ändå fylla frysen rätt snabbt… Och snygga Big Hill är en ovanligt tidig, inte alltför tokhög biffsort som också verkar vara hyfsat produktiv. Små tomater är trevliga att styckfrysa tycker jag, så enkla att langa ner i vinterns soppor och grytor. De lite större brukar jag bara dela i två eller fyra delar och frysa in som de är. Lätt att ta fram och koka sås på allteftersom senare under vintern när det är mindre att göra. Att stå och koka tomatsås i slutet av sommaren när det finns så mycket annat att göra ids jag inte.

För säkerhets-skull-sorter

Tidiga och/eller tåliga sorter som kanske inte är så spännande, men ack så pålitliga: Sibirjak som är tålig mot kyla, och Yamal som är motståndskraftig/resistent mot bladmögel.

Gourmet

Varken tidiga eller tåliga, men you gotta live a little… 😉 DTP Dwarf Brandyfred torkade ihjäl förra året så den är jag grymt sugen på att prova igen. Brandywine Sudduth Strain blir det nog också. Och ovanligt goda pastatomaten Buratino, den komplext söta Nyagous med lite rökig eftersmak och tetrasorten Summer Cider Apricot kan jag nog inte heller motstå…

Klassiska Brandywine. Men det ska bli kul att testa den hypade Brandywine Sudduth Strain, som är känd som den allra godaste av de röda brandywinesorterna.

Sött

Jag vet att ni är många därute som tycker att mina kategorier Gourmet och Sött borde slås ihop och vara en och samma, men jag håller inte med. Visst kan sött vara gott, men att en tomat är jättesöt innebär inte att den automatiskt är en gourmettomat… De riktigt r i k t i g t goda gourmetsorterna är inte bara söta utan har snarare en fin balans mellan sötma och syra, en speciell sälta eller karaktäristisk rökighet. Söta tomater är mer som godistomater, de är toppen att småsnaska på medan jag vattnar i grönsakslandet men de funkar sämre i matlagningen. Så sött är bra, men inte att definiera som gourmet. 😉

De tidiga och/eller tåliga söta sorter som jag kör iår (ständigt med förhoppningen att min lilla son ska lära sig att älska tomater lika mycket som jag) är röda Chilega (60 dagar), gulvita Coyote med kort utvecklingstid och tidiga Sunviva som funkar på friland, är motståndskraftig mot svampsjukdomar och är registrerad som open-source seed (påminner mycket om Sungold F1, fast är inte en hybrid och funkar på friland). Och så tidiga Black Opal, en vidareförädling av tåliga klassikern Black Cherry.

Nytt

Här ger jag mig själv lite svängrum och frångår temat lite… Den gröna pastasorten DTP Dwarf Saucy Mary (som iofs är hyfsat tidig, 65 dagar), tetra cis-lykopensorten DTP Dwarf Loxton Lass och den röda, droppformade multiflorasorten Stormin Norman är jag väldigt nyfiken på! Vem vet, kanske blir det multiflora-tomattema nästa år. 🙂

Sent/Långlagringstomater

Långlagringstomater kallas för allt möjligt i folkmun; piennolotomater, vintertomater, evighetstomater, lagringstomater mm och många kommer från Italien men även från andra länder som Spanien och Ryssland. Vissa, mindre sorter kan hängas upp i klasar och förvaras mörkt och svalt, andra lite större tomatsorter får ligga luftigt på brickor eller i låga breda skålar. De smakar inte likadant som ”sommartomater”, men funkar fint i grytor eller soppor. Ofta har de lite tjockare eller segare skal än vad man kanske är van vid. Vissa blir godare ju längre de ligger, för andra blir det tvärtom.

Det är iofs inte alla långlagringstomater som är sena sorter med lång utvecklingstid (busksorter som Fiaschetto och Date Fruit Yellow är snabbare sorter för dig som har bråttom) men nu är det lite mer vädertåliga långlagringstomater som är i fokus detta år: röda Chochloma/Khokhloma, orange Tjuchloma (stavas Chuloma hos en del försäljare) och snabba röda Grappoli d Inverno med rätt kort utvecklingstid.

Nyårstomaten Tjuchloma (stavas även felaktigt Chuloma hos en del säljare).

Handen på hjärtat

Med handen på hjärtat så blir det ju a l l t i d  fler tomatsorter än så… Listan ovan är de högprioriterade sorterna, de som sås först och verkligen tas om hand. Dvärgbusksorterna sås i omgångar med start senhöst (eller året runt för den som ids), i jan/feb drar jag igång busktomaterna och sen i mars de högväxande sorterna. Och sen ballar såddandet ur som vanligt och jag lyckas liksom inte hejda mig… Sedan är tomatskogen inomhus återigen ett faktum. Men traditioner är ju till för att hållas, eller hur…? 😉

Läs också: Tomaterna Brandywine
Fler inlägg om tomater

Annons

10 Comments

 1. Vilken utmärkt strategi! Verkligen smart att inte lägga alla ägg i samma korg! Många sorter också som jag inte hört talas om, som jag blev nyfiken på 🙂

  1. Tack! 😀 Strategin funkar fantastiskt bra, faktiskt. Iallafall för vår lilla familj.
   Just att sprida riskerna tycker jag alla borde göra, sen kanske man inte behöver lika många sorter men det är ju en annan femma… 😉

 2. Åh vad jag älskar dina inlägg, särskilt de om tomater! Tack för all tid du lägger ner och all inspiration som du ger, du väcker min nyfikenhet för nya sorter i varje inlägg, stort tack för det!!!

  1. Tack snälla, vad glad jag blir! 😀 😀 😀
   Det tar verkligen galet mycket tid, men det är ju också väldigt roligt… Kul att även andra har nytta av min besatthet av sorter. 😀

 3. Var köper du fröer till låga sorter i alla kategorier? Gärna vintertomater om det finns.
  Har i år köpt två av ”dina” sorter hos Wexthuset men det är svårt att hitta låga sorter i det vanliga utbudet. Tidiga och tåliga får de också gärna vara

  1. Hej Vendela!

   Det är ganska svårt att hitta bra, låga, tidiga och tåliga tomater i butikernas standardfröutbud överhuvudtaget tyvärr.. De flesta vanliga sorterna i handeln kommer från syd och västeuropa (och brukar därför vara värmekrävande och ”blir” då sena här Sverige) och bli bäst i växthus…

   Om du vill ha låga långlagringstomater så är Date Fruit Yellow, Fiaschetto och Rama de Mallorca bra alternativ (men vintertomater som dvärgbusk har jag aldrig stött på hittills). Det finns fler busk: Longkeeper, Zimnye Chudo mfl men de är inte lika goda tycker jag… Ofta är långlagringstomater av större fruktstorlek tristare i smaken än de små.

   Fröfirmorna ändrar sitt utbud varje år, så säkraste sättet att hitta de sorter du vill ha är att googla sortnamnet + köpa/buy, tex ”tomat Fiaschetto + köpa”. Ofta får man importera från utlandet, inom EU. Ingen frö firma har alla sorter, utan man får pussla eller göra en efterlysning av sorten man vill ha i tomatfrö-köp & sälj grupper på t ex Facebook. Privatpersoner säljer och fröodlar mer än man tror. 😉 Meraki Seeds har ovanligt fint och stort sortiment av just långlagringstomater, kika på Facebook så hittar du.

   Just tåliga långlagringstomater är ofta ryska, som dessutom funkar bättre i vårt svensk klimat, så stirra dig inte blind på det italienska utbudet. Lycka till i jakten! 🙂

 4. Röda ryska tomaten Chochloma heter på engelska Khokhloma på tyska Chochloma.
  Orange sistertomat Tjuchloma heter på engelska Chukhloma på tyska Tschuchloma.
  Vid beskrivning av sorter skall man använda rät transkriberade namn och strunta i påhittade namn som inte garanterar sortens äkthet.

  1. Ja, jag håller med dig i teorin, men i praktiken så finns det återförsäljare som tyvärr enbart använder den felaktiga stavningen… Därför försöker jag, så gott det går (och med din hjälp) att ange samtliga namn, så att läsarna lättare ska kunna googla fram och köpa frö.

   Skälet till att jag tipsar om tomater är ju för att fler ska kunna upptäcka spännande sorter bortom de stora trädgårdskedjornas fjuttiga utbud, och att då enbart ange det korrekt rysk-stavade namnet hjälper inte läsarna att hitta frö eftersom så få europeiska återförsäljare använder det. De inkorrekta namnen finns däremot hos många fröfirmor, så därför försöker jag ange dem allihop så att det ska bli lättare för läsarna att hitta frö till sorten överhuvudtaget. 🙂

 5. Hej Trädgårdstrollet, du är
  by far den bästa trädgårdsblogg jag stött på! Har rekommenderat dig till många andra redan nördiga profiler enligt devisen; om man är på toppen kan man bara komma uppåt ! Vill jag bara säga innan jag kommer till min väldigt basala fråga: vad använder du för odlingskärl när du odlar ute (alltså vilken volym tycker du behövs?, ser att du verkar föredra svarta)? Jag har kört direkt i mark i växthus hittills, men tycker att en del sorter som jag ändå gillar tenderar att mögla, så jag tänkte testa att odla några ute i år och se om det blir skillnad.
  Hälsningar Åsa

  1. Hej Åsa!

   Oj, vilken jättekomplimang! TACK snälla, vad glad jag blir! 😀 😀 😀

   Jag brukar odla i snittblomshinkar från mataffären, och de finns i flera olika storlekar… Har aldrig mätt hur många liter de rymmer, men de största högsmala hinkarna (som det ofta kommer liljor, eller gladiolus i) brukar jag använda till de högväxande tomatsorterna, och de små hinkarna (som det ofta kommer tulpaner i) brukar jag använda till dvärgbusk/fönstertomaterna. Med hål i botten eller i sidorna, som jag gör själv, förstås. Att de är svarta är mest en tillfällighet, men svart blir ju varmt snabbare och det är ju inte fel när man odlar värmekrävande växter som tomater, paprika, aubergine, chili mm. 😉

   Det är svårt att svara på vilken exakt storlek som är bäst, ofta är devisen ”ju större kruka desto bättre” toppen. För ju mer jordvolym = desto större kan plantan bli, och du behöver inte vattna lika ofta med en stor kruka. En del vet jag gillar tvättkorgar från Ikea att odla i, till de riktigt monsterhöga sorterna som kan bli över 2 m…

   Många moderna sorter har avlats fram med egenskaper som gör att de inte drabbas av svamp (fusarium)så lätt, och de passar bra just i växthus av den anledningen, medan gamla sorter ofta är känsligare för mögel och därför kan funka bättre att odla utomhus. Eller så kan du testa att odla dem med ännu större avstånd mellan plantorna så att det blir luftigare. Jag odlar ju mest gamla sorter, därför har jag aldrig brytt mig om att bygga nåt växthus. Du får prova dig fram! Och lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.