7 själviska skäl att odla egna grönsaker

trollet
Varför hålla på och odla grönsaker när de ändå finns att köpa i matbutiken?
Så resonerar många som inte odlar egen mat.
Här kommer svaren från en som odlar.

 

1, Mer smak

Det finns ett skäl till att många trädgårdsmästare blir kockar (och många kockar blir trädgårdsmästare) och det beror på smaken: egenodlade grönsaker smakar mer. Och godare. Om du gödslar och vattnar dem rätt förstås.

Det tydligaste exemplet på det är jordgubbar och tomater, och de godaste sorterna finns inte att köpa i matbutiken.

Den franska delikatessjordgubben Mara de Bois tex. Och Brandywine är det klassiska exemplet på detta; en riktig delikatesstomat som har så tunt skal att den inte går att transportera långa sträckor utan att gå sönder, men som har helt överlägsen smak.
Vill du smaka? Då får du vackert odla den själv.

Ingen köpejordgubbe i hela världen är lika god som egenodlade, solvarma bär direkt från landet.

2, Mindre återvinning

Trött på att åka till återvinningen stup i kvarten? Odla din egen mat så slipper du. En av de bästa grejerna med sommaren tycker jag är att vi nästan aldrig behöver åka till återvinningen eftersom det blir så extremt lite förpackningar att återvinna när vi odlar egna grönsaker. Perfekt för den late! 😀 😀 😀

3, Nyttigt

Grönsakerna du köper i matbutiken innehåller mindre nyttigheter än de du kan odla själv. De är ofta F1hybrider vilket är grönsaker som ger stor kvantitet men sämre kvalitet. Toppen för säljarna, men mindre bra för konsumenterna eftersom grönsakerna innehåller mindre nyttigheter.

Tomater är ett klassiskt exempel även här: den moderna växtförädlingen har satsat på kvantitet före kvalitet och har förädlat bort många nyttiga fytokemikalier som finns kvar i äldre kulturarvssorter som t ex Orange Crimea och Hawaiian Pineapple. Vissa moderna tomatsorter har odlats fram för att innehålla hög halt av lykopen eller betakaroten, som Prolyco Busk och Caro Rich. De finns inte heller i matbutikernas hyllor. Lyssna gärna på radioprogrammet Matens Pris avsnitt Näringen och Grönsakerna om du vill veta mer.

Dessutom används mycket bekämpningsmedel inom yrkesodling, gifter som du slipper få i dig om du odlar dina egna grönsaker.

Dvärgbusktomaten Prolyco Busk, en modern functional food-tomat med höga halter av det nyttiga lykopenet.

4, Känslan av makt och oberoende

Att odla sin egen mat ger så mycket mer än bara mat, och de önskar jag att fler ville skriva och prata om. I en värld där klimatkrisen är ständigt närvarande så är känslan av att åtminstone kunna påverka sin egen mat och närmiljö oslagbar. Jag känner mig mindre maktlös, starkare och mer oberoende när jag odlar eget.

Att kunna gå ut i trädgården och se humlor och fjärilar flyga runt, barnet skrattande plocka jordgubbe efter jordgubbe och se hur åtminstone mitt eget lilla personliga kretslopp fungerar fint gör mig helt enkelt lycklig. Ända in i själen. Resten av världen må gå åt helvete men min egen lilla plätt på jorden förvaltar jag åtminstone så gott jag kan. Och inget jagar så effektivt bort tankar på klimatångest som en solvarm tomat direkt från plantan. Att sitta på verandan och dricka sitt morgonkaffe i sällskap av plantor som dignar av frukt och överflöd är helt underbart.

Sockerärtor: enkelt att odla själv, dyrt att köpa i butik.

5, Större utbud

Smulgubbar, smultron, blåbärstry, svartrot, haverrot, svedjerova, ramslök, potatislök, bondbönor, lila broccoli, vit rödbeta, superstark chili… Försök att hitta dem i en vanlig matbutik om du kan. Inte helt enkelt.

Grönsakerna du köper i matbutiken är dessutom nästan alltid namnlösa, du vet att du köper vitlök men inte vilken sort (och gudarna ska veta att de smakar olika). Det är också ett extremt magert utbud: det finns en squash, i en färg och en form. Sverige må vara klassat som ett i-land men när det kommer till sortrikedom i matbutikerna är vi tamejtusan urfattiga.

Smultron i matbutiken? Hör inte till vanligheterna.

6, Oslagbara öppettider

Matkedjornas öppettider kan slänga sig i väggen: mitt grönsaksland har öppet dygnet runt. 😉

Mysigare att kunna fylla sin egen korg.

7, Billigare

Allt är inte billigare att odla själv. Men mycket är det. Särskilt om du vill ha ekologiskt. Alla som odlar egen jordärtskocka gör helt rätt som misstroget skakar på huvudet åt kilopriset på den i matbutiken… Och vad lyxkrogar i stan betalar för kirskål ska vi inte ens tala om. (Morötter och kål är däremot ganska krävande grödor att odla, med tanke på arbetsinsatsen så tänker jag ofta att de är orimligt billiga i mataffären).

Om du vill tjäna pengar på att odla din egen mat så är ett bra tips att odla det som du äter väldigt mycket av (kvantitet). Eller satsa på småskaligare vardagslyx (kvalitet): färskpotatis, sparris, rabarber, squash, frukt, bär och kryddväxter är löjligt dyra som färskvaror i affären men lätta att odla själv. Den ambitiösa odlaren behöver förstås inte välja, odla både kvanitet och kvalitet om du har plats och tid. 😀

Sen beror det ju förstås också på HUR du odlar: odling innebär inte att grönsakerna per definition blir billigare än i matbutiken. Det går ju att odla egen potatis för 1000 kr/kg också, men det är inget jag rekommenderar… Den som gör sin egen jord, tillverkar sitt eget gödsel och odlar eget frö (eller lånar gratis på fröbibliotek) kan odla nästan helt gratis.

Till sist…

Och så är det ju så himla roligt att odla också! Kanske det viktigaste skälet av dem alla? Fast det visste du nog redan.

Ibland tänker jag att fröpåsar borde vara försedda med nån slags varningstext, ungefär som snusdosor har. Nåt i stil med ”Varning, starkt beroendeframkallande och livsstilsförändrande. Life will never be the same” Fast med en superglad smiley förstås. Eller flera! 😉

Läs också Tetra cis-lykopentomater: Supersorterna

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.