Fröbibliotek

trollet
Låna frö på biblioteket? Gratis?
Jajamen. Du läste rätt. Snart på ett bibliotek nära mig.

Många bibliotek runt om i landet har börjat med så kallade fröbibliotek. Det är en hylla på ett ordinarie bibliotek som helt enkelt har vigts åt fröpåsar istället. Frön till grönsaker och blommor.
Reglerna kan se lite olika ut från kommun till kommun men vanligen bygger det på interaktion och solidaritet: låna fröpåsar, odla innehållet, och lämna tillbaka frö från grödan du odlat fram. Helt gratis. Idén är lika enkel som genial.

Så funkar det

Först gäller det ju att bygga upp ett bibliotek. Hur fort det går beror helt på hur pass odlingsintresserade kommuninnevånarna är, och hur pass intresserade de är av att dela med sig av sina fröer förstås… Men att donera frö är lätt gjort: skriv ut en fröpåse från bibliotekets hemsida, fyll i den information som efterfrågas där, vik påsen enligt anvisningen, fyll med frö och lämna in på biblioteket. Klart!

Fröbiblioteket i min hemkommun Tierp är just nu under uppbyggnad, vilket innebär att det går bra att lämna in fröer men inte att låna. Än. Lämna in frö i vinter, låna frö i vår. Från 15 februari 2019 tror bibliotekarierna att så utlåningen av fröer kan komma igång. Hemsidan till Tierps Fröbibliotek hittar du här. Fröbibliotek finns redan i Linköping, Valbo och många andra orter i Sverige. Ett tydligt tecken på att den sk Gröna Trenden som det talats om så länge nu egentligen är långt mer än bara en trend tycker jag. 😉

Frö för alla

Jag gillar idén med fröbibliotek skarpt. Dels är det ett bra sätt att återbruka fröer som jag själv inte har användning för, dels gillar jag den sociala gemenskap som det bidrar till; att alla har råd att odla. Dessutom hoppas jag att det på sikt också kommer att innebära ett regionalt anpassat urval. Att de fröer som odlas här och lämnas in till fröbiblioteket på sätt och vis blir kvalitetssäkrade, att vi vet att de funkar fint att odla här i zon 4. De sorterna som funkar bättre i södra Sverige sorterar därmed ut sig själva: går det inte att odla upp såpass att det ger frö tillbaka så fasas det ju helt enkelt ut av sig själv ur fröbiblioteket över tid.

Fröbibliotekets hemsida.
Formulär och fröpåse-vikar-mall.

Funderingar kring förbättringar

Frö av sockerärt.

Än så länge verkar det inte finnas så många regler kring insamlandet av fröer till fröbiblioteket i Tierp… Det fina med fröbibliotek är just att det är folkligt och till för alla, men för att det ska bli hållbart i längden så behövs också vissa regler för att säkra kvalitet.

Eftersom kunskapen kring hur man bäst tar eget frö är ganska låg hos folk i allmänhet så gissar jag att det finns viss risk att det kommer smyga sig in F1-hybrider och korspollinerade sorter i sortimentet till en början. Ett sätt att komma tillrätta med det skulle kunna vara att helt enkelt förbjuda F1hybridfrö och skylta upp med böcker om frö och odling på samma hylla som fröerna står. Eller varför inte bjuda in föreningen Sesam att hålla ett föredrag kring hur man bäst tar sitt eget frö?

Boktips

Det finns massor av böcker om hur du tar eget frö. De jag tyckt varit bäst hittills är Sesams bok Frö för framtiden och Ulla Hasselmarks Fröbok. Jag har lärt mig allra mest av Sesams bok, att köpa in den till biblioteket och gärna skylta upp med lite information om föreningen Sesam i anslutning till fröerna vore toppen. Kunskapen den föreningen besitter är ovärderlig.

Om just ditt bibliotek inte har Sesams fröbok så kan du köpa den från Sesams hemsida eller läsa den ändå på Kungliga Biblioteket i Stockholm eller fjärrlåna från andra utvalda bibliotek. Sök i Libris (och klicka på Expandera lista) så hittar du!

Det första fröbiblioteket i Sverige startades i Leksand. Det har fröinkast och flera fröträffar om året för intresserade.
Ett jättebra koncept som jag hoppas dyker upp på fler ställen i vårt avlånga land. Finns det fröbibliotek i din kommun? Fråga! Om inte så fråga om det finns möjlighet att starta ett 😀

Fröbok av Ulla Hasselmark.
Frö för framtiden. Rekommenderas varmt!
Frö för framtiden, baksidan av boken.
Läs också: 7 Skäl att börja fröodla
Fler inlägg om frö

Annons

4 Comments

    1. Jaa, gör det! Och berätta gärna om du hittar nåt fröbibliotek där. Vore roligt att veta hur pass spritt det är. 😀

  1. Hej! Jättekul det här med fröutlåning! Trots det har jag samma farhågor som Trädgårdstrollet vad beträffar kunskaper, F1 och korspollinering mm. Om det finns någon lista över bibliotek som har det här eller någon tanke om hur man kan nå ut till alla bibliotek med info från Sesam så skulle jag gärna ta emot det.

    1. Jag vet att flera bibliotek brukar passa på att exponera Sesams bok Frö för framtiden (och liknande böcker, som Runåbergs Fröer-boken osv) uppställd på samma bord som själva fröbiblioteket/lådorna står på. Men det är ju ingen garanti för att att folk faktiskt läser… Det finns också ofta sesam-medlemmar i de lokala trädgårdsföreningarna som brukar vara bra på att sprida information. Roligast vore förstås om Sesam kunde hålla en fröodlingskurs på varje bibliotek som har ett fröbibliotek, men det får nog bli efter pandemin i så fall. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.