Nordiska Trädgårdar 2017 – guldkorn och inspiration

trollet

Trender, guldkorn och inspiration!

På Nordiska Trädgårdar finns både det gamla vanliga och lite mer speciella saker…
Och vem älskar inte att fynda till mässpriser?!

Det bästa med trädgårdsmässan tycker jag är alla fantastiska sällskap med sin extrema kunskap och speciella utbud av plantor och sticklingar! Sjukt bra priser och helt galet fantastiska sorter som sällan (om nånsin) går att få tag på i vanliga tråkbutiker. Montrar jag maniskt besöker varje år är Svenska Hoyasällskapet, Svenska Chilepepparföreningen, Örtasällskapet och Sveriges Pomologiska Sällskap (för ympris).

Efter det obligatoriska stoppet vid Pralinhusets monter brukar jag mumsa mig vidare i mer maklig takt till mina andra måsten för inköp: Brutala Blommor (roliga köttätande växter), den finska plantskolan och så de japanska beskärningsverktygen.

 

Co-Grow, bokashi och härodlat

Det finns flera tydliga trender i år: Co-Growing, biodling, bokashi-kompostering och odling på liten yta hemma verkar vara större än nånsin. Co-Growing betyder att någon som har trädgård, men kanske inte har kunskapen, tiden eller orken att ta hand om den, går samman med någon som har orken och lusten att odla ätbart. Perfekt för att öka både gemenskap, biologisk mångfald och minska resursförbrukningen! Det är bara att anmäla sitt intresse på deras hemsida för att komma igång. 😀 Än så länge finns finns Co-Growing bara i stockholmsområdet men jag anar att det bara är en tidsfråga innan det här fantastiska konceptet sprider sig… 😉

Bokashin fortsätter framåt

Bokashi, det nya snabba sättet att kompostera organiskt köks- och trädgårdsavfall med hjälp av mikroorganismer fortsätter också starkt och fanns representerat både i monter och på scen via trädgårdsprofiler som Farbror Grön och Sara Bäckmo som ju båda är aktiva förespråkare av bokashi i sina bloggar. I bl a Mikrojords monter fanns flera olika produkter av Effektiva Mikroorganismer (EM) att välja mellan, både som strö och i flytande format.

 

Härodlat

Den härodlade trenden bara fortsätter att växa år efter år och förtjänar inte riktigt att kallas för trend längre… Att odla hemma på liten yta är helt enkelt större än nånsin. Att odla ätbara grönsaker och blommor själv, oavsett om det är i stor eller liten skala, på friland, på balkong, i växthus eller inomhus blir mer och mer självklart för alla oavsett om du har trädgård eller inte. Det intressanta är alla olika sätt det går att göra på, och lösningarna är oändliga… Allt från växtlampor, växtväggar, hydroponisk odling i vatten utan jord, tunnelodlingar, upphöjda bäddar, pallkragsmodeller, kunskapsutbyte och olika sätt att kompostera går att hitta inspiration kring på mässan.
Entusiasmen kring det egenodlade, naturliga och ekologiska finns hos TV-profiler som Mandelmanns och Frank Erichsen och smyger sig in i nästan alla samhällsklasser via deras feelgoodprogram. I samklang med årstiderna, pollinering med hjälp av bin och gödsel från de egna djuren på gården så har de fått en helt ny generation stadsbor att drömma om en ny gröna vågen, ett liv på landet som försiktigt börjar med en krydd- och salladsodling på fönsterbrädan.

Massor av inspiration…

När jag köpt på mig det allra viktigaste återstår inspirationen! VENSO EcoSolutions monter brukar vara fullproppad av smarta lösningar på hur växtbelysning kan användas inomhus, Plantagens monter (som vunnit pris för Årets Monter på mässan flera gånger) var helt klart också värd ett besök och årets idéträdgårdar såklart, där inspirationen alltid flödar (även om det kändes lite som att det gick inflation i kungsängslilja just i år).
Förutom att frossa i all denna kunskap som finns i föredrag på scen så finns det också  gott om roliga, inspirerande produkter att köpa med sig hem; som rättviksknuten, det nya fantastiska redskapet bredgrep eller varför inte en snygg ergonomisk pallkrage på ben till balkongen eller verandan? Det viktigaste jag tar med mig från årets trädgårdsmässa är alltid alla roliga idéer! Allt jag kan och vill göra själv, fast kanske ännu bättre på mitt eget sätt… 😉

Plantagens monter visade olika lösningar för olika lägen…

Bind upp tomater mot väggen för att maximera ytan…
Den multifunktionella krukan Olea passar både i trånga hörn, kan stå mot platta väggar och kan kombineras ihop till en rund kruka för olika växter som vill ha olika jord/ olika mycket vatten.
Blomsterfägring för skuggigt läge…
Balkonglåda med utvalda växter för skuggigt läge.

 

Olika lösningar med kruka för balkong.
Med hängamplar i makramé går det att få plats med ännu fler växter på begränsad yta!

Hvilans idéträdgård Färgstarka öar och stilla vatten var iallafall min favorit…

Den fanns många fina idéträdgårdar det här året men Hvilans val av klara färger gör mig helt enkelt löjligt glad! Frodig, härlig vårgrönska i kombination med vatten och luftiga, fluffiga växter som bara väller fram är svårt att motstå, särskilt när nästan alla andra idéträdgårdar verkade ha snöat in totalt på kungsängslilja och milda, lila färger så stod den här verkligen ut i sammanhanget.
Den var helt klart värd ett extra besöksvarv trots att jag var rätt mör i både fötter och armar i slutet av besöksdagen av alla mina inköp… 🙂

En ringlande gång över vatten fångade mångas intresse.
En upphöjd, rund plantering bildade ett tydligt blickfång.
Den härliga toffelblomman är det svårt att få för mycket av…
Blått, orange och rött. En tydlig, busig treklang i färger som funkar fint i kombination med allt det pigga gröna.
Läs också Köttätande växter: äter de bananflugor?

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.