Köttätande växter – äter de bananflugor?

trollet
Venus flugfälla från Plantagen.

Ja och nej, det beror på vilken sort du väljer!

Klibbig tätört

Om du verkligen vill ha en köttätande växt så är tätört, Pinguicula en bra växt som fångar massor av småflugor på sina klibbiga blad. Har du fått en riktig invasion av sorgmygg hemma så är klisterskivor i kombination med nyttodjur som nematoder den mest effektiva lösningen för att slippa de irriterande små flygfäna.

 

Om du har fått en riktig invasion av sorgmygg så räcker det inte med enstaka köttätande växter i fönstret, då är det gula klisterskivor i kombination med Nemablom som gäller om du vill bli av med dem illa kvickt.

Rörlig venus flugfälla

Den köttätande växt som man oftast hittar i växtbutiker är Venus flugfälla, Dionaea muscipula. Den har rörliga munnar som fungerar som en klämfälla. Inuti munnen sitter små avtryckarhårstrån (som nästan ser ut som små vassa tänder) och när de vidrörs så stängs den snabbt.
Barn brukar tycka att det är väldigt roligt att stoppa in fingret i munnen på den och reta stråna så att munnen stänger sig, det känns lite kittligt på fingertoppen och är inte farligt. Växten däremot orkar inte öppna och stänga sin mun hur många gånger som helst utan att få mat så trötta inte ut den för mycket för då orkar den inte och dör till slut.

Venus flugfälla fångar effektivt lite större insekter som spindlar och harkrankar när den vuxit till sig lite. Små bananflugor och sorgmyggor är alldeles för små och lätta för att kunna aktivera stängningsfunktionen, köp hellreden klibbiga tätörten, eller sileshår Drosera eller flugtrumpeter Sarracenia (jätteglupsk) och ställ bredvid fruktskålen om du har problem med flugor i köket. Det finns riktigt stora köttätande växter som faktiskt kan fånga både fåglar och mindre däggdjur som möss, grodor och sniglar men det är inte sådana bjässar du hittar i växtbutiken i Sverige så det finns ingen anledning till oro. 😉

 

Titta in i den röda öppna munnen så ser du de små aktiveringshåren som stänger fällan.

 

Munnar, bägare, klibbisar och sugare

Det finns olika sorters köttätande växter och lite grovt kan man dela in dem i fyra grupper, beroende på hur de fångar sin mat; via klibbiga blad, via insugning, via enzymfyllda bägare eller via rörliga munnar. De är tropiska växter som utvecklats i blöta sumpmarker där växterna tar sin näring från luften genom att fånga insekter. De lockar till sig insekterna genom att utsöndra härlig nektar som insekterna tycker om, när de fångat sin mat bryter enzymkörtlarna ner maten åt dem. Insekter innehåller mycket mineraler som växterna behöver för att kunna sätta rötter och blomma.

Spana in skäggstubben på den här kannrankan!

Farliga…?

De köttätande växter som säljs i växtbutiker i Sverige ganska små och är inte farliga för människor eller husdjur, du kan bli lite kladdig av att ta på dem men det är allt. Det finns ännu fler, vattenlevande sorter av köttätande växter men de brukar inte finnas till försäljning som krukväxter. Dr. Binocs Show i Youtubeklippet nedan sammanfattar de olika grupperna enkelt och bra! 🙂

Planteringstips

Tycker du att de köttätande växterna ser lite små och ynkliga ut i butiken så köp ett helt gäng och plantera ihop dem i en större kruka så ser det genast lite maffigare ut. 🙂 Eller plantera ihop några olika sorter i ett gammalt överblivet akvarium, terrarium eller glasskål, i akvariebutiker finns ofta snygga tillbehör som större prydnadssten och snygga mangrovegrenar i läckra färger, blir supersnyggt med mossa till. Jag brukar köpa sånt på Akvarielagret, de har massa fint lull-lull som passar till planteringar med köttätande växter.

Bägare / kannor brukar lämpa sig fint för plantering i amplar. Riktigt läckert att titta på när solen lyser på en fylld bägare och man kan se en insekt därinne genom växtväggen! Kannranka finns att köpa i de flesta växtbutiker.

Pinguicula, tätört, fungerar som en levande klisterskiva! Den fångar fullt med små sorgmygg och bananflugor på sina klibbiga blad.
Sarracenia Flava i blom.
Olika sorters läckra flugtrumpeter, från Chelsea Flower Show 2014.

Skötsel & vanliga misstag

Köp särskild jord för köttätande växter om du inte vill blanda själv.

Nästan alla köttätande växter gillar mycket fukt och lite värme, men ovanför ett element blir det ofta för alldeles torrt. Vatten vill de ha men inte kalk eller klor (som tyvärr finns i kranvatten), så regnvatten eller batterivatten är bäst om du kan få tag på det. Om du bara har kranvatten att tillgå så plantera om din växt minst en gång om året, och använd då inte vanlig krukväxtjord.
Vill du köpa färdigblandat substrat/”jord” särskilt anpassad för köttätande växter så finns det både hos Brutala Blommor och Wexthuset men sällan i vanliga växtbutiker. Eller blanda egen jord själv av två tredjedelar naturell torv, resten kan vara en blandning av sk levande ”vitmossa”, kokosfiber, perlit eller sand. Välj helst en kruka av plast som är dubbelt så stor som växten, undvik terracottakrukor för de stjäl så mycket vatten från din växt.

Näringen vill de ha från insekter, så ge dem inga köttbullar är du snäll! Får du inte tag på insekter så ge dem en svag dos kalkfri mineralnäring i vattnet max två gånger i månaden sommartid och en gång i månaden på vintern. Häll inte vattnet i munnen/kannan/trumpeten på växten när du vattnar, häll det i substratet/”jorden” för de dricker via sina rötter. Såklart. 😉

Samplantera några köttisar så blir det maffigare!

Mersmak?

Håkan Murevärn är en extremt kunnig entusiast, besök gärna hans fantastiska hemsida Murevärn Carnivorous Plants Page som är fullproppad av fina bilder på alla möjliga sorters köttätande växter!
Vill du grotta ner dig riktigt ordentligt i skötsel av köttätande växter så rekommenderar jag varmt Brutala Blommors hemsida, en fin källa till både kunskap och inspiration!

SCPS, Scandinavian Carnivorous Plant Society har ett forum där du som medlem kan få tag på både plantor och information.
International Carnivorous Plant Society är också en fantastiskt fin hemsida full med bra information om du är hyfsat bra på engelska.

Vill du odla upp egna köttätande växter från frö? Triffid Nurseries har ett fint utbud!

Youtube finns galet mycket (mer eller mindre makabra) actionfilmer om köttätande växter, både skötseltips och obehag utlovas!

Bra litteratur om köttätande växter är svårt att hitta på svenska, på engelska finns det desto mer! Carnivorous Plants av Adrian Slack, The Savage Garden av Peter D’Amato och The Sinister Beauty of Carnivorous Plants av Matthew M Kaelin har fascinerat mig oerhört. Vill du hellre läsa matnyttig information på svenska så hugg in på Elin Orvendals fina uppsats om köttätande växter – äter för att leva, lever för att äta från 2009. En filmklassiker som Little Shop of Horrors är inte heller fel att fnissa sig igenom en seg söndagseftermiddag… 😉

Köttätande växter på parad! Foto från Chelsea Flower Show 2014.
Läs också: Nyttan med nyttodjur

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.