Sortguide: Aubergine

trollet
Aubergine finns i alla möjliga härliga färger och former…
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-
Det finns en hel värld av färger och former på aubergine att upptäcka! I mataffären finns oftast bara en mörklila klassiker men vill du odla själv från frö så är mångfalden stor. 😃

Aubergine (eller äggplanta som den också kallas) är en såndär grönsak som jag länge hade svårt att lyckas med… Jag fick liksom inte till det. I pallkrage med pallkragsväxthus blev det dålig pollinering, på friland åts de upp av sniglar och grönsaksfly men till sist lyckades jag när jag behandlade dem på samma sätt som jag gör med tomatplantorna: som krukodlade vid en solig södervägg i lä.

Prova dig fram tills du hittar en sort som du verkligen gillar och som passar ditt sätt att odla. För mig är det viktigt med sorter som har hyfsat kort utvecklingstid och tål omväxlande kallt väder, men om du odlar i växthus så är det klokare att satsa på sorter som tål hetta bra.😃

Jag har lyckats bäst med aubergine som krukodlad vid en varm, solig ladugårdsvägg i lä. Sorter med hyfsat kort utvecklingstid (för att vara aubergine) som Wenta har funkat bäst för mig här i zon 4.

Det där med namn…

Enligt SAOL (Svenska Akademiens Ordlista) så stavas ordet aubergine, med e på slutet. Men enligt SKUD (Svenska KUlturväxters Databas) så verkar det vara utan e, dvs aubergin. Kanske är jag alltför mentalt märkt av att ha läst franska på gymnasiet men jag personligen tycker att ordet ser felstavat ut när det saknar e på slutet, så för att jag ska stå ut med att skriva den här sortguiden så stavar jag det sålunda aubergine. Det får ni leva med.

Svenskar är kanske inga storkonsumenter av aubergine men det är resten av världen… Eftersom det finns helt sanslöst många F1-hybridsorter av aubergine så har jag valt att skriva om icke-hybriderna. Annars hade den här listan blivit galet lång (och aldrig färdig). Vissa säljs som både F1-hybrid och icke-hybrid och då har jag försökt att inkludera dem också men i huvudsak har jag utgått från EUs sortlista för att reda ut vilka som är F1-hybrider och inte.

Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 16 mars 2024 kl. 810 em
Auberginesorter finns det många men de man köper som färdiga plantor i trädgårdsbutiken är ofta inte ens namngivna (och oftast F1-hybrider).

Så tidigt – eller köp plantor

Jag brukar lyckas bäst med aubergine om jag sår den redan tidigt i januari men de flesta fröfirmor brukar rekommendera sådd i januari-februari. Om du inte tycker att du har ork, plats och tid att lägga på att driva upp egna plantor så kan du förstås köpa färdiga plantor i handeln så småningom men då är det oftast lila, avlånga ”standardsorter” som erbjuds… Vill du odla upp lite roligare sorter, med andra färger och former så är det egen sådd som gäller.

Det finns verkligen en sagolik mångfald av olika sorters aubergine för dig som tar dig tiden att dra upp egna plantor; det finns vita, gröna, orange, gula, ljuslila och strimmiga sorter… Vissa ger runda frukter, andra ger droppformade, långsmala eller ribbade, nästan pumpaformade frukter. De brukar vanligen ha vitt kött men smaken kan skilja sig åt väldigt. Godast brukar de sorterna vara som saknar bitterhet och har få eller små frön. Prova dig fram! Det finns så många härliga sorter att upptäcka!😃😃😃

White Egg i mitten, lutad mot den betydligt större Applegreen.

Sortguide: Aubergine (som inte är F1hybrider)

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda med kortare utvecklingstid är markerade i fetstil. Sorter som är vanliga i trädgårdsbutikerna och brukar vara lätta att få tag på är markerade med ***. Sortguiden avser ”klassisk” aubergine Solanum melongena (med vitt kött) om inte annat anges. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Alexandra – Avlång mörklila sort vars frukt blir ca 18 cm lång och väger ca 200-300 g. Höjd okänd. Populär sort i Frankrike, går att få tag på via fransk fröfirma.

Aubergine Applegreen kan bli rätt stora.

Applegreen – (68 dagar) Tidig sort som blir ca 50-60 cm hög och ger ljusgrönvita halvrunda frukter. Verkar vara framtagen av Elwyn Meader vid University of New Hampshire 1964 just för att klara ett lite mer nordligt klimat. Jag upplever den som pålitlig, produktiv och lättodlad jämfört med många andra sorters aubergine. Nästan alltid den snabbaste sorten att ge skörd här hos mig i zon 4. Applegreen säljs om F1hybrid ibland, och som icke-hybrid ibland men jag har varit i kontakt med Runåbergs Fröer som bekräftat att deras Applegreen inte är någon F1hybrid. Applegreen är heller inte registrerad som F1-hybrid på EUs sortlista.

Aubercepe – (ca 80 dagar) Fransk sort som ger vackert ljuslila, nästan lite lätt metalliclilaglänsande ovala, avlonga frukter med ljust kött och krämig smak av god svamp. En frukt blir ca 20 cm och väger från 200 upp till 800 g! Plantan beskrivs som robust och lite bredväxande. Ger störst skörd från mitten av säsongen.

Bambino – (60 dagar) Tidig sort som ger små runda, ovala väldigt mörkt lila frukter med ljust kött. En frukt blir ca 4-6 cm i diameter och skalet beskrivs som krispigt och saftigt. Plantan blir ca 40 cm hög och beskrivs som lågväxande och kompakt, går bra att även odla i kruka.

Black Beauty*** /Belezza Nera – (60-77 dagar) Gammal kulturarvssort från 1902 som  fortfarande odlas för fröproduktion i stor skala, en av de absolut vanligaste sorterna som många fröfirmor har i sitt standardsortiment. Ger ganska stora lilasvarta frukter med oval/äggform och vitt kött. Storleken på frukterna varierar men de kan komma upp i 0,5-1 kg och tycks ha lite bättre hållbarhet än många andra sorters arubergine. Smaken beskrivs som fin. Plantan beskrivs som stadig med buskigt växtsätt och blir ca 60-75 cm hög. Brukar vara lätt att få tag på både som frö och färdig planta i handeln. Köp Black Beauty hos Cramers Blommor

Black Champion – Medeltidig sort med asiatiskt ursprung, kanske från Kina. Ger långsmala, nästan svartlila frukter med en liten avsmalnande ände, utseendet påminner lite om en banan, fast liiite rakare. Köttet är vitt, har få frön och saknar bitterhet. En frukt är ca 20 cm. Plantan beskrivs som produktiv, rubust och ”mellanhög”.

Blanche Dourga – Medeltidig fransk kulturarvssort från 1975. Ger vita, ovala frukter på ca 200-400 g som blir godast om de skördas när de är ca 15-20 cm långa. Verkar klara kallare odlingsförhållanden bra, plantan beskrivs som robust, frisk och produktiv. Fruktköttet är vitt, tätt och har toner av riktigt god svamp. Omtyckt av många, när den togs bort från EUs sortlista var det många franska odlare som blev mäkta upprörda.

Blanche Ronde Á Oeuf*** – (50-65 dagar) Namnet betyder direktöversatt från franska ’rund äggvita’ och syftar sannolikt på fruktens utseende som är just rund och vit, väldigt ägglik rent visuellt. Ger ganska många små, äggformade frukter som är ca 8 cm långa och har en så pass mild smak att de lär vara goda att äta råa i sallad. Tidig sort som fortsätter sätta frukt så länge du skördar regelbundet, blir bäst odlad i växthus. Plantan blir ca 60 cm höga och beskrivs som rätt kompakt. Har en utvecklingstid på ca 50 dagar enligt svensk fröfirma, enligt en annan svensk fröfirma är det 65 dagar som gäller.

Bride – Medeltidig sort som ger väldigt vackra vita frukter som rodnar i lila (kan bli mer eller mindre lila beroende på hur mycket solljus den får). Frukterna är långsmala, cylindriska och vagt böjda. En frukt väger 80-120 g och är som godast och sötast i smaken utan bitterhet om de skördas när de är små, ca 15 cm. Sortens ursprung är oklart men kanske från Kina.

Cambodian Green Giant – (ca 75-85 dagar eller mer) Sen sort som verkar ge bra skörd först i slutet av sin produktionstid, efter 90 dagar eller mer. Vacker aubergine med vit grundfärg och gröna strimmor som täckfärg. Den har lite ribbad form som nästan liknar en liten pumpa till utseendet. Intressant sort från Kambodja, plantan blir ca 60-100 cm hög och blommorna är vita (fascinerande, eftersom nästan alla andra aubergine brukar ha lila blommor). Frukterna beskrivs som stora men jag har inte hittat någon angiven vikt.

Carina – Spansk sort som ger rätt små, ljust gröna-vagt violetta frukter som blir stora som en tennisboll ungefär (men ofta skördas de när frukterna är mycket mindre och picklas). Frukterna beskrivs som väldigt fasta, utan bitterhet. Nästan hela frukten täcks av omslutande blad.

Casper – Utvecklingstid oklar men rekommenderas av fransk återförsäljare för odlare med kortare odlingssäsong. Ger vita avlånga frukter med glänsande skal och vitt kött. En frukt väger ca 150-250 g och blir ca 15-20 cm lång, smaken beskrivs påminna om riktigt god svamp. Beskrivs som produktiv och verkar ha japanskt ursprung.

Český raný – Beskrivs som en tidig sort som ger ovala, mörklila frukter med lite tjockare ände och vitt-vitgrönt kött. Plantan beskrivs som stadig och kompakt, anpassad för lite kallare klimat och frilandsodling. Verkar vara en bra sort för hobbyodlare, populär i Tjeckien och närliggande länder. Namnet Český raný är tjeckiska och betyder rakt av typ ”tidig tjeckisk”.

Cookstown Orange (Solanum aethipicum) – (ca 80 dagar under optimala odlingsförhållanden) Afrikansk sort som mer glansiga, lite lätt ojämnt runda, orange frukter med gröna strimmor, även fruktköttet är orange. Skalet går från grönt, till orangegult med gröna inslag till klart helorange som övermogen. Och som övermogen är den väldigt bitter, har många frön. Köttet beskrivs vara som godast om den skördas när skalet fortfarande är grönt, de klarorangefärgade frukterna man ofta ser på bild är just övermogna. Plantan beskrivs som starkväxande, ca 1 m hög. Kräver hett och torrt klimat för att bli riktigt bra och produktiv.

Corvus – Medeltidig sort som ger mörkt lila frukter på ca 250-350 g. Formen är klassiskt avlång-oval med lite tjockare ände.

Dafne /Dafne F1 – Förekommer som både hybrid och stabiliserad icke-hybrid, oklart vilken utvecklingstid. Enligt EUs sortlista är den iallafall registrerad som icke-hybrid. Plantan beskrivs som kompaktväxande och ger ovala, ljuslila frukter med vitstrimmigt inslag och lite tjockare ände. Smaken beskrivs som söt och fin, plantan ger rätt stora frukter frpn 250 g-500 g.

De Barbentane /Violette de Barbentane – (65 dagar) Ganska högväxande sort som kan bli ca 120 cm hög och ger 20 cm långa lilasvarta frukter med vitt fruktkött och cylindrisk form. Plantorna behöver stöd och frukten utvecklas bäst i växthus, en värmekrävande sort. Namnet syftar sannolikt på en ort i södra Frankrike typ vid Provence-Alpes-Côte d’Azur så sannolikt kommer den därifrån. Har en utvecklingstid på ca 65 dagar enligt svensk fröfirma. Köp De Barbentane hos Cramers Blommor

Diamond – (70 dagar) Produktiv, kompakt sort som verkar vara framtagen för att passa odling i nordligt klimat. Ger tjocka, avlånga frukter på ca 17 cm med lila skal och vitt fruktkött utan bitterhet. Plantan blir ca 50 cm hög, har en utvecklingstid på ca 70 dagar enligt svensk fröfirma.

Don Quixote – Intressant rysk sort som ger ovala-avlånga mörklila frukter med mild smak som kan bli ganska stora, ca 300-400 g. Plantan blir ca 70-120 cm hög. Utvecklingstid i dagar okänt men verkar hinna ge skörd även för dem med kortare odlingssäsong och beskrivs funka fint både på friland i skyddat läge och i växthus. En kroatisk återförsäljare beskriver den som medeltidig.

Early Long Purple*** /Early Long Purple 2 /Early Long Purple 3 /Violetta Lunga 3 /Lunga nera di Chioggia 3 /Violetta di Rimini 3 /Violetta lunga a clava 3 /Violetta lunga di Napoli 3 /Violetta lunga di Romagna 3 /Viserba 3 – (ca 72-85 dagar) Italienregistrerad gammal kulturarvssort som har odlats lääänge… Oklart hur länge men iallafall sen innan 1885 och den är fortfarande en av de allra vanligaste sorterna som säljs storskaligt. Kärt barn har många namn brukar man ju säga och det stämmer sannerligen in på denna sort. Säljs i Sverige oftast under namnet Early Long Purple men även andra namn förekommer… Ger avlånga frukter med mörklila skal och vitgrönt kött, en frukt blir ca 15-25 cm lång, frukterna har bra hållbarhet. Själva plantan blir ca 50-60 cm hög och beskrivs som stadig. Funkar fint att odla både på friland och kruka enligt flera återförsäljare. Siffran 2, 3 (så småningom lär väl 4 också dyka upp) visar att det är en sort som odlats så pass länge att man med tiden selekterat fram ytterligare förbättringar, men inte så stora skillnader att det är en ny sort. Som hobbyodlare märker man ingen större skillnad på Violetta Lunga 2 och Violetta Lunga 3, men för en kommersiell odlare kan skillnaden i t ex en veckas snabbare utvecklingstid vara viktig. Köp Early Long Purple 2 hos Wexthuset

Florence Violet – se Violetta di Firenze

Golden Eggs*** – (55 dagar) Ganska lågväxande sort, plantorna blir bara ca 40 cm höga och ger runda, varmgula frukter (som först är mer varmvita i färgen för att sen övergå till gult som mogna). Passar extra bra att odla i kruka pga sin nätta storlek. Oklart hur pass produktiv den är.

Golub’ Sizokriliy – (ca 70-80 dagar) Rysk sort framtagen för odling i Sibirien. Ger rund-ovala frukter med nästan metallic-blålila skal och vitgrönt kött. Smaken beskrivs som söt och fin utan bitterhet. En frukt är 15-20 cm lång och väger ca 150-250 g. Själva plantan är kompaktväxande, ca 50 cm hög.

Japonskiy Karlik – (60-70 dagar under optimala odlingsförhållanden.) Tidig sort med ryskt ursprung som ger ovala, lite utdragna violetta frukter med tunt skal ljust beige kött. En frukt blir ca 15-20 cm och väger ca 150 till 250 g. Smaken beskrivs som mild utan bitterhet. Plantan blir ca 40 cm hög och passar att odla även i kruka. Sorten beskrivs som tidig, produktiv och köldtålig, anpassad för siberiska odlingsförhållanden.

Kecskeméti Lila – Ungersk sort som ger lila, klassiskt formade avlånga frukter med glansigt lila skal och lite bitterhet. Intressant sort som använts mycket inom forskningen från 90-talet och framåt.

King of Siberia – Rysk sort från Sibirien. Ger nästan bananformade avlånga, långsmala glänsande mörklila frukter med liten böj och avsmalnande ände. En frukt är ca 20-30 cm lång, köttet är vitt med söt smak utan bitterhet. Beskrivs som produktiv redan tidigt på säsongen.

Klasik – Medeltidig sort som beskrivs vara extra tålig mot hetta. Ger långsmala, mörklila frukter med grönt kött. Beskrivs som lättodlad.

Kono – Beskrivs som en tidig och produktiv sort som ger små runda, mörklila glänsande frukter med fast, grönvitt kött. Smaken beskrivs som fin och fruktig. En frukt är ca 6-10 cm i diameter. Plantan är buskig och stabil.

Krasan – Medeltidig kulturarvssort som beskrivs som starkväxande, lättodlad och tålig mot omväxlande väder. Ger rundovala mörklila frukter med glansigt skal och vitt kött med få kärnor och ingen bitterhet. Sorten beskrivs som överlag pålitlig och god.

Lagada (ibland som felstavad Langada) – (70-85 dagar) Medeltidig sort som ger ganska stora, mörkt lila frukter med vitt kött. Plantan beskrivs som robust och frisk, motståndskraftig mot många trista jordsjukdomar. Plantan blir ca 50 cm hög. Enligt vissa källor har den grekiskt ursprung, enligt andra spanskt ursprung… Enligt EUs sortlista finns bara sorten Lagada registrerad och den är registrerad i Grekland.

Liloviy – (70-80 dagar) Rysk sort som ger vackert ovala, nästan lite droppformade frukter med vit grundfärg och lila täckfärg. Köttet är vitt, smaken beskrivs som söt utan bitterhet. En frukt blir ca 12-15 cm lång och väger ca 120-200 g. Plantan är kompaktväxande, blir ca 50 cm hög. Beskrivs som en god och produktiv sort.

Listada de Gandia – Populär sort som beskrivs som en tidig, produktiv och stabil sort för odling i svenskt klimat. Ger runda-torpedformade 15 cm långa lila frukter med vitstrimmigt skal. Plantorna har ett kompakt växtsätt och blir ca 50-60 cm höga. Funkar fint att odla i kruka. Köp Listada de Gandia hos Wexthuset

Louisiana Long Green – (90 dagar eller mer) Kulturarvssort från södra USA som ger långsmala, ganska raka gröngula frukter, ibland med inslag av gröna strimmor. Frukten blir ca 20-25 cm lång, smaken beskrivs som söt om frukterna skördas när de fortfarande är små och mjälla. Blir bäst i riktigt varmt klimat.

Lunga nera di Chioggia 3 – se Violetta Lunga 3

Meronda – Framtagen för att passa ekologisk odling, trivs bäst i växthus. Beskrivs som en tidig sort som ger päronformade mörklila frukter med glansigt skal som blir godast om de skördas när de är 16-18 cm långa och ca 10-12 cm i diameter. Plantan blir ca 60 cm hög och ger skörd i juli-oktober.

Patio Baby F1 /Patio Baby – OBS! F1 hybrid! Produktiv dvärgsort som blir ca 40-50 cm hög och ger ca 25-50 frukter vid gynnsamma odlingsförhållanden. En aubergine är ca 5-8 cm. Säljs ibland som icke-hybrid men enligt EUs sortlista är Patio Baby registrerad som en F1-hybrid.

Prinz Skazochniy – (60-70 dagar) Medeltidig rysk sort som beskrivs klara dåliga väderförhållanden och kallare odlingsklimat bra, verkar också vara motståndskraftig mot sjukdomar (oklart vilka). Plantan beskrivs som buskig och lättodlad, blir ca 70 cm hög. Ger ovala, ljuslila-svartlila frukter med grönvitt kött med fin mildsöt smak utan bitterhet. En frukt väger ca 150-200 g och blir ca 30 cm lång. Namnet betyder direktöversatt från ryska typ förtrollad prins.

Prosperosa – (75-80 dagar) Vacker kulturarvssort från Toscana, Italien. Ger vagt ribbade, nästan runda lila frukter med vitt kött och få frön i sig. Smaken beskrivs som söt och aromatisk.

Pumpkin-On-A-Stick*** /Ethiopian Eggplant (Solanum aethiopicum) – Utvecklingstid okänd. Ger fina, rödorange veckade pyttepumpaformade frukter som kanske mest odlas som prydnad eftersom de bara blir ca 5 cm. Plantan blir ca 60 cm hög och frukterna sitter placerade längs stjälken som kan användas i snittblomsarrangemang (men kom ihåg att avlöva grenen först så det inte blir skräpigt). Kul som prydnad.

Roma – Ger lila, ovala frukter med vitt kött, godast om de skördas när de är ca 20 cm långa. Köp Roma hos Cramers Blommor

Rosa Bianca – (75 dagar) Gammal italiensk jättevacker sort som ger lilavita droppformade frukter som är nästan runda med vaga åsar. Fruktköttet beskrivs som mildsprött, vitt och gott utan bitterhet. Plantan blir 40-50 cm hög. Sorten har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt svensk fröfirma, men blir bäst odlad i växthus.

Rosita – (70 dagar) Dundersnygg sort som togs fram i Puerto Rico på 40 talet. Ger väldigt vackra lavendellilarosa tjocka frukter som nästan har ett metallic-liknande skal. Smaken beskrivs som mycket bra, aldrig bitter, och fruktköttet är vitt (en av de godaste sorterna enligt många hobbyodlare). Helst ska frukterna skördas när de är ganska små, ca 15 cm långa bara, annars kan de snabbt bli stora men även förvuxna bamsingar verkar behålla sin goda smak. Plantan blir 40-50 cm hög och beskrivs som stadig, blir bäst odlad i växthus.

Rosso di Napoli (Solanum aethiopicum) – Kallas för etiopisk aubergine och är en riktig snyggsort! Ger lysande orange frukter men smakmässigt är de godare om de skördas tidigare, när de skiftar från grönt till vaniljvitt (blir senare orange). Storleken på frukterna varierar från plommonstorlek upp till tennisbollstorlek ungefär. Kan ätas både som gröna, vita och fullmogna. Beskrivs som kraftigt växande plantor med tandade blad som verkar klara kallare temperaturer än vanlig aubergine och blir ändå sötare och smörigare i smaken, iallafall om de tillagas i låg temperatur under 150 C (vid tillagning i högre temperatur blir de bittra). Plantan är så pass produktiv att den kan behöva bindas upp för att inte grenarna ska knäckas av frukternas tyngd.

Rotonda Bianca, en av de allra snyggaste auberginesorterna tycker jag… Så vacker att man knappt vill skörda. Fotad hemma hos Anneli @moderjords

Rotonda Bianca Sfumata di Rosa – (60 dagar) Namnet betyder direktöversatt från italienska ungefär ’rundad vit skuggad i rosa’ och beskriver alltså fruktens utseende: ger ganska stora runda vackert vita frukter med svaga åsar och lätt rosalila skuggning. Smaken beskrivs som mild. Plantan blir ca 60 cm hög och har en utvecklingstid på ca 60 dagar enligt svensk fröfirma. Kräver en del värme för att utvecklas bra, blir bäst odlad i växthus eller under växthuslika förhållanden.

Slim Jim – Beskrivs som en tidig sort som kan ge skörd redan till midsommar om du sår tidigt på våren. Ger långsmala, lila frukter som sitter i klasar. Smaken beskrivs som fin, utan bitterhet. En frukt blir ca 15 cm lång och väger ungefär 100 g. Plantan beskrivs som upprättväxande, frodig och produktiv (även bladen verkar ha lila inslag).

Snake of Mugla /Snake of Muğla – Medeltidig kulturarvssort från Muğla i Turkiet. Ger smala, långa, ibland lite böjda mörklila frukter som kan bli 30-40 cm långa och utan bitterhet. Beskrivs som produktiv och mycket god av kroatisk återförsäljare med orden ”The taste is outstanding.”

Skoutari – Grekisk sort som ger vackert ljuslila frukter med vita strimmor med klassisk form. Godast om de skördas när de är ca 20 cm långa. Smaken beskrivs som utmärkt, mycket god utan bitterhet. Fruktköttet beskrivs som vitt och köttigt. Verkar ha använts en del inom forskning och förädlingsarbete.

Thick Lord /Tolstyi Barin – Medeltidig sort som ger ganska stora, lite plattrunda frukter med varmlila, glansigt skal. En frukt väger ca 200-250 g med vitt kött utan bitterhet. Plantan blir ca 70-80 cm hög.

Torpedo – (70-80 dgr) Rysk sort utvecklad för sibiriska odlingsförhållanden. Plantan blir ca 80-100 cm hög och ger mörklila, avlånga frukter på ca 150-250 g med tunt skal. Smaken beskrivs som mycket mjäll och god.

Tsakoniki, fotad hemma hos Anneli @moderjords
Frukterna på Tsakoniki är hyfsat stora och en planta producerar flera.

Tsakoniki – Grekisk sort som enligt kroatisk återförsäljare kommer från staden Leonido där man årligen har en aubergine-festival till dess ära. Beskrivs som en medeltidig sort om den är odlad i växthus. Ger avlånga frukter ca 22-24 cm långa med lila skal och vita ränder, fruktköttet är vitt och utan bitterhet, en av de godaste sorterna enligt många hobbyodlare. Smaken beskrivs av flera oberoende källor som delikat. Plantan blir ca 65-75 cm hög och beskrivs som buskig. Köp Tsakoniki hos Wexthuset

Udmalbet – Medeltidig kulturarvssort med indiskt ursprung, sägs vara döpt efter byn den kommer ifrån. Ger ovala-päronformade 8-10 cm långa frukter med ljust grön grundfärg och lilastrimmig täckfärg, skörda innan strimmorna blir gula för bästa smak. Smaken beskrivs som delikat.

Aubergine Wenta ger många långsmala frukter.

Wenta – (65 dagar) Verkar vara en hyfsat tidig sort från Nepal med en utvecklingstid på 65 dagar, den ger långa och smala ljuslila frukter på ca 20-25 cm och plantan blir 40-50 cm hög. Plantan beskrivs som stadig och den fortsätter snällt att sätta nya frukter om du fortsätter skörda regelbundet och gödslar tillräckligt.

White Ball – Medeltidig sort som beskrivs som snabbväxande och produktiv med mycket god smak som påminner om valnötter och svamp, utan bitterhet. Ger vita, ovala frukter på ca 200 g med tunt skal och få frön.

White Egg /White Egg F1 – (ca 70-75 dagar eller mer) White Egg är också en sån där luring som ibland säljs som hybrid och ibland som icke-hybrid hos olika återförsäljare men enligt EUs sortlista så är den inte registrerad som hybrid. Blir ca 50 cm hög och ger äggformade, vita små frukter som senare kan övergå mer i gult (men är godast om du skördar dem som små och vita tycker jag). Beskrivs ofta som tidig men jag har odlat den i några år nu och upplever den inte som jättetidig (men det kanske beror på vad man jämför med) men brukar ändå hinna ge skörd här i zon 4.

White Fingers – (ca 95-100 dagar) Beskrivs som en vit version av Little Fingers, ger långsmala vita frukter på ca 15-17 cm.

Wild Boar /Kabanchik – Tidig sort från Sibirien, framtagen frö att kunna växa utomhus i kallare klimat men produktiviteten verkar variera. Kompaktväxande sort som blir ca 40 cm hög och ger 5-6 st lila, päronformade frukter på ca 250-300 g. Frukten har vitt kött och låg bitterhet, ger få frön.

White Fairy /Belaya Feya – (ca 115 dagar) Produktiv sort som kan odlas utomhus på friland i varmare klimat, annars är växthus bättre. Plantan blir ca meterhög och ger avlångt päronformade, vita frukter på ca 250-350 g med vitt inre och låg/ingen bitterhet.

Vera – Tidig sort som ger mellanstora ovalpäronformade glansigt lila frukter som blir ca 20 cm långa och väger mellan 150-200 g. Plantan blir ungefär meterhög. Smaken beskrivs som god utan bitterhet.

Violetta di Firenze /Florence Violet*** – Vacker mörklila sort med vita inslag vid fästet från Florens i Italien, enligt vissa källor en urgammal italiensk sort. Smaken beskrivs som mild och god. Frukterna är vagt ribbade, med ett lite klumpigt, droppformat tungt utseende och oxiderar inte så snabbt som uppskurna. Kan ge riktigt stora frukter, ibland på ca ett halvt kilo vid gynnsamma odlingsförhållanden. Smaken beskrivs som utmärkt.

Violetta Lunga 3 – se Early Long Purple

Zebra – Medeltidig sort som ger ovala-avlånga frukter med vit grundfärg och lilastrimmig täckfärg som blir ca 12-15 cm långa. Kan bli ännu längre men verkar vara godast om du skördar den när den är ca 12 cm lång.

Och så ännu fler…

Visst har jag hittat ännu fler sorter, icke-hybrider, (en triljard thailändska sorter!) men utan att hitta vettigt inköpsställe eller mer info om dem än själva sortnamnet; Belona, Bindi, Brinjal, Blanka, Drăgaica, Eleonora, Emi, Flemish Egg, Gitana, Gobi, Ira, Kesia, Luzia, Maleena, Manesh, Mary, Masha, Mercury, Nala, Nero, Pana Corbului 36, Prosperosa, Romanov, Sokoya, Steak, Top Ora, Viorica, Zaraza, Zinky mfl…

Har jag missat just din favorit?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand.
😃😃😃

Ljusgröna, stora Applegreen, långsmala Wenta (längst nere till höger), lilla vita White Egg och två okända aubergine från mataffären.

Källor i urval:

https://croatianseeds-store.com/index.php/croatian-seeds-store/27/eggplants

https://merakiseeds.com/filterSearch?adv=true&cid=87&mid=0&vid=0&q=aubergine&sid=false&isc=true&orderBy=0#/pageSize=20&viewMode=grid&orderBy=5&pageNumber=1

https://fröbanken.se/sok/aubergine

https://www.impecta.se/sv/froer/gronsaker/aubergin

https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-08/plant-variety-catalogues_vegetable-species.pdf

https://www.semo.cz/en/seeds/profi-en/vegetable-semo/eggplant-zs/

Läs också: Lyckas med aubergine i zon 4 (utan växthus)
Fler inlägg om grönsaker
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.