Lyckas med aubergine i zon 4 (utan växthus)

trollet

Jag har lite olika rutiner för varje odlingssäsong… Jag brukar vilja ha ett tomattema, ett färgtema, vilja lära mig fröodla (dvs att skörda och spara frö till nästa säsong) en ny grönsak och så brukar jag ge mig sjutton på att lyckas med en SÄRSKILD grönsak varje år…

Och det är inte vilken grönsak som helst utan en sån som jag liksom fått kämpa med. Den storsatsar jag på. Drar upp många plantor som jag testar att odla på lite olika sätt. Iår är den grönsaken aubergine. 😀

Fokusgrödan levererar

Aubergine har jag odlat förr men då alltid med dåligt eller halvtaskigt resultat. Men iår har det gått bättre! Jag har med flit valt sorter som är icke-hybrider och som inte är typiska växthussorter utan hellre ska vara liiiite tåligare och tuffare eftersom jag odlar utomhus i zon 4 utan växthus.

Redan i slutet av juli började plantorna ge skörd och nu i augusti formligen bara sprutar det fram frukter…

Såhär gjorde jag:

Jag försådde inomhus i vindruvsask med lock i gammal planteringsjord (fick massera bort klumparna) i slutet av januari under rätt starka växtlampor (T5 54W x 2) i vanlig rumstemperatur i mitt kontorsrum. Plantorna krukades om i U-jord (ej ekologisk) 2 ggr, varav den sista gången till liten snittblomshink (sån storlek som tulpaner brukar stå i) med borrade hål några cm upp från botten på sidan. Även då U-jord. Att borra hålen på sidorna istället för i botten gör att krukan blir litegrann som en budgetversion av en självvattnande kruka med ett litet vattenmagasin i botten.

Plantorna avhärdades mot UV-ljuset i april. Stod sedan ute dagtid men lyftes inomhus för att undvika enstaka kalla nätter. Jag har odlat alla sorterna i kruka/snittblomshink vid tomatväggen, dvs soligt skyddat söderläge i lä. De har i princip fått samma behandling och gödselintervall som tomaterna, möjligen lite mindre vatten. Efter att de flyttats utomhus har plantorna löpande fått kissvatten, vallörtsvatten, NPK 11-5-18 och Hasselfors lilla burk Tomat & Grönsaksgödning (NPK 16-4-23) beroende på vad jag haft hemma/färdigt. Iår har jag odlat:

  • Applegreen – ca 65-68 dagar
  • Wenta – 65 dagar
  • White Egg – 70-75 dagar eller mer (min uppskattning, har inte hittat några angivna dagar)

Och det där med angiven utvecklingstid i dagar tycker jag ALLTID att man ska ta med en rejäl näve (inte nypa) salt… För det beror på hur man räknar. Vissa återförsäljare räknar från sådd till skörd, andra från ”grodd” till skörd, andra räknar från första omplanteringen till skörd osv. Men man får ändå ett hum om vilka sorter som är tidigare än andra, om man jämför dem. 😀

Applegreen

Först ut att ge skörd var Applegreen. Plantan blir ganska stor för att vara aubergine, ca 45-60 cm hög och är framtagen 1964 av Elwyn Meader vid University of New Hampshire just för att klara att odlas i ett lite nordligare klimat. Frukterna är godast om de skördas som fortfarande ljust gröna (sitter de kvar för länge blir de vitare). Applegreen säljs som F1hybrid ibland, och som icke-hybrid ibland beroende på återförsäljare… Men enligt EUs sortlista så är den inte registrerad som en F1hybrid.

Aubergine Applegreen.

Wenta

Wenta är en tidig sort som ger vackert violetta frukter som blir ca 25 cm långa och har mild smak. Plantan blir ca 50 cm hög och sorten kommer från Nepal. Den är produktiv och ger liksom frukter löpande, fortsätter blomma och plantorna har knappt behövt stöttas alls. Jag är enormt förtjust i den här sorten och kommer definitivt att odla den igen!

Aubergine Wenta, odlad utomhus i zon 4 utan växthus.
Wenta ger långsmala, lila frukter. Snittblomshinkarna har borrade hål i sidorna, några cm upp från botten. Då blir de lite som en budgetversion av en självvattnande kruka.

White Egg

White Egg är också en sån där luring som ibland säljs som hybrid, och ibland som icke-hybrid hos olika återförsäljare men enligt EUs sortlista så är den inte registrerad som hybrid. Blir ca 50 cm hög och ger äggformade, vita små frukter som senare kan övergå mer i gult (men är godast om du skördar dem som vita tycker jag). Beskrivs ofta som tidig men jag har odlat den i några år nu och upplever den inte som jättetidig (men det kanske beror på vad man jämför med) men brukar ändå hinna ge skörd här i zon 4.

Även om jag tycker att den är helt ok så är det ändå den sort jag är minst imponerad av utav årets tre sorter… Känns liksom lite snopet att behöva vänta så pass länge på så pass små frukter (visst kan man vänta ännu längre på att de ska svälla och bli större men då är de inte alls lika goda tycker jag).

Lilla aubergine White Egg i mitten, godast när frukterna fortfarande är små och vita, då helt ok smak (en del återförsäljare kallar den delikat men nån gourmetsort är det inte tycker jag).

Andra sätt jag misslyckats på tidigare…

Olika odlingstekniker kan förstås funka olika bra beroende på vilken zon och vilka odlingsförutsättningar man har… Så om du redan har hittat ett sätt som du är nöjd med som funkar för dig så är det bara att fortsätta. Men de här sätten har INTE funkat särskilt bra för mig tidigare:

  • Försådd på fönsterbräda ovanför element = skadedjur.
  • Plantor i pallkrageväxthus = dålig pollinering.
  • Plantor i dubbel pallkrage = halvbra skörd, dålig tillväxt pga för mycket regn som spolade ur näringen.
  • Plantor på friland = sniglar och grönsaksfly.
  • Enbart hönsgödsel som gödning = stora plantor med mycket bladmassa men dåligt med blommor.

Jag är väldigt nöjd med årets aubergineodling, tänker absolut köra på samma sätt igen nästa år. Men då vill jag prova andra, för mig nya sorter! Det finns ju så himla många härliga snygga sorter i olika former och färger, mångfalden hos aubergine är fantastisk! 😄😄😄

Tomatväggen i juli. Aubergineplantorna i främre raden efter de vita krukorna på väg mot tvättstugedörren.

Källor i urval:

https://merakiseeds.com/wenta-aubergine

https://www.runabergsfroer.se/?p=673

Läs också: Hitta din lokalsort
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.