Gourmetpotatisen Queen Anne

trollet
Gourmetpotatisen Queen Anne har en härligt tät, smörig potatissmak.
Jag blir alltid så löjligt glad när jag hittar potatis med sortnamn i mataffärerna… Och lite extra glad blir jag när det dyker upp gourmetsorter som Queen Anne!😃

Queen Anne är en fast, gul, oval potatis med vackert ljust skal som är bäst på nästan allt samtidigt (utom potatismos). Den har hög resistens mot bladmögel, skorv och nematoder och är dessutom resistent mot potatiskräfta ras 1 och många andra trista sjukdomar. Plantan får vita blommor och beskrivs som produktiv och ger många enhetliga, fina potatisar med jämn form. Den är alltså pålitlig och lättodlad och glädjande nog så trivs den även i kruka eller pallkrage. Queen Anne har en tillväxttid på ca 11-25 veckor och du kan lagra den ända till maj-juni om du vill.

I köket funkar den fastkokande Queen Anne till nästan allt; fritering, att ugnsrosta, som bakpotatis och salladspotatis. Den är ingen optimal sort just för potatismos men visst går det att göra potatismos också (men det går ännu bättre med lite mjöligare sorter). De kommersiella odlarna lovordar kombinationen av produktivitet, friskhet och ”snygghet” (eftersom den har ljust skal och ger släta, jämnstora potäter). Hobbyodlarna gillar den för att den är god och pålitlig. Jag också! 😄😄😄

Queen Anne är frisk, lättodlad, produktiv, god och kan lagras. Och kanske viktigast av allt för vissa odlare: resistent mot bladmögel.

För finsmakaren

Smaken på Queen Anne är svår att beskriva; liksom tät och smörig. En slags bredvarm, härlig potatissmak, den smakar helt enkelt väldigt mycket potatis på helt rätt sätt. Sortnamnsföräldrarna till Queen Anne heter Gala och SA99-002-44 (vars ena förälder är välkända Marabel). Den verkar ha hängt med ett tag, iallafall sen runt 2012, och marknadsförs just som en gourmetpotatis som har fin smak både sommar, höst och vinter. De godare sorterna har ofta lite längre utvecklingstid och Queen Anne är just en sådan, visst är det en god sommarpotatis men jag tycker att den blir ännu godare längre fram på säsongen. Många brukar beskriva Queen Anne med ord som utsökt, gourmet, en av de godaste, delicious and nutricious osv… Och visst är den god, men ännu godare som egenodlad.

Nackdelen med Queen Anne är att den tar slut så snabbt i butikerna! Både som utsäde i trädgårdsbutikerna och som matpotatis i mataffärerna… Visst blir den alltid godare som hemodlad än som köpt men för att vara köpepotatis så tycker jag att Queen Anne ändå är en av de bättre sorterna. 🙂

Queen Anne är populär både hos kommersiella odlare och hobbyodlare.

Källor i urval:

https://www.bjalbotradgard.se/Queen%20Anne.pdf

https://www.europotato.org/varieties/view/Queen%20Anne

https://www.solana.de/growing-advices-detail/items/Queen_Anne.html

BelTrufSmak – Variety Queen Anne

Läs också: 10 potatistips
Sortguide: Blå & lila potatis

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.