Sortguide: Röda solrosor

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-
Bildkälla: genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 18 april 2024 kl. 451 em
Hur ska man beskriva en röd solros egentligen…? För sådär klassiskt ”rött-röd” är de ju inte. Snarare rödbruna, eller lite dovt rödorange när solen ligger på. Vissa är mörkare, andra klarare i färgen. De är lätta att älska men svåra att beskriva. 😉

Om du visste vad jag grämer mig över att jag aldrig brydde mig om att fota de jag odlat tidigare år… 😆😆😆 Jag älskar solrosor och har odlat massor av sorter genom åren men har ju mest fokuserat på att fota ätbart tidigare. Sååå irriterande…! 😂 Nåja. Då visste jag ju inte att jag skulle skriva sortguider om blommor. Så mycket har hunnit hända sen dess. Men det känns fortfarande väldigt konstigt att publicera en sortguide utan egna foton på själva växten… Iallafall 2-3 sorter brukar jag vilja ha med på bild från start, men många läsare vill gärna ha guiden ändå, även utan foton. Så so be it. Jag får komplettera med egna foton allteftersom.🙂

Kombinera mera

Röda solrosor är underbara men uttrycket less is more passar faktiskt väldigt bra; en rabatt med enbart mörka, röda solrosor blir inte särskilt spännade… Det blir för mörkt. Jag tycker att det blir betydligt snyggare om du kombinerar röda solrosor med orange solrosor (gärna i olika nivåer) och adderar en annan småblommig sommarblomma i  kontrasterande färg, t ex lila jätteverbena. Jag kan också tänka mig att mörkare röda solrosor är jättefina ihop med ljusröda solrosor. Eller röda solrosor (i kombination med några orange) är jättesnyggt ihop med röd amarant eller trädgårdsmålla. Ska absolut det testa i sommar, de runda formerna ihop med fröspirorna är nog riktigt rasande vackert! 😃

Det är ju så floristerna jobbar: två färger som är lite lika och en kontrast. Kombinera runda stora former med småblommigt/avlånga former (sk knappar + spiror) och gärna i olika nivåer. Så blir det riktigt wowsnyggt! Oavsett om du har dem i rabatt eller vas.😄😄😄

Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 18 april 2024 kl. 049 em

Sortguide: Röda solrosor

De sorter som är vanliga och hyfsat lätta att få tag på är markerade med***. Jag bedömer alla sorter som odlingsvärda så därför är samtliga markerade i fetstil. Tänk på att skippa F1-hybrider om du vill kunna spara sortäkta frö med förutsägbara egenskaper till nästa år. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Black Magic F1 – Blir ca 120 cm hög och får flerstammiga, verkligen väldigt mörkt bruna-brunröda blommor i dova färger och rätt mörka blomstjälkar. Har ovanligt lång blomningstid för att vara solros, från juni-oktober. Mycket odlingsvärd men inte helt lätt att få tag på, brukar sälja slut rekordfort hos återförsäljarna redan tidigt på våren. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Black Magic F1 hos Wexthuset

Chocolat – Engelsk sort som får chokladbrunröda blommor med gulare baksida. Angiven höjd varierar hos olika återförsäljare, men den verkar bli ca 150-160 cm hög. Blommar från juli-september.

Chocolate Cherry – Blir ca 180-210 cm hög och får blommor av lite varierande färg; från dovare chokladbrunt till varmare körsbärsbrunrött (ibland med liiiten gul ring närmast mitten). Själva blomman är ca 12-20 cm i diameter. Sorten beskrivs som en bra sort till snitt eftersom den har ett långt vasliv (för att vara solros) och ganska låg pollenhalt vilket gör att det inte blir så skräpigt runt din bukett när den står i vas. Plantan beskrivs som välförgrenad och blommar från juni tills frosten tar den.

Claret F1 – Högväxande sort som kan bli 120-200 cm hög eller mer om den gödslas tillräckligt. Ger dovt mörka, vinröda blommor. Blommar i juli-september. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Claret F1 hos Wexthuset

Crimson Queen*** – Blir ca 150-200 cm hög och får vackert vinröda blommor i juli-september. Verkar vara en äldre kulturarvssort som hängt med ett bra tag. Köp Crimson Queen hos Wexthuset

Desire Red F1*** – Amerikansk sort som verkar vara framtagen av amerikanska firman Burpees. Plantan blir ungefär 50-70 cm hög och får mörkt rödrosa blommor med en liten gulare ring närmast mitten, med mörk mittskiva. Plantan beskrivs av svensk fröfirma som buskig och välförgrenad med mossgröna blad, bra sort för kruka och snitt. Belönad med Fleuroselect guldmedalj 2024. Blommar juli-september. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Eftersom Desire Red F1 liksom är både röd och rosa samtidigt så har jag medvetet valt att inkludera den i både Sortguide: Rosa solrosor OCH Sortguide: Röda solrosor.

Earthwalker – Blir ca 150-180 cm hög enligt vissa källor, enligt andra källor kan den under optimala odlingsförhållanden bli mycket högre, ända upp till 3 m. Ger vackert rödorange blommor i varma toner, allt från terracottaorange till mörkare varmbruna toner. Sorten var vanligare förr, sen brexit är den svårare att få tag på.

Evening Sun*** – (Purpureus-gruppen) Halvhög sort som blir ca 160 cm hög och ger varmröda blommor i bärnstenstoner, ibland med en liiiiten gulare ring in närmast mot den mörka mittskivan. En blomma är ca 15 cm i diameter. Blommar juli-september. Fin som snittblomma. Köp Evening Sun hos Wexthuset

Floristan – Blir ca 100-120 cm hög och ger rödbruna-vinröda blommor med ljusare kronbladspetsar. Blomman blir ca 11-13 cm i diameter. Har en utvecklingstid på ca 85 dagar enligt svensk fröfirma.

Moulin Rouge – (Purpureus-gruppen) Högväxande sort som blir ca 250 cm hög och ger brunvinröda blommor på välförgrenade plantor med mörkare stjälkar. En blomma blir ca 8-10 cm i diameter. Bra snittsort.

Den vackra Mrs Mars, odlad i zon 6. Foto: Birgitta Strömbäck.

Mrs Mars*** – Plantan blir ca 80 cm hög och får citrongula blommor med rosa-vinröd ring närmast mitten, med mörk mittskiva. Plantan beskrivs som välförgrenad med flera blommor på varje planta, bra snittsort. Blommar juli-september. Eftersom Mrs Mars liksom är både röd och rosa samtidigt så har jag medvetet valt att inkludera den i både Sortguide: Rosa solrosor OCH Sortguide: Röda solrosor.

Pro Cut Red F1 gör sig fint i både vas och flaska! 🙂 Foto: Elina Åberg Westblad.

Pro Cut Red F1 – Blir ca 150-180 cm hög och ger röda blommor med kraftiga blomblad och svart mittskiva. Blommar juli-september. Beskrivs som en pollenlös solros särskilt framtagen för att vara optimal snittblomma.  Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Pro Cut är en snittbloms-serie med flera olika färger på solrosor, det finns även Pro Cut Peach F1, Pro Cut Plum F1, Pro Cut White Nite F1, Pro Cut White & Cream F1 mfl. Köp Pro Cut Red F1 hos Wexthuset

Red Sun*** – (Purpureus-gruppen) Blir ca 160 cm hög och ger varierande röda nyanser, ibland med gulare inslag i blombladets kant. Även blommornas storlek varierar lite, även på samma planta. Plantan är buskig och välförgrenad, passar både för kruka och rabatt. Köp Red Sun hos Cramers Blommor

Röda solrosen Ruby F1. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du sparar frö från din planta så blir inte avkomman exakt likadan.

Ruby F1*** – Högväxande sort som ger rubinröda blommor på ca 20 cm i diameter. Plantan blir ca 180-200 cm hög och blommar i juli-september. Eftersom det är en F1hybrid så har den två föräldrar, så om du tar frö från den så blir inte avkomman exakt likadan. Köp Ruby F1 hos Cramers Blommor

Velvet Queen – Blir ca 150 cm hög och ger roströda blommor i juli-september. Sorten förgrenar sig vid basen så en planta ger alltså flera blommor. Fin sort till snitt. Köp Velvet Queen hos Cramers Blommor

Kan du ännu fler namnsorter av röda solrosor?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan allteftersom.
😃😃😃

Alla röda solrosor är inte F1-hybrider, det finns fina röda sorter som går utmärkt att fröodla från frö till frö om du vill slippa köpa nytt frö varje år.
Läs också Sortguide: Rosa solrosor
Fler sortguider

Annons

6 Comments

 1. Hej kul med sortguide på röda solrosor! Jag har flera av dessa men också en som inte finns med och som är ny för mig: earthwalker . Sedan finns också chocolate cherry som jag inte provat.

  Stort tack för dina guider — SÅ tacksam

  1. Vad kul att det finns ännu fler sorter, de ska jag inkludera bums! Tusen tack för dina tips. 🙂
   Tack snälla för att du hjälper till att göra bloggen bättre. 😀 😀 😀

 2. Har du upplevt att stjälkarna på ’röda’ solrosor skulle vara tunnare och svagare än på de klassiska gula? Jag har hört att det skulle vara så.

  1. Nej, jag har varken hört eller upplevt att det skulle vara så (inte på rosa solrosor heller). Det beror snarare på sort och växtsätt än på blommans färg… Och framförallt så beror det på hur pass tätt man sår! Solrosor som står för tätt blir ofta klenare. Större avstånd = mer ”mat” till varje planta och då blir de kraftigare. 🙂

  1. Jaa, visst är de fina! Fortfarande många som inte ens vet om att de existerar, hoppas att den här sortguiden kan ändra på det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.