Lucka 20: Rabarber

trollet
Rabarber. Foto: Anette Nilsson

Rabarber – Rheum rhabarbarum

Gästbloggare: Anette Nilsson @boaeng

Finns det någon växt som är vanligare i svenska trädgårdar? Även hos de med noll trädgårdsintresse står det iallafall ofta en bortglömd rabarber i ett hörn.

När vi flyttade till Boäng fanns här en stor kraftig planta, namnlös såklart, men väldigt produktiv och hyfsat god. Med åren har jag samlat på mig några namnlösa sorter till. En planta från trädgårdsamatören Owe Jaktlund i Halland, en planta från en vän uppe på Söderåsen (i hans trädgård finns de kraftigaste rabarberplantor jag sett). Det kan vara så att vi har samma sort, de är mycket lika. Sen har jag såklart sått rabarber, det är mycket lätt, men plantorna blir ju inte sortrena. Det var en polsk sort som jag tyvärr glömt namnet på och sedan en röd vinrabarber. Vinrabarberplantorna blev röda i olika grad och jag har såklart sparat de med mest färg. Den enda planta i min trädgård som har namn är en inköpt Barbro. Röd och fin, men väntar fortfarande på att bli planterad, så den har inte nått full storlek även om krukan är stor.

Trots alla plantor finns det en sort på önskelistan och det är Spangsbjerg, en ganska ny dansk sort med röda stjälkar. Ska vara en av de godaste. Undrar du om andra sorter så kolla upp sortlistan här hos trädgårdstrollet, den längsta rabarberlista jag sett!

Skördad rabarber. Foto: Stefan Nilsson

Mjäll glasrabarber till desserter

Odling av rabarber är okomplicerad på Boäng. På våren får de lite naturgödsel. Är det torrt (som oftast) försöker jag komma ihåg att vattna. Sedan vi skaffade ankor häller jag ibland deras vattenskål under plantorna, det har lite samma effekt som kisspottan gissar jag. På våren driver vi några plantor under svarta murarbaljor, för att få underbart mjälla glasrabarber till desserter. Sedan tar vi såklart stjälkar till pajer. När sedan plantorna vill börja blomma skördar vi av i stort sett allt för infrysning. Efter nerklippning täcker jag marken med ett rejält lager hästgödsel, både för att förhindra uttorkning av marken när bladen är borta, samt för att ge plantorna kraft att starta om. Det funkar alltid fint.

Rabarberstjälkarna sköljs, skärs i bitar och fryses in. Under vintern kokar vi Rhubarb cordial på allt. En härlig vuxensaft och användbar även till en drink eller två.

Hoppas receptet kan vara till glädje!
Anette Nilsson
Boäng

Anette med ett riktigt bamsing-blad av rabarber! Foto: Stefan Nilsson

Recept: Rhubarb Cordial

* ½ kg rabarber, rengjord och skuren i bitar
* en tumstor bit ingefära, skalad och riven
* 1 citron, rivet skal och saft
* 250 g socker

* 4 dl vatten

Rör ihop allt i en tjockbottnad gryta och fortsätt röra under uppkok. Låt koka 15 minuter eller tills rabarber och socker löst sig ordentligt.

Ta av från värmen och låt svalna lite och låt sedan droppa av i en saftsil. Rör inte i massan om du vill ha en klar saft, annars kan du öka utbytet genom att skrapa insidan på duken med en sked då och då. Jag ställer den att droppa över natten.

Koka upp saften igen och häll i väl rengjord VARM flaska. (lättast är att värma flaskan i ugnen)

Rhubarb cordial håller sig minst 2 veckor i kylen. Har du gjort större sats kan du frysa i plastflaskor eller konservera i glasflaska.

Variera gärna smaksättningen lite men minska inte på citronen för då kortas hållbarheten. Apelsin är gott att komplettera med.

Rhubarb Cordial används mest som smaksättare till bubbelvatten hos oss, men den är också bra till drinkar.

Receptidé från Jo Allison, Homemade Rhubarb Cordial.

Om Anette Nilsson

Anette Nilsson, i trädgårdskretsar kallad Anette på Boäng, driver en av landets mest uppmärksammade köksträdgårdar som gör familjen självhushållande på mycket. Anette har en liten plantförsäljning på våren samt visar köksträdgården för besökare och föreningar vid några tillfällen under sommaren. Hon är en inbiten trädgårdsodlare med stort intresse för köksodling på ”franska”, författare till boken Den blomstrande köksträdgården : potager på svenska (2021) och föreläser även om sin odling hos föreningar och andra arrangörer

Blogg www.boang.se
Instagram: @boaeng

Läs också Lucka 19: Löparfetblad
Poddavsnitt 7: Om lök med Anette Nilsson

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.