Lucka 19: Löparfetblad

trollet
Löparfetblad. Foto: My Kjellberg

Löparfetblad – Sedum sarmentosum

Gästbloggare: My Kjellberg, Skogsträdgårdens Växter

Krispiga skott av löparfetblad förgyller en måltid. Med sin milda smak som påminner lite om ärtskott och härliga konsistens passar de mycket bra i salladen, på smörgåsen och som tillbehör till såväl soppa som andra maträtter. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Löparfetbladet breder ut sig som en lågväxande matta av friskt ljusgröna blad och gula stjärnblommor. Den växer fint under andra mer högvuxna växter i rabatter, köksland och krukor – både utomhus och inomhus. I kruka faller rankorna dessutom över kanten som ett grönt vattenfall – mycket tjusigt. Som marktäckare sprider den sig väl och fyller snabbt upp den plats den får och den är lätt att föröka med små sticklingar eller ”tussar” av växten. Växten är en sann överlevare som klarar av mycket torka (jag har sett den överleva torra somrar i en hängränna med bara en liten jordklump) men som alla andra växter kan den bli lite besk i smaken om den inte får hyfsad vattentillgång. Jag odlar den i växtzon 3 i Skåne men den är härdig i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge.

Kan skördas tidigt på våren

Mycket tidigt på våren kan du skörda de små bladansamlingar som finns. När växten kommit igång ordenligt är istället det bästa skördesättet att helt sonika klippa av hela skott. Om det var länge sen du skördade kan stjälken ha blivit träig och då är det bäst att klippa ner den och vänta på nya krispiga skott. Så kan du fortsätta tills snön täcker den för vintern eller ta in lite i en kruka och fortsätta skörda!

Löparfetblad. Foto: My Kjellberg

Om Skogsträdgårdens Växter

Skogsträdgårdens växter –  Plantskolan för vackra, ätbara, perenna, lättskötta mångfaldsträdgårdar

Vi är två skogsträdgårdsfantaster, Hanna Jönsson och My Kjellberg som tillsammans driver en plantskola för skogsträdgårdsväxter – alltså ätliga och användbara perenner, buskar och träd. Vi producerar själva plantorna genom vegetativ förökning eller drar upp dem från frö, oftast från eget utsäde. Vi säljer plantorna i vår egen butik, på trädgårdsmässor och hos återförsäljare som Tirups Örtagård. Det är även möjligt att beställa och få levererat större partier plantor när vi har öppet under säsongen.

Vi vill att våra plantor ska vara en del i att skapa långsiktigt hållbara matproducerande trädgårdar och större odlingssystem där jorden och dess mikroliv slipper utsättas för störande jordbearbetning varje år och istället får utveckla sitt intrikata ekosystem.

Nyfiken på mer om oss?
Hemsida: www.skogsträdgårdensväxter.se
Facebook: https://www.facebook.com/skogstradgardensvaxter

Läs också Lucka 18: Gräslök
Lucka 17: Pepparrot
Lucka 16: Ullungloka

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.