Lucka 21: Kinesisk gräslök

trollet
Kinesisk gräslök. Foto: Lasse Hallström

Kinesisk gräslök – Allium tuberosum

Gästbloggare: Peter Streijffert, Smakbalans

Egentligen är namnet missvisande, den här förträffliga, perenna löken har väldigt lite gemensamt med gräslök. Den kinesiska varianten är kraftigare och har en mild vitlökston som är mycket användbar i köket. Du kan använda hela stjälken samt blommorna. Jag använder den flitigt i risotto och olika vegetariska rätter. Kombinera gärna hackad och fräst med svamp. Läckert. Den växer i tuvor och har ganska kraftiga strån. Precis som med vanlig gräslök så blir smaken skarpare när den kinesiska gräslöken börjar blomma. Den tidiga gräslöken har en platt stjälk, men när gräslöken börjar blomma sväller stjälken upp och blir rund.

Den är inte kinkig att odla men trivs bäst i soliga lägen. Jag odlar den i köksträdgården på torpet i Bettna, Södermanland, växtzon 2. Den pryder sin plats bland örter och grönsaker med sina små delikata vita blommor.

Odla inomhus eller utomhus

Odla utomhus eller i kruka inomhus. Förkultiveras inomhus i mars-april eller sås direkt på friland när jorden reder sig. Sås tätt i tuvor med ca 30 cm avstånd. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Vintertäck plantorna första året. Kan även krukodlas inomhus året runt. Så ca 20 frö tillsammans, som får bilda en tuva. Gror efter 15-20 dagar. Ge dem mycket näring och vatten. Skörda när bladen är ca 10 cm höga. Skär av en bit över jordytan. Plantorna mår bra av att delas och omplanteras. Jag rankar den som bland de mest läckra att skörda på vårkanten. Skörda under hela säsongen och ta in tuvorna på hösten och ställ i kruka för skörd även långt in på vintern. Kinesisk gräslök är känslig för kyla men kan med lite tur överleva vintern i zon 3. Men säkrast är att ta in den.

Missa heller inte alla andra spännande perenna löksorter. De flesta kommer tidigare än gul lök och överglänser också med mer spännande  karaktärer.

Peter gästar podden och pratar om ätbara blommor i avsnitt 32.

Om Peter Streijffert

Författare, kock, odlare och föreläsare. Författare till prisade böckerna Smak (2016), Vego & Vin (2017) och Odla i stan (2018) – alla har prisats av måltidsakademien. Utsedd av FOBO till Årets Guldgrävare 2013. Aktuell med boken Blomstermat (mars 2023)

Hemsida: https://www.smakbalans.se/event-och-forelasning-2/

Instagram: @smakbalans

Läs också Lucka 20: Rabarber
Lucka 19: Löparfetblad
Poddavsnitt 32: Om ätbara blommor med Peter Streijffert

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.