Lucka 18: Gräslök

trollet
Foto: Jasmine Waara

Gräslök – Allium schoenoprasum

Gästbloggare: Matilda Forsärla @forsarla

Gräslök. Eller ska vi vara så fina att vi kallar den Allium schoenoprasum? Är det en sådär flott dag idag med vita dukar, nystruken klänning och fint klipp av späda gröna strån strött på en bädd av något dyrt och snofsigt? Jag tror vi håller oss till namnet gräslök. Ganska märkligt namn egentligen. Är det ett gräs? Är det en lök? Jo, det är en lök, men eftersom man äter stråna som kan liknas vid gräs så blir namnet sådant. Begripligt även om det kanske inte låter smarrigast i världen. Gräslöken bildar små lökar under jorden också, men låt dessa förbli oätna så kommer gräslöken tillbaka även kommande år.

Denna text är en kärleksförklaring till gräslöken. En riktig trotjänare som även allra nyaste nybörjare kan känna sig trygg med. När vintern varit mörk och kall och det fortfarande är för kallt för att på riktigt ge sig hän åt utomhusodlandet, grävandet och fixandet, ni vet den tiden? Just då tittar gräslöken upp ur den kalla jorden. Små smala skott av grön lycka. Med ett löfte om liv, värme och mat i och från jorden även denna säsong.

Älskad av pollinerare

Gräslöken kan användas till allt egentligen som man använder lök till. Både i en klassisk färs-sås, som piff i sallader, till nyskördad potatis och i inläggningar. Vill man njuta av gräslöken länge är det bra att klippa den ofta så att den inte går i blom direkt. Blommorna gör att stjälkarna blir grövre och inte lika smarriga att äta. Men genom att klippa ner plantan stimulerar man plantan att skjuta upp med fler nya skott igen.

När grönsakslandet börjat fyllas upp senare på sommaren vill jag dock rekommendera att låta gräslöken gå upp i blom, inte bara för växten själv som behöver vila och samla kraft för övervintringen, men också för alla våra pollinerare som verkligen ÄLSKAR gräslöken (liksom alla andra Allium). Som yrkesbiodlare sätter jag gärna lite extra Alliumväxter i närheten av mina bikupor, just för att det är en pålitlig och vacker växt som bina älskar. Själva blommar består av massa små rör (kalkar) i en lila boll vilket gör att insekterna som besöker den kan stanna länge på en och samma växt och leta nektar i blombollens olika kalkar. Detta gör att de inte behöver bränna lika mycket flygbränsle genom att flyga från blomma till blomma utan kan bygga på nektar-förrådet i honungsmagen sittandes på en och samma lila blomboll.

Foto: Laura Ockel, Unsplash

Lättodlad både i pallkrage och på friland

Jag ska erkänna, eller kanske är det ett skryt, men jag har aldrig misslyckats med gräslök. Och det ska jag säga, att jag har misslyckats med mycket. Men gräslöken, den är svårstoppbar. Jag har odlat den både i pallkrage och på friland. Ingen särskild jordsort eller extra näring. Jag odlar i zon 5 på småländska höglandet i en stening skuggig trädgård mitt i skogen och gräslöken sviker mig aldrig. Ibland blir ruggarna så täta att jag delar dem. Det kan också smyga sig in vanligt gräs i ruggarna så att faktiskt se över sin gräslök då och då är ju inte fel, men verkligen inget måste.

Om du mot förmodan inte skulle ha gräslök redan i din trädgård så kan du aningen odla upp den från frö, men snabbaste och säkraste sättet är att hitta en odlingskompis och dela upp hens gräslöksrugge. Byt mot en påse bullar eller en säck hästskit eller något annat lagom värdefullt. För gräslöken är värdefull i all sin enkelhet. En trogen vän som ger hopp, honung och smak till världen.

Tack gräslöken, jag längtar efter dig, vi ses snart igen!

//Matilda Forsärla

Foto: Jaye Haych, Unsplash

Om Matilda Forsärla

Matilda Forsärla jobbar som konsthantverkare, folkbildare och yrkesbiodlare. Hon undervisar på distanskurser via Sommenbygdens Folkhögskola med tema grönsaksodling, biodling och hållbarhet, håller kurser för studieförbund och har också kurser i egen regi. Hon har tidigare arbetat som textillärare på Vadstena folkhögskola. Tillsammans med Mimmi Rosell driver hon podcasten Gröna Fingrar Svart Jord.

Instagram: @forsarla

Hemsida: https://forsarla.wordpress.com/

Studieförbundet Vuxenskolan i Tranås

Omslagsbild till podden Gröna Fingrar Svart Jord Foto: privat
Läs också Lucka 17: Pepparrot
Lucka 16: Ullungloka
Gästar podden Gröna Fingrar Svart Jord

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.