Lucka 17: Pepparrot

trollet
Pepparrotsblad. Foto: Ylvali Falk Groblad

Pepparrot – Armoracia rusticana

Gästbloggare: Ylvali Falk Groblad @groblads

Vi odlar en stor variation av växter i södra Småland, i växtzon 3. Jag tänkte berätta om pepparroten och hur vi använder den. Vi odlar pepparrot både i skogsträdgården, i öar med fleråriga grönsaker och buskar samt i köksträdgården. Vi har också planterat pepparrot som en kantbarriär. Den har precis som vallört (Bocking 14) ett rotsystem som bildar en tät barriär av kraftiga rötter som hindrar rotogräs från att sprida sig in i bädden.

Pepparrot kan växa i alla jordar och föredrar att växa i full sol. Den är superenkel att föröka genom att klippa roten i 3-5 cm långa bitar och plantera i små krukor med näringsrik jord.

Pepparrot. Foto: MaryAnn Fargo
Klädda brödformar med pepparrotsblad. Foto: Ylvali Falk Groblad
Ylvali använder stora pepparrotsblad som bakplåtspapper i lergryta vid brödbak. Foto: Ylvali Falk Groblad
Brödbak på gång. Foto: Ylvali Falk Groblad

Använd både blad och rot

Jag använder de små bladen under vår och försommar. Jag brukar hacka bladen och blanda i dem i en kryddolja. De större bladen använder jag som bakplåtspapper i lergryta när jag bakar bröd, under högsommar och hösten. De förlorar sin smak vid upphettning men blir ett vackert inslag åt brödet. Bladen håller sig intakta och smular inte sönder när man skär brödet.

Roten gräver jag upp sent på hösten och förvarar den i jordkällare. Den kan ligga kvar i marken över vintern för att skördas när tjälen har gått ur jorden. Den håller också länge om den förvaras i kylskåpet med plast eller vaxduk runt, så att roten inte torkar ut. Man kan också frysa den. Jag använder roten riven, i såser och oljor. Vanligast är att använda riven pepparrot blandad med lätt vispad grädde. Denna sås serveras till bland annat rökt kött, fisk och skaldjur. Man kan också använda pepparrot i stället för wasabi när man gör sushi. I Japan heter pepparrot ”Western wasabi”.

Färdiggräddat bröd. Foto: Ylvali Falk Groblad
Bladen förlorar sin smak vid upphettning men blir ett vackert inslag åt brödet. Foto: Ylvali Falk Groblad
Bladen håller sig intakta och smular inte sönder när man skär brödet. Foto: Ylvali Falk Groblad

Om Ylvali Falk Groblad

Jag heter Ylvali och jobbar på vår gård som vi kallar Groblad’s Permakultur. Tillsammans med min man och många hjälpande händer har vi byggt upp en permakulturgård där vi bland annat har anlagt en av Sveriges största skogsträdgårdar. Jag håller onlinekurser i odling och skogsträdgårdsodling samt föreläser och bloggar om självhushållning, hälsa och livsstil.

Hemsida: https://www.groblads.se/
Instagram: @groblads

Läs också Lucka 16: Ullungloka
Lucka 15: Luftlök
Lucka 14: Sockerrot

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.