Lucka 15: Luftlök

trollet
Luftlök. Foto: Eva Johansson

Luftlök – Allium x proliferum

Gästbloggare: Eva Johansson @framja_flerariga_gronsaker

Allium x proliferum Luftlök är en hybrid mellan  lök (A. cepa) och piplök (A. fistulosum). Odlas i bäddar i zon 2–3 i Sörmland. Luftlöken är väldigt livskraftig och lättförökad men jag upplever inte att den är jätteproduktiv. Lökarna är små, både topplökarna och de som växer i jorden. Jag skördar den som färska gröna lökblad hela odlingssäsongen, den går fint att använda på alla sätt som man använder piplök. Den är god och användbar.

Topplökarna växer som smålökar i flera våningar och när lökarna mognar lägger sig plantan och lökarna slår rot. På det sättet kan den ’gå’. På engelska kallas luftlök Egyptian walking onion och man kan roa sig med att räkna ut hur fort och långt den förflyttar sig.

Luftlök med flera våningar av lökar. Foto: Eva Johansson

Lätt att dela med sig av

Jag har inte så många luftlökar än att jag använder topplökarna eller marklökarna som mat utan jag planterar så många som möjligt. Målet är en bädd med luftlök. Jag sprider också luftlök i trädgården, särskilt runt nyplanterade fruktträd, då jag har sork och hoppas att löken ska verka avskräckande.

Luftlök kan vara lite svår att få tag på och finns bara på några enstaka plantskolor. Jag har köpt mina i en numera nedlagd blomsterhandel där ägaren hade fått luftlöken av en släkting. Men i och med att topplökarna är så lätta att skörda är det lätt att dela med sig av sin luftlök.

Topplökarna varierar i storlek och antal på olika plantor. Foto: Eva Johansson
Topplökarna varierar i storlek och antal på olika plantor. Foto: Eva Johansson

Om Eva Johansson

Jobbar som projektledare med fleråriga grönsaker. Bor i Sörmland och odlar till hushållet.

Hemsida: perennagronsaker.se

Instagram: @framja_flerariga_gronsaker

Topplökar av luftlök.
Läs också Lucka 14: Sockerrot
Lucka 13: Piplök
Poddavsnitt 37: Om fleråriga grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.