Lucka 3: Babingtonlök

trollet
Babingtonlök i blom. Foto: Åke Truedsson.

Gästbloggare: Åke Truedsson

Babingtonlök – Allium ampeloprasum var babingtonii

Detta är en form av purjolök som jag fått från England där den växer vild. Den ger normalt 2 stora 3 cm:s klyftor och en 1,5 meters stängel. Blommorna är rosa och bland dom finns gröna topplökar på 8-1 0 mm. Sätter man topplökarna 5 cm djupt på hösten så ger dessa normalt upphov till en 2,5-3 cm stor singlelök att skörda i augusti-september. Utmärkt att använda i köket som purjolökslök men planterar man 12 cm djupt på hösten så får man kommande år normalt blomstängel.

Babingtonlök vill ha välkalkad näringsrik jord som är dränerad (Bänk) och kan även odlas som perenn på en plats. Vi säljer normalt Babingtonlök på hösten som topplök eller marklök men jag tror  det är slut för i år.

Om Åke Truedsson

Åke Truedsson bor i Skåne och är författare och föredragshållare med lång erfarenhet av odling. Han driver Tomatklubben och Vitlöksklubben och har skrivit oerhört många artiklar och ett tiotal böcker, bl a Odla tomater, Odla dina egna grönsaker, Frukt och bär och Ät och odla dig till hälsa. Mer information på www.tomatklubben.se

Babingtonlök. Foto: Åke Truedsson.
Läs också Lucka 2: Bitterkrassing
Lucka 1: Rankspenat

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.