Lucka 1: Rankspenat

trollet
Rankspenat. Foto: Lia Starälv

Gästbloggare: Lia Starälv @solkulla_matskog

Rankspenat – Hablitzia thamnoides

Den ljust gröna färgen med de långsmala hjärtformiga bladen och skyn av de små ljusgula blommorna ger rankspenaten ett skört uttryck. Den kan bli tre meter lång och håller sig uppe genom att vrida sina bladfästen runt det den stöter på, vilket inte fungerar om växtstödet är av tjockare dimensioner. Därför är det en bra idé att plantera den under buskar med lite tunnare grenar. Eller att ha hönsnät/fårstängsel som stöd. Hos mig har den blivit två meter i zon 3 med lerjord.

Trivs i fuktigt men väldränerat läge

Rankspenat växer ursprungligen i bergssluttningar i Kaukasus där den har tillgång till sipprande vatten som samlas i skrevor om sommaren, men torrt på vintern. Fuktigt men dränerat alltså. Den är dekorativ planterad uppepå en mur hängandes nerför dess sidor men eftersom den gärna har lite skugga runt sina fötter så får man tänka till vad gäller samplanteringen. Det tar ett par år innan plantan blir frodig och robust men när den väl är det ger den tidiga skörden av skott till varm och kall mat stor glädje. Låt den sedan växa och ge dig frön du kan använda till mikrogrönt inomhus om vintern.

Jag sår de små fröna i mindre tråg utomhus på hösten eftersom de vill ha en stratifiering för att gro. Så tar jag in brättena efter hand och låter dem växa till sig i fönstersmygen. De plantorna blir små som krasse och sköra att plantera om. Så vill du föröka ditt bestånd är det bra att direktså på hösten. Hos mig har de inte självsått sig, men så har jag lerjord också.

Rankspenat. Foto: Lia Starälv

God i wok

På senhösten har plantan vissnat ner och startat upp igen med en bunt skott vid marken. Där står den sedan och väntar fram till våren så det är ju snällt att täcka över dem med löv för lite skydd. Harar gillar de där bladrosetterna också. Jag skördar de fingertjocka skotten i april till wok och blanchering. Jag har inte känt någon beska på sommarskörden men tar blad mest till dekoration och som del av salladsblandningar, eftersom de långa stjälkarna inte är behagliga att tugga på, och den blir tidskrävande att skörda.

Rankspenat är en fin växt att börja sitt samlande av perenna grönsaker med. Plantera mot en husvägg med blomstrande perenner framför, så får den både skugga om fötterna och dränerat på vintern, och du kommer åt att skörda på våren då perennerna ännu inte tittat upp.

Om Lia Starälv på Solkulla Matskog

Jag heter Lia Starälv och driver Solkulla Matskog där du kan bekanta dig med många ätbara perenner som växer bland bär och fruktträd. Här kan du hyra glampingtält för en exotisk upplevelse eller bo i torpet med levande brasa om du kommer så tidigt på året som de perenna grönsakerna gör. Kom gärna in på min hemsida www.solkullamatskog.se eller följ mig på instagram @solkulla_matskog eller på FB som Solkulla Matskog. Kanhända ses vi sen på någon kurs eller workshop i Matskogen. Jag önskar dig en rofylld tid fram mot julen!

Lucka 2: Bitterkrassing
Poddavsnitt 37: Om fleråriga grönsaker
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.