Sätter höstlök i november

trollet

Känns ju lite konstigt att tipsa om höstlök när snön ligger djup utanför fönstret… I vanliga fall brukar jag sätta höstlöken i november och det funkar bra. Visst kan det snöa, men det brukar töa bort lika snabbt. Men iår är ju ingenting riktigt som det brukar så snön ligger kvar men visst går det att sätta lök ändå, bara du har tinad jord och lite löv till hands. Och det inte är alltför kallt förstås.

Många sätter bara blomsterlök och vitlök på hösten men jag brukar sätta rätt mycket ”vanlig” matlök också. Det finns ju riktigt bra sorter just för höstsättning! Och eftersom det är så hysteriskt mycket annat som ska göras just på våren så är det skönt att redan ha det gjort på hösten tycker jag. Så kan jag fokusera på annat på våren, som tomaterna. 🙂

Det blir fyra olika sorters höstmatlök jag sätter iår (plus lite vitlök förstås, ej med i bild).
Det är skillnad på sort och sort. Ingen sort är bäst på allt samtidigt, jag odlar flera olika sorter för att sprida mina risker.

Sorter att välja bland

I teorin kan man väl sätta vilken lök som helst även på hösten, men i praktiken finns det vissa sorter som lämpar sig liiiite bättre än andra, som är mer motståndskraftiga mot stocklöpning, har bättre vinterhärdighet osv. De finns hos dina vanliga återförsäljare (både online och irl i butik) på hösten men kan vara svårare att hitta bland allt halloween- och julpynt. De tar ju inte hem samma mängder som på våren, men fråga personalen så visar de vart det finns. Ingen butik brukar ha alla samtidigt men enstaka sort finns oftast att köpa.

  • Akado (rödlök) – Medeltidig sort med mild smak och fin sötma. Har smal hals och tåligt skal, beskrivs som produktiv och verkar vara motståndskraftig mot stocklöpning och därför funkar den extra bra att sätta på hösten. Sägs ha bra vinterhärdighet.
  • Longor (bananschalottenlök) – God sort med mild smak, fin att äta rå. Om du sätter den på hösten blir den skördeklar ungefär i mitten av juli. Vanlig sort som brukar vara lätt att få tag på.
  • Radar (gul lök) – Om du sätter den på hösten i september blir den skördeklar i juni ungefär. En bra sort som jag odlat i flera år, men just iår 2023 verkar den inte gå att få tag på.
  • Red Winter (rödlök) – Ger vackert rödfärgade plattrunda lökar. Beskrivs som hållbar, motståndskraftig mot stocklöpning och produktiv. Rekommenderas att sättas i september-december för skörd nästa år. Verkar vara motståndskraftig mot flera sjukdomar, oklart vilka.
  • Rolein (rödlök) – Nederländsk sort med mörkt röd färg och rund form. Kan lagras kortare tid.
  • Romy F1 (rödlök) – Smaken beskrivs som mycket söt och mild. Färgen är vackert rosalila och lökformen är lite platt. Sorten passar både för buntning och torkning. Brukar rekommenderas att sättas i oktober. Populär sort hos finsmakare.
  • Biztro /Improved Red Sun (schalottenlök) – En rosaröd schalottenlök som beskrivs som mycket tolerant mot stocklöpning. Får ovala, mellanstora lökar vars smak beskrivs som kryddig. Brukar vanligen sättas på våren men kan även sättas på hösten. Nederländsk sort som passar bra för långlagring. Vanlig sort som brukar vara lätt att få tag på.
  • Senshyu Yellow (gul lök) – Japansk snabbväxande sort ger delvis platta lökar. Rekommenderas att sättas i oktober för tidig skörd nästa år. Lökarna kan lagras en kortare tid. Vanlig sort som brukar vara lätt att få tag på. (namnet betyder kanske ’spelare’ på japanska, lite oklart).
  • Shakespeare (gul lök) – Produktiv sort med fin smak, lökarna får bra storlek (om du gödslar och vattnar ordentligt, förstås). Skalet mörknar vid torkning, kan lagras kortare tid. Framtagen av Allium Seeds UK, sorten var vanligare och lättare att få tag på före brexit.
  • Troy F1 (gul lök) – Beskrivs som en mycket tidig gul lök som inte går i blom så lätt. Ger stora, runda lökar med bra skalkvalitet för att vara en tidig sort, produktiv. Går att torka men verkar inte vara supertoppen för långlagring. Verkar ha god sjukdomsresistens mot en hel del trista, klassiska löksjukdomar.

Lagom kallt, helst 5-10 plusgrader

Eftersom minusgraderna verkar hålla i sig så får jag helt enkelt klä mig varmt och pallra mig ut i pallkragsodlingen ändå. Det går att sätta lök även i minusgrader med snö, jag får skotta ur snön ur pallkragen, lägga löken ovanpå den frusna jordskorpan och täcka med tinad jord helt enkelt. Gärna på med lite löv, halm eller annat fluffigt, vintertäckningsmaterial också ovanpå sist av allt. Om du ska sätta såhär sent så gör det helst när det bara är några minusgrader, är det väldigt kallt så finns risken att de tar skada, fryser och ruttnar bort under jord. På tisdag-onsdag ska det bara vara runt 2 minus här hos mig  så det passar bra. Det gäller att passa på innan det blir ännu kallare! Enligt återförsäljarna är det 5-10 plusgrader som gäller för optimal höstsättning av matlök men min erfarenhet är att det går även om det är liiite kallare. Några minus gör inget.

Jag har ju inte hunnit sätta vitlöken än heller så nu är det bara att köra igång. Ingen idé att vänta på bättre tider för nåt töväder är inte i sikte de närmaste 10 dagarna här där jag bor i zon 4. Snarare blir det ännu kallare. Kanske blir det en vit jul ändå? Vi får väl se.

Bananschalottenlöken Longor har lite rosalila toner. Ger inte så stora lökar men är ändå väldigt odlingsvärd eftersom den är så mild och god.
Longor går fint att sätta på hösten.

Hitta sättlök

Både vanliga trädgårdsbutiker och återförsäljare online brukar ha matsättlök för hösten, även de större kedjorna. Men det kan vara svårare att hitta bland allt julpynt…😂 De tar ju inte in samma mängder som på våren, istället för en hel vägg med lökställ så ligger det typ i en korg på golvet i ett hörn. 😆 Fråga personalen så visar de dig. Men ingen butik har alla dessa sorter i sitt sortiment samtidigt, de flesta har bara en eller två sorter för hösten så vill du ha flera sorter så får du leta runt och pussla lite i god tid. Helst i början av september!

Ofta finns löken att köpa ungefär från september fram tills de bestämmer sig för att svinna bort den, vilket är olika tidpunkter beroende på var i landet trädgårdsbutiken ligger. Om du tycker att det känns för sent att prova iår så spara listan i minnet tills nästa år.

Lycka till med löken!🙂

Det här är dubbla pallkragar, men syns knappt under all snö…
Jag fick skotta mig fram. Det gick inte fort, men det gick.
Jag fick skotta fram pallkragarna också.
Det brukar gå bra att sätta lök i november här i zon 4, men iår blev det ovanligt svettigt med all snö…
Jag hällde snabbt tinad jord över lökarna, sen på med lock, armeringsjärn och en tung spaljé så att inte locket blåser bort. Klart! Nu får det snöa hur mycket det vill.
Läs också: Höstsättlöken Radar (och tips på fler höstsorter)
Den rosa löken Keravel
Fler inlägg om lök

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.