Underbara rosen Hot Chocolate

trollet

-innehåller reklam för Trädgårdscentrum i Tierp

Det finns många skäl till att odla rosor… Och just Hot Chocolate odlar man just för att den är så galet underbart vacker. Med en alldeles unik, speciell färg.

Hot Chocolate är en floribundaros som får ganska stora fyllda rödbruna, nästan rödtegelfärgade blommor med lite dov, gammeldags matt sammetston. Den är verkligen unik i sitt slag, sagolikt vacker! Första gången jag såg den i blom i butiken i somras var jag tvungen att stanna till och känna på den, den var så perfekt att jag nästan trodde den kvar gjord av tyg. Doften är mild, lite lätt fruktig.

Jag är absolut ingen rosexpert men tillochmed jag kan känna igen en Hot Chocolate-ros utan etikett, så speciell är den. Den har varit en riktig showstopper i rosavdelningen; inte många kunder kan passera en Hot Chocolate i blom utan att haja till och fascinerat röra vid blommorna om och om igen…

Hot Chocolate i juli. Färgen är dynamisk och svår att återge i bild för den varierar väldigt beroende på ljus. Knopparna har en klarare färg sedan skiftar blomman lite och bleknar allteftersom.

Blommar både vackert och länge

Hot Chocolate är en klasblommig rabattros i floribundagruppen, vilket innebär att den är rikblommande och får stora blommor i mångblommiga klasar. Själva blomman är ca 10 cm i diameter. Plantan blir ungefär 60-80 cm hög, ca 60 cm bred och får glansiga mörkgröna blad. Dessutom blommar den länge, från juni till oktober (eller ännu längre, om hösten är lång och varm). Funkar både i kruka och rabatt, som solitär eller i grupp. Fin och hållbar som snitt och funkar fint att odla i skyddat läge här i zon 4.

Sorten togs fram 2002 i USA av Tom Carruth och den har en imponerande stamtavla: (‘Playboy’ x ‘Altissimo’) korsad med ‘Livin’ Easy’. Och 2012 vann den Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society, en mycket odlingsvärd ros med andra ord så lägg den på minnet till nästa år! Den finns redan på min egen villhöver-lista kan jag lova.😉

Goda grannar

Även om Hot Chocolate är sagolikt vacker helt på egen hand så är den också fin att kombinera med andra växter, ”I kombination med mörkbladig smällspirea och alunrot så blir det magiskt!” säger Birgitta på Trädgårdscentrum i Tierp och jag håller med. En annan riktigt fin kombo är Hot Chocolate ihop med höstsilverax Brunette, testa själv så får du se! 😀

Vad skulle du samplantera den med?
Kommentera gärna inlägget med dina kombotips! 😀 😀 😀

Färgen bleknar allteftersom den blommar över.
Färgen varierar beroende på ljus, den här bilden togs i slutet av sommarsäsongen.
Höstsilverax Brunette får vita, axlika blommor med fin doft av smultron på sensommaren. Snygg att kombinera med Hot Chocolate. Foto: Anna Zaar.
Nu sover rosorna i plantskolan men presentkort finns! Perfekt julklapp till trädgårdsälskaren.
Hot Chocolate fotad i direkt solljus. Foto: Anna Zaar.
Läs också: Storblommiga rosen Nostalgie
Poddavsnitt 2: Om rosor i Lappland
Fler inlägg om blommor

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.