Produktiva pastatomaten Auria

trollet

Äntligen en riktigt bra buskpastasort!

Efter att ha misslyckats med en himla massa olika versioner av San Marzano så bestämde jag mig för några år sen att helt enkelt skippa de italienska pastasorterna och satsa på tåligare sorter istället, gärna med ursprung från Ukraina, Ryssland, Tjeckien eller Kanada. Eftersom jag odlar utomhus, utan växthus i zon 4 så blir de värmekrävande, högväxande italienska sorterna helt enkelt aldrig särskilt bra här. Bättre då att välja tåligare sorter med kortare utvecklingstid.

Och såna har förstås inte var helt lätta att hitta… Jag har provat mig igenom en del hittills. Många har varit bra, enstaka har varit toppen men Auria är mycket bra just för att den ger så många och just klassiska pastatomater. Röda, avlånga och fasta. Oj vad plantan är produktiv för att vara ickehybrid! Och finns dessutom som lågväxande! 😀

Auria dwarf framför gröna vattentunnan. Tunnan står ovanpå några pallar som inte syns för all grönska.
Auria är rätt produktiv för att vara icke-hybrid.
Omogna Auria. En tomat är ca 8-15 cm lång och väger ungefär 70 g.

Dwarf eller inte?

Auria finns lurigt nog att köpa både som högväxande och som busk/lägre/dwarf, så kolla noga upp sluthöjd när du beställer frö så att du faktiskt får det som du tänkt dig. Jag köpte dwarfvarianten från Meraki Seeds, den har en utvecklingstid på ca 65-70 dagar och plantan blir ca 70-80 cm hög. På ryska tomatsidor brukar höjden anges som 150 cm, men även höjdangivelser på 2,5 m förekommer (och då verkar även tomatfrukterna bli större) så sannolikt har den selekterats olika genom åren hos olika fröodlare och finns därför numera både som högre och lägre beroende på återförsäljare.

Jag har odlat Auria i en stor kruka (snittblomshink) utomhus i zon 4, i soligt läge vid en ladugårdsvägg och det har gått finfint, trots det genomusla tomatvädret… Den levererade massvis med fina tomater trots junis hetta och sen de överdrivna regnmängderna som följde… I september dukade plantan under av potatisbladmögel (tillsammans med många andra sorter pga det eviga regnet) men den hann ge en himla massa fina tomater innan dess eftersom den har så kort utvecklingstid. Och ingen pistillröta har den fått heller, trots att regnet förmodligen spolade ur väldigt mycket näring ur krukan… Imponerande! 😀😀😀

Auria börjar mogna. Inte en enda tomat sprack av allt regnande… Själva plantan såg däremot väldigt risig ut av för mycket vatten men gav ändå rikligt med felfria tomater.
Tomaterna är köttiga och ganska torra, bra till sås och gryta men inget för en sallad.

En av årets favoriter

Tomaten är röd, blir ca 8-15 cm lång och väger ca 70-120 g. De är lite korvigt ojämnt avlånga och köttiga och ganska torra i konsistensen, sådär som klassiska pastatomater är och har därför uteslutande gått direkt till grytan. Det här är verkligen ingen salladstomat, även om smaken är hyfsat söt så är den liksom för torr och kompakt för att passa i en sommarsallad. En annan nackdel är att jag upplever att den är lite envis att skala; vid skållning så behöver den ligga lite längre i det heta vattnet för att man ska kunna dra av skalet på frukterna.

En enda planta har verkligen gett rejäla mängder. Tomaterna har varit många och i stort sett felfria; de har varken spruckit eller fått pistillröta trots skitvädret den här säsongen. Enstaka tomater fick tyvärr påhälsning av grönsaksfly (de där gröna, tjocka larverna du vet) men det var ju knappast sortens fel, snarare mitt fel som inte hann hålla efter odlingen och plocka bort larverna i tid.

Av årets tre pastasorter så var Auria mest produktiv och lättodlad. Black Icicle var godast eftersom den funkade fint även i sallad, men Brown Green Striped Plum var ett riktigt magplask… Snygg att titta på, inte mer.
Auria längst fram, i sällskap med orange Dina och Black Icicle i olika mognadsstadie.

Finna frö

Auria kallas även för Adam, Аурия, Casanova och penistomat vilket faktiskt ger rätt talande, mentala bilder för hur själva tomatfrukten ser ut. Jodå, associationerna stämmer med tomatens utseende rätt bra… 😉 Även om den är produktiv så innehåller själva tomatfrukten inte så jättemycket frö.

Jag köpte frö från Meraki Seeds (då som dwarf) men den finns även hos andra som säljer frö. Tänk på att tomatfröimport inom EU är ok enligt svenska jordbruksverket och kolla verkligen upp höjden noga innan du beställer så att du får det du vill ha. Jag är väldigt förtjust i den här sorten och kommer absolut odla den igen. 😀

Jag köpte frö till Auria dwarf från Meraki Seeds.

Källor i urval:

https://merakiseeds.com/auria-dwarf-tomato

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(2405)_Auria.aspx

https://tatianastomatobase.com/wiki/Auria

https://www.tomatofifou.com/en/produit/auria/

https://www.tomatenfreak.com/shop/fleisch-tomaten/tomate-auria/

heritageseedmarket om Auria

Läs också Sortguide: Pastatomater (mer än bara San Marzano)
Är tomaten en hybrid eller inte?

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.