Den supergoda pastatomaten Black Icicle

trollet

Det har verkligen inte varit nåt vidare tomatår iår… Först för hett, sen för blött och hösten kom med sina kalla natt-temperaturer redan i början av augusti. Och så stormen Hans, som grädde på tomatmoset. Då blir man ju desto gladare över de sorter som faktiskt går bra. Som Black Icicle! 😀

Jag har odlat Black Icicle i stor kruka (snittblomshink modell större) vid tomatväggen, dvs i soligt läge i lä vid en ladugårdsvägg, utomhus i zon 4. Det är en högväxande sort framtagen av Aleksey Kulik från Ukraina. Den ger avlånga, tjockväggiga brunröda tomater med spets på ca 5-8 cm som har en utvecklingstid på ca 75 dagar enligt grekisk fröfirma. En tomat väger ca 100 g.

Omogna Black Icicle.
Black Icicle börjar mogna.

Smaken då?

Black Icicle har lovordats mycket för sin goda, kraftiga smak och jag kan bara hålla med. Jag är oerhört förtjust i den här tomaten! Den har en fylligt fin umamismak och funkar både i sås och att ätas färsk. Tomaterna är stora, köttiga och goda, verkar vara en sort som passar både kockar och hobbyodlare lika bra.

Dessutom är den hyfsat lättodlad för att vara högväxande; den har levererat bra som utomhusodlad i zon 4 även den trista, regniga sommaren 2023 utan att spricka eller mögla. Ingen pistillröta fick den heller trots för mycket regn som spolade ur näringen ur krukan, vilket imponerar med tanke på att många andra pastasorter som stod bredvid snabbt blev fula och trista av samma väderlek (San Marzano, Brown Green Striped Plum mfl). En riktig toppensort som jag verkligen kan rekommendera! En av de absolut bästa pastasorterna jag odlat hittills. 😀😀😀

Riktigt köttiga och fina tomater.
En Black Icicle väger ca 100 g.

Finna frö

Jag skaffade frö från Tomatklubben (Åke Truedssons tomatfrögenbank, medlemskap krävs men det är inte dyrt) men den finns också att köpa från andra ställen, bl a Meraki Seeds. Men det där med sortiment kan ju variera hos fröfirmor över tid och skulle den plötsligt bli svår att få tag på så testa att googla sortnamnet + köpa (eller sortnamnet + buy om du kan tänka dig att köpa från utlandet). Tomatfröimport inom EU är ok enligt jordbruksverket. Och testa då gärna alternativa stavningar, kärt barn har ju många namn! Black Icicle kallas även för Sosulka Chernaya, Tschornaja Sosulka och Чёрная сосулька så även dessa namn kan du testa när du googlar.

Men nej, jag säljer inget frö. Lycka till i jakten! 😀

Trots att plantan såg ut som skit efter på tok för mycket regn så levererade den ändå finfina tomater som utomhusodlad i kruka här i zon 4.
Inte en enda tomat sprack! De liksom lagade sig själva efter stormen Hans framfart… Som skalade såg de helt felfria ut på insidan.
Black Icicle blev helt klart den godaste pastatomaten av de sorter jag odlade denna eländiga tomatsommar 2023. Törs knappt tänka på hur god den sannolikt blir en bra odlingssommar… 😉

Källor i urval:

https://merakiseeds.com/black-icicle-tomato

Tomatklubbens Medlemsblad 2023

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(1481)_Black_Icicle.aspx

https://tatianastomatobase.com/wiki/Black_Icicle

Läs också Sortguide: Pastatomater (mer än bara San Marzano)
Färska tomater året runt

Annons

3 Comments

  1. Hej Anna!

   Black Icicle är en högväxande tomat som bör tjyvas. Du kan ju släppa upp två huvudstammar (stället för en) och tjyva dem om du vill men då behöver du verkligen ha en rejält stor kruka, hinna med uppbindning och hinna gödsla och vattna ÄNNU mer än om du bara haft en huvudstam.

   Busksorter, dvärgbusk och ampelsorter kan man ofta låta vara men högväxande ger bättre tomater om de tjyvas tycker jag.

   Lycka till!

 1. Dessa fantastiska tomater är ju bara sååå goda, min personliga favoriter bland alla läckra tomater. Älskar att slänga på ett gäng av dessa på grillen som tillbehör till huvudrätten och då med lite pressad vitlök på, hackad persilja och riven parmesan, mums så gott, testa gärna:). Trevlig lördag:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.