Alla mina myntor

trollet

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset

Har gett mig på att försöka inventera alla olika myntor här hemma i trädgården och det var lättare sagt än gjort minsann! 😂Gudarna ska veta att det finns en himla massa myntor men det är inte allt som kallas för mynta som faktiskt är mynta…

En typisk sån luring är kungsmynta, dvs oregano. Och bladmynta Perilla frutescens. Eller kattmynta, som egentligen är en nepeta. Och temynta Monarda didyma som snarare hör hemma i den blommande perennrabatten, liksom drakmyntan Physostegia virginiana. Sannolikt har de kallats för mynta eftersom de sprider sig nästan lika aggressivt som mynta kan göra i trädgården men rent botaniskt är de inte myntor.

Om du vill veta vad något egentligen ”är” så gå inte på det svenska namnet, kolla alltid upp det vetenskapliga namnet på latin. Gärna i SKUD. I en trädgårdsbutik är perennerna vanligen sorterade från A till Ö på sitt vetenskapliga namn snarare än sitt svenska, eftersom på latin har de vanligen bara ETT namn men på svenska kan de ha MASSOR av olika namn… Men just myntor är luriga för de har ofta många olika synonyma namn ÄVEN på latin. Suck.

Blandade myntasorter + en kvist citronmeliss tycker jag blir riktigt gott kvällste.

En himla massa mynta…

Jag är enormt förtjust i mynta och dricker ofta myntate, därför har jag ett gäng olika sorter i trädgården. Det blir helt enkelt godast om man blandar! Min favoritblandning till tekannan är pepparmynta, marockansk mynta, äppelmynta + nån enstaka kvist citronmeliss. Eller bara chokladmynta.

Man kan ju fråga sig varför jag har så många olika myntor och det korta svaret är att olika sorter har olika egenskaper. De är helt enkelt olika bra till olika saker, för det är verkligen skillnad på sort och sort. Och då inte bara i smak utan också i växtsätt.

Olika sorters mynta; det är verkligen skillnad på sort och sort. Inte minst i växtsätt! Vissa har rejält stolta och stadiga stjälkar som äppelmyntan, andra är betydligt mindre, som jordgubbsmyntan.

Myntorna i min trädgård:

Att namnen i listan kan skilja sig åt från växtetiketterna beror på att jag oftast har SKUD dvs Svensk Kulturväxtdatabas som facit, inte växtetiketter (ofta har samma mynta olika namn hos olika återförsäljare med olika etikettsystem, SKUD är därför mer pålitligt).

Mentha avensis ’Strawberry’ – Jordgubbsmynta Har en sötare, snällare och mildare smak än många andra myntasorter, och ett ganska litet och nätt växtsätt (men visst kan även denna sprida sig!). Ser ut ungefär som marockansk mynta men med mindre blad och doftar härligt av jordgubbe men smakar inte särskilt mycket jordgubbe enligt mig, möjligen yttepyttelitegranna på utandningen. Trevlig att ha i efterrätter eller en smaksättande kvist i vattenkaraffen till middagen, gärna i sällskap med några smaksättande, halvmosade/moddlade bär som t ex hallon eller smultron. Mums! Köp Strawberry hos Cramers Blommor

Jordgubbsmynta doftar verkligen jordgubbe, fin i efterrätter.

Mentha spicata – Grönmynta En riktig superklassiker i matlagning med klargröna blad och klar, tydlig myntasmak. Den mest använda myntan i mat, t ex myntasås. Klassikernas klassiker i engelsk matlagning.

Mentha x gracilis Ginger – Ingefärsmynta På engelska brukar man kalla Mentha x gracilis för ginger mint, så egentligen är det inte ett sortnamn snarare ett handelsnamn… Oh well. Jag tycker inte att den smakar ingefära men oj vilket drag det är i denna; bra smakvolym har den! En kraftig, snabbstark och stor smak (nästan som chili fast utan den kliande hettan). Smakar lite som en ilsken mynta, en slags neonsmak som verkligen lyser upp i munnen.

Marockansk mynta smakar mynta utan att smaka tandkräm. God att ätas färsk.

Mentha x villosa ’Moroccan’ – Marockomynta /Marockansk mynta (synonymt namn på latin är Mentha spicata ’Moroccan’) En av de godaste sorterna att ätas färsk i mat och desserter eftersom den är så mild och frisk. Den smakar liksom mynta utan att smaka tandkräm. Perfekt för färskkonsumtion i fruktsallad, tabbouleh eller mojito. Har piggt klargrön färg på bladen som liksom är lite ådriga och nästan påminner litegrann om reptilskinn när du tittar lite på avstånd. Om jag bara fick odla en ENDA mynta för resten av mitt liv så skulle det bli denna. Köp Marockomynta hos Cramers Blommor

Pepparmynta, en bra allroundmynta.

Mentha x piperita – Pepparmynta Klargröna blad, lite ådriga blad med en ganska skarp myntasmak. Vanlig och mycket god till te och har som färsk en typisk, kraftig ”tandkrämsdoft” som jag tycker är tydligare än hos andra myntasorter. En bra allroundmynta som funkar till det mesta. Köp Pepparmynta hos Wexthuset

Chokladmynta får mörkare stjälkar.

Mentha x piperita ’Chocolate’ – Chokladmynta Har mörkare stjälkar än andra ”pepparmynta-myntor” så den brukar vara ganska lätt att känna igen rent visuellt. Den har ofta också lite mindre, nättare blad än många andra pepparmyntor. Godast att använda i desserter, gärna ihop med choklad. Smaken påminner vagt om choklad, den har liksom en lite dovare, sötare smak än andra myntor som verkligen gör sig bra i just chokladdesserter. Även god som te, särskilt färskt te sommartid (som torkad är den inget vidare, bättre då att frysa in den om du vill bibehålla smaken). Köp Chokladmynta hos Cramers Blommor

Grapefruktmynta är nog den allra äckligaste myntan jag nånsin smakat… (hittills)

Mentha x piperita Citrata-Gruppen ’Grapefruit’ – grapefruktmynta Den absolut äckligaste mynta jag smakat hittills… 😂😂😂 Riktigt besk och vresig i munnen! Och då gillar jag ändå beska smaker som Schweppes, cikoria och grapefrukt jättemycket annars. Men INTE just denna! 😂Än har jag inte hittat nåt enda vettigt användningsområde för just den här sorten… Förslag mottages tacksamt!

Citrusmynta.

Mentha x piperita Citrata-Gruppen ’Lemon Fresh’ – citrusmynta Fasiken vad syrlig, nog gör den skäl för sitt namn alltid! Inget för tekannan men passar bra som ersättare för t ex citronverbena eller citronskal i dressing. Och betydligt mycket mer lättodlad än citronverbena… 😉Är så himla glad att jag upptäckt den här sorten eftersom jag inte får/bör äta riktig citron (av migrän-skäl).

Äppelmynta har rundade, lite vagt ludna blad.

Mentha x rotundifolia – Äppelmynta /Rundmynta (kallas även ibland för det totalt osexiga namnet blötmynta, eller för ananasmynta i äldre litteratur) har matta, lite mjukt ludna rundare blad och är resultatet av en korsning av Mentha longifolia x suaveolens. Kallas ibland bara för Mentha rotundifolia eller Menta suaveolens i trädgårdsbutikerna. Finns även med vackert grönvitt bladverk. Har liksom en mildare, friskare smak än vad mynta brukar ha men ett stolt och stadigt, rejält och kraftfullt upprätt växtsätt med rätt tjocka stjälkar. En av mina myntafavoriter! Köp Äppelmynta hos Wexthuset

En av mina stora myntafavoriter äppelmynta har också fått största krukan; dels för att det går åt mycket av den men också för att den blir rätt rejäl.
Några av sorterna i myntasamlingen. Till vintern åker krukorna in i jordkällaren.

Måste man ha så många…? Och överallt?

Nä, verkligen inte. Om du bara vill odla en enda mynta så välj den marockanska. Eller välj sort beroende på vad du använder den till mest. Te? Sås? Mat? Efterrätter? Smaksätta bordsvatten?

Eftersom mynta sprider sig väldigt aggressivt så rekommenderar jag att du odlar den i kruka (inte fodrad pallkrage, till slut rymmer den genom duken om du inte har väldigt kraftig dammduk eller geotextil). Det finns frigolitkrukor med hål i botten som klarar att stå kvar utomhus hela vintern i skyddat läge, t ex vid en husvägg, men jag brukar använda helt vanliga, större krukor av plast. Kruka till mynta är bättre än markduk i pallkrage tycker jag, men för att den ska överleva vintern så gräv ner krukan i jorden eller ställ in i jordkällaren om du har nån. Så slipper du få mynta precis överallt i HELA trädgården. Lagom är bäst, särskilt för myntasamlare. 😉

Meeen det finns ju förstås en himla massa fler intressanta sorter… Vad sägs om basilikamynta? Bananmynta? Ullmynta? Cinderella? Black Currant? Berries and Cream? Liiiite småsugen på fler sorter blir man ju… 😆

Underbara äppelmyntan, fin bredvid rosenskära vid tvättstugedörren.
Läs också: Triss i salvia
Fler inlägg om kryddor

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.