Snabbsnygg vårkruka med två designregler

trollet
Jättefin plantering i Vacksta Näs monter på Nordiska Trädgårdar.
En av de absolut vanligaste frågorna jag får såhär års i trädgårdsbutik är vad som går att sätta ut i kruka utomhus… Och det beror på. Och en riktigt SNYGG vårplantering blir det om du följer två enkla regler.

Klassiska vårblommor som tål lite frost finns det många: penséer, påskliljor, pärlhyacinter, gyllenlack, förgätmigej, stjärnöga… Men vissa är lite tåligare än andra; småblommiga penséer är snäppet tåligare och tål fler minusgrader än storblommiga, samma sak gäller påskliljor. Vad gäller perenner så beror det också på HUR de har odlats fram: om de drivits i varmväxthus eller om de är kallsådda.

Egentligen är det svårt att misslyckas med blommor, en kruka fylld med bara en och samma blomma är jättefint i all sin enkelhet också, men om du vill få till det där lilla extra så finns det två regler att ha i bakhuvudet: tripp trapp trull och treklang.

Fint exempel på treklang och tripp trapp trull i Vacksta Näs vårkruka på Nordiska Trädgårdar.

Treklang

Treklang handlar om färg, dvs att du väljer två färger som är lite samma och sedan adderar en som ger en fin kontrast. T ex Rött + orange + lila. Eller rött och mörklila + vitt. Färgen grönt brukar man inte räkna in, den finns liksom där ändå.

Treklang i stjärnöga: rött och mörklila + vitt som ger en fin kontrast.

Tripp trapp trull

Som namnet antyder så handlar det om höjd, dvs att medvetet har flera olika höjdnivåer i planteringen; att du satsar på en lite högre växt, en lite lägre och gärna en som väller över kanten. T ex en påsklilja + pensé + murgröna. Enkelt, men effektivt.

>> Här berättar jag hur du snabbt får ihop en snygg vårkruka! <<

Klassisk kombination i vårplantering i kruka: Tete a tete (småblommiga påskliljor) och penséer. Småblommiga är snäppet tåligare än storblommiga. Kombinera gärna med murgröna som hänger över kanten.
Trött på gult efter påsk? Testa fyllda eller vita narcisser istället, här Narcissus ’Ice King’.
Läs också: Bi buffén på kullen
Poddavsnitt 32: Om ätbara blommor
Fler inlägg om blommor

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.