Trädgårdstrender & Tendenser 2023

trollet

Såhär års brukar ”trenderna för 2023” basuneras ut av media… Och då med stort fokus på prylar: färg, form, material osv… Jag är mer intresserad av de icke-materiella tendenserna än av sakerna.

Enligt Aftonbladet och trendexperten Stefan Nilsson så är det husmanskost, språkkunskap, glädje (”happy är det nya svarta”) och svampar som kommer att dominera trenderna 2023. Enligt Elmia Garden är trenderna Hemlängtan (perenner till buketter, stora men få krukväxter), Grön Elegans (urbant, lyxigt, rumskänsla med klättrande växter + formstarka växter) och Färg & Flora (lekfullhet, färgstarkt, roliga bladverk).

Jag menar att det snarare är dessa tre övergripande, lite mer långsiktiga tendenser som kommer sätta tonen för oss hobbyodlare 2023:

1, Kris & ”Kan själv”

Att odla dvärgbusktomater med lysrör året om är inte särskilt energieffektivt. Hellre äta lagringstomater vintertid.

Den här tendensen har resulterat i flera sammanflätade trender; som energieffektiv odling (elen är ju dyr!), odla eget frö och skörda vatten. Förr talade vi kanske mest om att skörda grönsaker och täckodla, framöver kommer vi även att fokusera på att skörda (och lagra!) vatten. Att knyta kretslopp handlar om mer än kompost och att odla vår jord; nu börjar vi snegla även på el och vatten.

Efter pyralidskandalen var det många som föredrog att tillverka eget gödsel och nu i en tid av inflation med skenande matpriser och dyrare drivmedel så är det många som försöker öka sin självförsörjargrad till att inte bara innefatta grönsaker; nu vill man också helst kunna öka/odla sitt oberoende. Göra en victory garden, egen jord, eget gödsel, dra upp egna plantor, ta eget frö till nästa år osv. Klokt tänker jag, för trädgårdsbranschen dras med STORA prisökningar.

De plantor som säljs i butik dras ju upp i dyra, värmekrävande växthus och fraktas ofta långt. Och priset på konstgödning (som används i storskaliga kommersiella odlingar + säljs till privatpersoner i butikerna) kommer sannolikt att öka eftersom det ju kommer till stor del från Ukraina, Ryssland och Belarus. Många vill också odla en ”buffert” om krisen/kriget kommer, prepping-grönsaker är hetare än nånsin. Särskilt potäter!

Det värdefulla vattnet. Fler och fler vill gräva damm, skaffa IBC-tankar och kunna lagra vatten.

2, Från självhushållning till samhushållning

Intresset för självhushållning och ökande grad av självförsörjning har ökat stadigt i Sverige sen 2010 för att formligen explodera under coronapandemin. Så kan det fortfarande kallas för en trend…? Nja. Att vara självförsörjande på grönsaker och vilja bli självhushållare har varit trendigt så pass länge nu att det inte längre går att tala om en trend anser jag. Snarare skulle jag vilja kalla det för en utveckling. 😉 Men vad hjälper det att du ensam är självförsörjande om resten av grannskapet INTE är det, om krisen kommer…? Självförsörjning i all ära, men intresset för samförsörjning med olika former av gemensamma, lokala matprojekt kommer öka.

I boken Framtidens By belyser Thorsten Laxvik just den problematiken såhär: ”/…/ingen klarar sig i en omgivning av hungrande. Därför är samarbetsförmåga viktigare än konserver i källaren. Ingen kan vara helt självförsörjande. Självförsörjning är en märklig och lite omänsklig tanke. Men en bygd kan vara samförsörjande.” (s 94)

En gemensam potatiskällare kan bli trendigt värre 2023.

3, Trygghet & Traditioner

I en orolig tid frossar vi gärna i nostalgi och tyr oss till det trygga och välkända. Ett visst mått av nationalromantik är att förvänta i tider av krig så därför anar jag också att gamla välkända klassiker som kulturarvspelargoner, Mårbacka-pelargon, uppstammad Dr Westerlund och Karin Larssons växttrappa kommer hypas en del. Och gamla hederliga, gammeldags feelgoodklassiker som knölbegonia, porslinsblomma och fjädersparris kommer säkert också få ökat intresse. Och såklart budgetodlarväxter som är lätta att ta sticklingar av.

Med lite tur spiller det nostalgiska intresset även över på våra kulturarvssorter av grönsaker. Hoppas jag iallafall. Så att fler får upp ögonen för våra fina gråärter, bondbönor, potatislök mm. Håller verkligen tummarna för det. 😉

Vad tror Du kommer sätta tonen för odlingsåret 2023?
Eller vad skulle Du ÖNSKA blev en trend…?
😀 😀 😀

Kulturarvspelargonen Tierpspella i blom.

Källor i urval:

https://tv.aftonbladet.se/video/350787/har-ar-trenderna-2023-maten-maktsymbolen-mantrat-monstret

https://www.elmia.se/garden/for-besokare/nyheter/naturligt-blandat-med-kvalitet-och-kreativitet–har-ar-tradgardsbranschens-trender-for-2023-med-elmia-garden-trends/

boken Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra av Nikolas Berg, Ingrid Berg, David Bennett, Maria Engelbrektsson, Petra Henriksson (2022)

Blomfantast – Carl och Karin Larsson med växter i fokus

Läs också: Trädgårdsprofilernas tomatfavoriter (gourmet edition)
Hiss & Diss i grönsakslandet 2022

Annons

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.