Hiss & Diss i grönsakslandet 2022

trollet
Dags att sammanfatta odlingssäsongen 2022. Det var ju mycket som gick finfint, men långt ifrån allt…

Faktiskt svårt att komma på vad som gick sådär riktigt dundersuperbra, pga bevattningsförbudet så gick det mesta ju helt ok eller INTE ALLS (eftersom jag inte iddes vattna hela tomten)… Det som gick överhuvudtaget gick bra. Eller dog torkdöden. Och så brukar det ju verkligen inte vara varje år (tack och lov!). Det här var iallafall det som gick allra bäst.

Hiss 😀 😀 😀

Chili – Ofta brukar jag unna mig nån kul sort från Svenska Chilepepparföreningens monter på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö, men eftersom det inte blev nåt sånt besök alls i våras så fick jag vackert hålla mig till lite vanligare sorter… Chenzo och Hot Chocolate fick det bli (jodå, Hot Chocolate var godast). Och nån lila namnlös sort som senare visade sig vara en liten lila spetspaprika. Nåja. Efter att den första besvikelsen lagt sig så var den faktiskt helt ok i smaken… Smakar mer som grön paprika än som röd, men i en blandad bönchili blev det riktigt mumsigt.

Kruk/ampelgurkan Baby F1.

Ampelgurkor – Frilandsgurkor har jag provat i flera år utan att lyckas pga alla frostknäppar (fiberduk hjälper tyvärr inte då eftersom gurkväxter är så oerhört köldkänsliga). Har testat på alla möjliga olika ställen i trädgården utan vidare resultat. Jag har helt enkelt gett upp hoppet om att odla just frilandsgurka här kalla blåshålet i zon 4 utan växthus och istället nöjt mig med ampelsorter. Tyvärr verkar de bara finnas som F1-hybrider, så då fick det bli så… Baby F1, Hopeline F1 och Iznik F1 blev det. Vid kalla nätter (eller dagar med risigt väder) lyfte jag helt enkelt in amplarna. Funkade toppenbra! Överlägset bäst var Hopeline F1.

Bönor – Både buskbrytbönor och bondbönor gick bra, kanske inte så konstigt med tanke på hur pass blåsigt det kan bli där nere i grönsakslandet. Buskbrytbönor har blivit en ny favorit på matbordet. Jättekul, de är ju så lättodlade och ger så mycket. Bra budgetodling! 😀

Gråärter – På en fröodlingskurs fick jag tag på Gråärt från Lit, så den har jag testat iår. Och det gick över förväntan! Fast ärterna är inte särskilt stora så det gäller verkligen att man odlar m å n g a plantor om det ska räcka både till att äta och till utsäde nästa år. Fast den är ju väldigt lättodlad, så det är lätt gjort.

Mumsiga spanska lagringstomaten Bombeta.

Lagringstomater – Lagringstomaterna blev ovanligt många och bra iår, tillochmed Ponderosa som jag kämpat på med i några år blev äntligen god! 😀 Jag har odlat Ponderosa förr men aldrig fått till smaken, förstår inte riktigt vad som var annorlunda med den iår (samma odlingsplats i kruka, fast ny kruka med ny jord varje år, samma bevattningsintervall och gödselgivor, frö från samma köpepåse) men strunt samma. Jag är bara glad! Fast godast av lagringssorterna iår var Bombeta och Vesuvio Giallo. (godast av de ”vanliga sommartomaterna” var Black Opal och Hawaiian Pineapple 😉 )

Mangold – Inget att skryta om egentligen med tanke på hur pass lättodlad mangold är men en sort sticker verkligen ut på ett ypperligt positivt sätt; supersorten Lucullus! Maken till maffig mangold alltså! Hög, stor och god. Rekommenderas!

Märgärter – Kålrotsakademin har ju utsett Sveriges Landskapsärtor och glädjande nog så blev märgärten Alunda utsedd till Upplands lanskapsärt (extra glädjande eftersom jag redan råkade ha den i mina frögömmor 😉 ). Och odlingen av den gick bra. Så pass bra att det blev lite överskott som jag tog med till Sesams årsmötes fröbyte.

Märgärt Alunda, Upplands landskapsärt.

Morötter – Äntligen, ÄNTLIGEN får jag skryta lite om mina morötter! De enda morötterna jag lyckats med riktigt bra i den här trädgården tidigare är runda små karottmorötter… Men iår fick jag iallfall en liten skörd av ”riktiga” morötter i vettig storlek! Åh vad jag har längtat efter detta…! Försökte mig på snyggsorten Harlequin mix F1 med blandade färger, tyvärr fick jag bara skörd av morötter med orange färg men strunt samma. Det är fortfarande bättre skörd än vad jag fått tidigare år! 😀 Tack snälla Ismahni för alla bra tips!

Svartkål /palmkål – Nästan all kål gick bra men svartkålen Nero di Toscana och (för mig) nya sorten Jagallo Nero blev ovanligt goda, tillochmed sambon märkte det vid matbordet. 😀

Och så hade vi ovanligt lite mördarsniglar. Helt otroligt lite, faktiskt. 😀 😀 😀

Buskbrytbönor åt vi i massor! Minst ett knippe varje dag i skördetid.
Gula buskbrytbönorna Kinghorn Wax och lila Purple Queen (den lila blir grön vid kokning).

Diss 🙁 🙁 🙁

Knasiga temperaturer! – Det jag kommer att komma ihåg allra mest är den extremt varierande temperaturen, det kunde växla 20 plusgrader från en dag till en annan… Extremhetta över 30 plus ena dagen för att sen plötsligt kännas som höst nästa dag… Inte så konstigt att tomaterna blev förvirrade och mognade trögt.

Bevattningsförbudet! – Jag har i stort sett varit förskonad från bevattningsförbud tills iår (då Temab spolade rör och därför införde lokala bevattningsförbud, bl a där jag bor) från den 23 juni tillochmed 8 juli. Inte pga vattenbrist, utan pga underhållsarbete. Och timingen kunde inte varit sämre för odlingarna eftersom temperaturen då låg stadigt på över 30 plusgrader och sen lite vind på det… Vilket elände! Jag bar vatten från vattentunnorna tills jag storknade och tvingades välja vilka plantor som skulle räddas och vilka som fick stryka med. Valde att rädda de fleråriga växterna, de flesta färgglada sommarblommorna fick dö. Skittrist! (Nån slags flyttbar pump till tunnorna står högt upp på julens önskelista må du tro…)

Myrorna – Myrinvasionen var ett faktum, både i myntaplanteringen och faktiskt i huset där vi bor. Sanslöst mycket myror just iår. Även på körsbärsträden. Körsbärsbuskarna verkar däremot ha klarat sig bra, fascinerande nog.

Många kannor att kånka under bevattningsförbudet…

Strategi och tema för 2023

Jag kommer definitivt fortsätta täckodla och fröodla. Och jag hoppas hinna göra mer eget gödsel nästa år, allt för att minimera risken att få in pyralid i trädgårdens kretslopp. Kanske testar jag att gödsla med lusernpellets (en baljväxt, kallas även alfalfa), har blivit tipsad om att just de inte tar upp pyralider och om det verkligen stämmer så låter det ju toppen. NPKvärdet för lusern verkar vara ca 3-1-2 så det verkar ju bra som grundgödsling.

Att investera mer i vattentunnor och pump till dessa ligger också högt på önskelistan… Men de där pumparna är ju inte helt billiga. Bäst vore om man kunde ha en flyttbar pump, så räckte det med en. Nåja. Vi får se vad jag hittar. En rejält stor tank att ha på baksidan av ladan vore inte heller fel. Men de är ju inte heller helt billiga… Men det vore väldigt effektivt med tanke på hur pass mycket vatten ladugårdstaket faktiskt samlar ihop. Imponerande mycket. Bara en bråkdel av det vattnet samlas ju i tunnorna, tänk om man kunde samla ihop a l l t … 😀 😀 😀

Vad gick bäst och sämst för dig i årets odlingar? Berätta! 😀

Det värdefulla vattnet.
2022 blev ampelgurkans år för mig utan växthus här i zon 4.
Läs också: Vad är lagom för en odlare?
Fler inlägg om Hiss & Diss

Annons

5 Comments

  1. Läsvärt och inspirerande som alltid ang Vatten problemet du har inte funderat på IBC behållare? Dessa rymmer 1000 l och ställer man upp dem på leca block så kan man vattna med självtryck ifrån dem. Fula javisst men det döljer man med en spalje ärtor eller buskar

    1. IBC behållare funderas det flitigt på… Tyvärr är de ju inte helt billiga (och vi skulle absolut behöva mer än en enda) men jag klurar vidare. Att gräva en damm kostar ju också en del (även om det är vackrare), så då kanske IBC ändå blir mer prisvärt. Valet och kvalet… Tack för tipset med ärtspaljé runt, det döljer iallafall lite. 😀

  2. Mina dahlior var sämst och lite sämst…Jag hittade två blommor 18 november i växthuset, bor i bergslagen.? Mina vita luktärter var bäst samt potatisen vi frilandsodlade, vi hade varit lite dåliga på att täcka så en del var lite gröna, men rackarns vad mycket det blev! Chokladskäran var också spektakulär! Jädrar vad den blommade!

  3. Bäst skörd hos mig gav sommarsquashen Pic n Pic. Rödbetorna var förvånansvärt lätta, inte odlat det innan. Kanske hade nybörjartur
    Sämst gick aubergine Golden Egg, blev aldrig mogna… pumpan baby bear gav TRE små pumpor

    1. Vad kul att Pic n pic gick bra hos dig, den är ju så god. 😀 Golden Egg har jag aldrig lyckats med heller… Men hoppas på bättre tur nästa år. Ovanligt mkt som dog torkdöden här i år men det fina med odlande är att det ju alltid kommer en ny säsong med nya möjligheter att lyckas. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.