Gammelsorten Red Pear (och några till med samma namn)

trollet
tomat Red Pear

Gammal kulturarvssort

Red Pear är en högväxande gammal kulturarvssort från början av 1800-talet som ger röda, päronformade små fasta tomater med mildsöt smak. Tomaterna blir ca 5 cm stora och väger ca 17 g styck. Plantorna blir ganska höga, över 2 m, så visst kräver den en del tid i form av uppbindning och tjyvning av skott men jag upplever den ändå som rätt trevlig. Ger glatt många tomater och har trivts bra som utomhusodlad i kruka i soligt, skyddat och varmt söderläge (men trivs säkert ännu bättre i växthus).

Jag tycker att Red Pear är ett bra exempel på att tomater inte behöver vara sockersöta för att vara användbara; den är inte särskilt spännande som primadonna i en sallad men finfin att göra semisoltorkade tomater av i ugn. Och den är lätt att smyga in i de flesta rätter, nåt svinn på tomaterna blir det inte utan de passar till det mesta. 😀

Omogna Red Pear. Produktiv för att vara gammal kulturarvssort.
Den kräver en hel del uppbindning och tjyvning av skott, jag hade svårt att hinna med… Över 2 m hög blev den också.

Olika utvecklingstid

Det är väääldigt lätt att hitta frö till Red Pear eftersom nästan alla de stora fröfirmorna har den i sitt sortiment. Däremot kan beskrivningen variera, och även angiven utvecklingstid. En svensk fröfirma anger optimistiskt 60 dagars utvecklingstid men de flesta andra verkar eniga om att den behöver runt 65-75 dagar för att hinna ge skörd. Den är absolut produktiv för att vara en gammal sort (men kommer inte i närheten av moderna, hyperproduktiva hybridsorter).

I boken The Heirloom Tomato så beskriver Amy Goldman smaken som ”Fair; high acid. What you might call good old fashioned flavor.” (2008:144). Enligt henne mäter den 7 i brix och funkar i en sallad men då som en syrligare kontrast till andra, sötare sorter. Går också bra att konservera.

Red Pear började mogna i slutet av september här hos mig i zon 4.
Tomat Red Pear. Ingen smaksensation men en bra, fast tomat som passar till det mesta. En trevlig vardagstomat.

Ännu fler Red Pears…

Red Pear kallas också för Poire Rouge. Men det finns många fler sorter med samma namn, fast den som jag syftar på i det här inlägget är just den äldre, kulturarvssorten från USA som ger ca 5 cm stora tomater som väger ca 17 g styck. Men om du är sugen på att testa fler ”Red Pears” så finns det en hel del, bl a:

  • Austins Red Pear – Högväxande sort som ger röda päronformade små tomater med lång hals på 25-35 g, framtagen av Dale Austin i Washington, USA. Han introducerade sorten 1998 i Seed Savers Exhcange årsbok och beskrivs som en mycket söt (men sen) sort.
  • Baby Bottle Red Pear F1 – Halvtidig hybridsort som ger röda päronformade tomater. Enligt vissa källor är det en busksort, enligt andra källor en högväxande, oklart vad som gäller.
  • Baby Red Pear – Högväxande sort som ger röda, päronformade tomater som bara är 4 cm stora.
  • Franchi Red Pear /Red Pear Franchi – Högväxande gammal sort från norra Italien som ger röda, köttiga pastatomater med få frön som passar bra i matlagning. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar och ger stora tomater på 200-500 g, marknadsförs av den italienska fröfirman Franchi. Varför den heter Pear kan man undra för den har snarare den lite utdragna, ribbade formen av en tung säck. Beskrivs som god både färsk och tillagad.
  • Piriform /Piriform Red Pear – Enligt vissa är detta samma sort som Franchi Red Pear men jag är inte helt säker på den saken… Piriform beskrivs som mer rödorange, och ofta med grön nacke. Sen, högväxande sort som ger rätt stora, köttiga säckformade tomater.
  • Italian Large Red Pear /Large Red Pear /Italien Pear – Högväxande sort som ger stora, lite veckade röda tomater som ibland är säckformade, ibland mer äppelformade. Ibland har tomaterna en vag spets. Bättre i matlagning än som färska.
  • Red Pear – högväxande biffsort som ger röda, ”säckformade” tomater på ca 200 g. Kanske samma sort som Franchi Red Pear.

Och visst finns det också ett helt gäng med päronformade tomater i många andra färger… Men det är en annan historia. 🙂

Red Pear. Enstaka tomater sprack vid höstens ösregn.
Tomat Red Pear, tomaterna mognar lite i taget så jag plockade de flesta en i taget. Men det går att knipsa av en klase och låta resten av tomaterna på klasen eftermogna inomhus också.
Orange Bärnsten, stora röda Matina, lilla röda Mexican Honey och så päronformade Red Pear. Tillsammans med Bärnsten och Mexican Honey så blev Red Pear en trevlig tomatsallad (+ bladgrönt och sockerärter).

Källor i urval:

Boken The Heirloom Tomato av Amy Goldman (från 2008) s 144

https://fröbanken.se/parontomat-red-pear-kultursort.html

https://merakiseeds.com/red-pear-cherry-tomato

https://www.klostra.se/tomat-red-pear-froer

https://www.impecta.se/froer/gronsaker/parontomat-red-pear

https://www.plantsofdistinction.co.uk/heirloom-varieties/heirloom-vegetables/tomato-red-pear-0359a

https://www.seedsavers.org/austins-red-pear-organic-tomato

Läs också: Tomatdokumentären Seeds of Profit
Sortguide: Tomater resistenta mot bladmögel
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.