Tidiga snyggtomaten Maglia Rosa

trollet
Tomat Maglia Rosa.
En jättevacker sort men inget för nybörjare. Maglia Rosa är som godast när den fortfarande ser omogen ut och gillar inte kalla nätter.

Vackra tomater…

Maglia Rosa är en busksort med lite hängande växtsätt (kallas ibland för cascading tomato på utländska frösidor) som inte behöver tjyvas. Den är hyfsat tidig och har en utvecklingstid på ca 65 dagar (men enstaka återförsäljare är ännu mer optimistiska och anger 55 dagar) och ger väääldigt vackra ovala tomater, oftast med liten spets. Tomaterna är glansigt rosa med orangegula strimmor och färgerna liksom smälter in i varandra, nästan som om den vore målad i mildlysande akvarell. Storleken på tomaterna varierar men brukar ligga på ca 25-60 g och de är saftigare än man tror.

Jag tycker att de funkar fint i sallad eller bara slängda direkt som de är på tallriken som ett snabbt tillbehör. Den är dessutom rätt produktiv och lättskött. Men det gäller verkligen att äta tomaterna så fort det går för hållbarheten är inget vidare.

Tomaterna är vackra men plantan vinner inga skönhetstävlingar direkt… Om jag odlar den igen så blir det Gita-bur till plantan. Den behöver stöd pga alla tunga tomater men är svår att binda upp.
En borttappad skylt hade inte varit hela världen för Maglia Rosa är lätt att känna igen ändå  (även utan tomater på) eftersom plantan har ett väldigt speciellt utseende… Slängigt, yvigt och hängande på samma gång.

Men ful planta

Även om tomatfrukten är väldigt vacker på Maglia Rosa så är tyvärr plantan i sig rätt ful. Den ser liksom sjuk och medtagen ut, fastän den inte är det. Deppig. Som om den har näringsbrist, strax får vissnesjuka eller nåt annat elände. Den är riktigt lurig helt enkelt, ser sjuk ut fastän den är frisk. Så ha inte för bråttom med att ta bort den, ställ den i nåt hörn så du slipper bli stressad och bara vänta. Så småningom kommer de vackra tomaterna.

Enligt belgiska fröfirman Vertiloom är Maglia Rosa framtagen av Fred Hempel i Kalifornien, USA och är resultatet av en korsning av Striped Roman och Black Cherry. Namnet Maglia Rosa betyder direktöversatt från italienska ’rosa tröja’ och namnet sägs ha inspirerats av den förare som kom först i Tour of Italy som hade just en rosa tröja på sig.

Maglia Rosa till vänster. I bakgrunden Arkansas Traveller och till höger vita Belaya Sosulka.

Pass på mognaden

Jag har odlat Maglia Rosa i en stor, hög kruka i skyddat soligt läge utanför kontorstrappen. Den kan absolut odlas i ampel men då krävs en rejält stor ampelkruka, en högre kruka är nog att föredra. Gärna på verandan så att du verkligen får njuta av tomaternas skönhet och kan hålla koll på mognaden för tyvärr blir de snabbt övermogna och trista i smaken. Godast är de när de fortfarande färgar ut och egentligen ser lite omogna ut, prova dig fram så förstår du vad jag menar.

Smaken är svår att beskriva… Mumsig, syrligt söt med lite citruston när du skördar i tid. Mjölig och totalt ointressant som övermogen och övermognaden går rysligt snabbt tyvärr så det gäller verkligen att placera plantan på ett bra ställe så att du hinner skörda i tid.

Tomaterna är många och goda men blir snabbt övermogna.

Inte för alla

Jag gillar Maglia Rosa men tycker att den är lite knepig att odla; tomaterna är många och goda men blir snabbt övermogna och ska helst skördas när de fortfarande ser omogna ut. Och de blir lätt mjöliga pga låg temperatur, så om du inte har växthus/odlingstunnel så blir den bäst i zon 1-3 (om du inte odlar den i kruka och ids lyfta in den kalla nätter, förstås). Redan vid första kalla natten så blir tomaterna trista.

Maglia Rosa är en trevlig sort, men den är helt enkelt inget för nybörjare. Den kräver en del pyssel och tillsyn trots att det är en lägre sort. Fast det beror förstås på vilken VERSION av Maglia Rosa du fått tag på…

Olika versioner av Maglia Rosa

  • Maglia Rosa AS strain – Semi-determinant, dvs halvhög. Från Artisan Seeds = AS
  • Maglia Rosa HSM strain – Högväxande, ger lite mer avlånga, utdragna tomater med spets. Från Heritage Seed Market = HSM
  • Maglia Rosa TE strain – Busksort, ger ovala tomater (verkar ofta vara utan spets). Från TomatoEden = TE.

Det är lite svårt att översätta ordet ”strain” till svenska på ett bra sätt… Jag brukar, i brist på bättre, använda ordet version. Vad man egentligen menar är linje eller selektion. Den som fröodlar plantor av tomater i syfte att sedan spara eget frö kan ju selektera på olika sätt, dvs premiera vissa egenskaper och välja bort andra. Olika fröfirmor kan alltså fröodla samma sort men selektera olika (dvs t ex bara spara frö från lägre plantor, eller bara spara frö från högre plantor osv) så även om de startade med frö av samma namnsort så kan den sorten med tiden utvecklas lite olika hos olika fröfirmor beroende på vilka egenskaper de valt att satsa på/ha kvar.

Vilken av dessa versioner jag själv har frö till vete sjutton… Jag har ju skaffat frö från privatperson, inte firma. Mina plantor har inte blivit högväxande iaf så HSM är det inte jag har. Mina plantor har blivit busk på under en meter och vissa tomater har haft spets och andra inte. Så förvirringen är total. 😉

Tre produktiva tomatsorter 2022: Maglia Rosa, Arkansas Traveller och Belaya Sosulka.
Arkansas Traveller-planta i bakgrunden på verandan. I skålen också, plus Belaya Sosulka och Maglia Rosa. Fasiken vad jag plockade såna tomater, i mängder….

Källor i urval:

https://store.growartisan.com/product/maglia-rosa-cherry-tomato

https://www.facebook.com/172647249459847/photos/a.488448547879714.111381.172647249459847/1031395123585051/?type=3&theater

https://www.vertiloom.com/en/maglia-rosa-seeds.html

Danska TomatDatabasen

http://tatianastomatobase.com/wiki/Maglia_Rosa

https://solanaseeds.netfirms.com/TomatoesM-R.html

https://merakiseeds.com/maglia-rosa-tomato

https://tomatoeden.com/?223,maglia-rosa

Läs också Sortguide: Ampeltomater
Tomater på ”friland” (latversionen)
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.