Knasiga klustertomaten Voyage

trollet
Tomaten Voyage. En del gissar att utseendet är ett resultat av sk ”förbandning”/cristation. Min son tycker att den ser ut som ett moln med magknip.

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor

Väldigt rolig men hur god är den egentligen? Visst är det roligt med udda, knasiga tomater… Men det är sällan de knasiga tomaterna som är de godaste. Och Voyage är inget undantag. 😉

Voyage kallas även för Voyager, Finger Beef Voyage, Reisetomat/Reisetomate, Travelertomato, Traveller, Pocketbook och picknicktomat och namnet syftar just på att det är lätt att bara bryta loss en bit tomat med handen, du slipper alltså hålla på och slaska med kniv och skärbräda. Mycket praktiskt! Ingen gourmetsort tycker jag personligen men ändå rolig att odla för sitt uppseendeväckande utseende. Jättevacker som uppskuren, då ser den ut som en blomma! 😀

Köp Voyage hos Cramers Blommor

Tysk kulturarvssort (från Guatemala)

Voyage är en halv-högväxande sort som blir ca 150 cm hög och behöver tjyvas, med en utvecklingstid på ca 80 dagar (enstaka fröfirma säger optimistiskt 65 dagar men här hos mig är den alltid betydligt senare). En enda tomat ser ut som ett kluster av flera små röda körsbärstomater men smaken är inte mycket att hurra för. Som bäst blir de ganska skarpa i smaken men oftast är smaken mest, tja, ointressant. Den mäter 5 ½ i brix och i boken The Heirloom Tomato beskriver Amy Goldman smaken som ”Poor, very sour”. Tomaterna blir ca 60-120 g stora (som störst ca 300 g) och är rätt fasta och krispiga, brukar inte ha så många frön i sig. Blommorna ser också lite speciella ut, som en liten ballerinakjol nästan.

Oftast brukar den anges som en tysk sort men det verkar som att den kommit till Tyskland från Guatemala. Enligt Amy Goldman så kom den från Österrike till USA tack vare Nancy Arrowsmith, som hade fått den av Ulrike Paradine i England (Goldman 2008:52).

Omogna Voyage. Sorten är lite knepig och småkinkig att odla och är känslig för övergödning.
Storleken på Voyage-tomaterna kan variera väldigt, även på en och samma planta. De blir ca 60-120 g stora (som störst ca 300 g) och är rätt fasta och krispiga.
Voyager mognar liksom i sektioner, lite i taget. Även en enda tomat kan ibland vara mogen bara sektionsvis.

Unik eller inte?

Jag har faktiskt lyckats hitta en till, liknande tomat som Voyager, med liknande knasiga klusterutseende: Godzilla. Men om de egentligen är en och samma sort, eller släkt, eller om Godzilla är en förädling av Voyager har jag tyvärr inte lyckats få reda på. (Kanske är de samma?)

Godzilla beskrivs iallafall som en liiiiite sötare, och kanske lite mer produktiv, slags kluster-tomat. Även den är röd. Mer om Godzilla + en kort video hittar du här.

Övergödda plantor kan ge tomater som snabbare blir dåliga, spricker och övermognar snabbt.
Voyage gör sig jättefint på serveringsfat, som uppskuren ser den ut som en blomma.

En planta räcker

Jag tycker inte att man odlar Voyage för smakens skull, den odlar man för utseendets skull. Smaken blir helt ok en kanonsommar/i varmväxthus (skippa friland) men detta är inte att betrakta som en gourmetsort, det är snarare en rolig sort. Ögongodis, inte mer. En planta räcker. En sån där kluster/klyft-tomat som kanske gör succé på Instagram men inte är lika skoj att faktiskt äta i verkligheten. Den ser verkligen helmysko ut, lägger du några Voyagetomater bredvid varann så liknar de snarare en klase med röda vindruvor än tomater… Men söta som vindruvor är de inte.

Nåja. Det kanske inte är världens godaste tomat men den kan vara jättekul att odla ändå. Iallafall en gång. 😉

Köp Voyage hos Cramers Blommor

Voyager på tomatprovning hos Lotta i somras. (Just iår blev de faktiskt förvånande goda!)

En kort film från tomatprovningen hittar du här.

Källor i urval:

Boken The Heirloom Tomato av Amy Goldman (från 2008) s 52

https://fröbanken.se/tomat-de-voyage-picknicktomat.html

http://tatianastomatobase.com/wiki/Reisetomate

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(530)_Voyager.aspx

http://www.tomatklubben.se/Tomat_2010.pdf

Rabarber Trädgård om Voyage

Growyourownheirlooms om Godzilla

Läs också Sorttips: Roliga tomater
En tomatodlares olika faser
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.