Mumsiga gourmetsorten Hawaiian Pineapple

trollet
Hawaiian Pineapple.
Egentligen borde jag ha vett att låta bli Hawaiian Pineapple… Eftersom den har ganska lång utvecklingstid så är det inte alltid den hinner mogna här hos mig som utomhusodlad i blåsiga zon 4. Men smaken är så god att den är svår att motstå. 😉

Hawaiian Pineapple är en högväxande biffkulturarvssort från USA som ger rätt stora, saftiga tomater på 300-400 g eller mer (ibland över 1 kg). Tomaterna är köttiga, gulorange (ibland med lite rosa kött och lite vagt rosa skal) och lite veckade med härlig smak. Iallafall om den får tillräckligt med soltimmar, värme och kalium. Beskrivningen av den här sorten varierar väldigt hos olika fröfirmor; varken höjd, utvecklingstid eller utseende verkar man kunna enas om fullt ut men själva smaken, att den är så väldigt god, det håller alla källor med om.

Egentligen blir den bäst i växthus men jag brukar unna mig nån enstaka planta som jag krukodlar och daltar lite extra med; lyfter inomhus vid kalla nätter etc. Eftersom den har en utvecklingstid på ca 95-110 dagar så brukar jag också ofta tjyvstarta med den lite extra tidigt på säsongen + att jag låter de sista tomaterna eftermogna inomhus kvar på plantan utan ljus. Då blir de mycket godare än om de eftermognas som avplockade. 😉

Omogna Hawaiian Pineapple i september.
Mogen Hawaiian Pineapple. Sorten är inte helt lätt att hitta frö till, har lång utvecklingstid och är inte särskilt produktiv men fasiken vad god alltså…!
Hawaiian Pineapple ger tomater av varierande storlek, från 300 g upp till över 1 kg.

Gammeldags sötma

Smaken är ananasfruktigt söt, men det är en bred gammeldags sötma med lite umamitoner i. Fruktig, men liksom med mer smak av råsocker/eftersmaken hos honung än bara skarpt söt som moderna sorter kan vara. Den är liksom inte bara söt utan har det där lilla extra så därför tycker jag att den är värd lite extrajobb men det är ingen sort för nybörjare… Hawaiian Pineapple kräver verkligen hel del jobb för att bli riktigt fin i smaken; jämn vattning (hellre för lite än för mycket), jämn gödsling och jämn temperatur (så ja, växthusodling är egentligen att föredra).

Den här kulturarvssorten är ju egentligen inget att rekommendera; den är sen, inte så produktiv och det är inte helt lätt att hitta frö heller men fasiken vad JÄTTEGOD den är! Så om man ids dalta med den så är den så pass god att den ändå är värd besväret… Men EN planta av den här sorten räcker, jag skulle aldrig orka med att odla fler. 😉

Hawaiian Pineapple kan bli riktigt stora men det gäller att skörda i tid innan de spricker.
Uppskuren Hawaiian Pineapple tillsammans med lagringstomaterna Ponderosa, Khokhloma och Tjuchloma.

Tetra cis-lykopen

Hawaiian Pineapple är inte bara god, den är nyttig också. Enligt Heritage Food Crops Research Trust så finns det ett ”recessivt” slags lykopen, sk tetra cis-lykopen, i vissa orangegula tomatsorter. De har undersökt många sorter i laboratorium och enligt deras lista så har man uppmätt halten 6,13 i Hawaiian Pineapple.

Vanliga röda tomater innehåller translykopen som behöver värmas upp (och ska gärna ätas tillsammans med fett, som t ex olivolja) för att människokroppen ska kunna tillgodogöra sig nyttigheterna. Tetra cis-lykopentomater ska däremot helst ätas färska, det är så pass lättillgängligt att människokroppen kan ta upp det även i färsk form. Om du hettar upp och tillagar tetra cis-lykopensorter som Hawaiian Pineapple så förstörs lykopenet så gör hellre en salsa, juice eller sallad. Och den här raringen är så pass god att den förtjänar att ätas färsk. Mums! 😀 😀 😀

Uppskuren Hawaiian Pineapple. Ibland är tomaterna mer rödstrimmiga eller lite rosa inuti.
Hawaiian Pineapple är verkligen supersmaskig. Men krävande!

Historia

Enligt Tatianas TomatoBase har Hawaiian Pineapple odlats kommersiellt i Indiana, USA av en Mr. Ines sen 1970-talet. Mr. Ines gav frö till en vän, som i sin tur gav frö vidare till Mr. McLaughlin, medlem i Seed Savers Exchange (typ en amerikansk motsvarighet till den svenska fröodlarföreningen Sesam) som spred fröna vidare via föreningen. Många Pineapple-sorter kommer just från området i USA kring Indiana och Kentucky men vilka föräldrar sorten har, eller om den själv använts för att ta fram andra Pineapple sorter har jag inte lyckats ta reda på tyvärr…

Finna frö

Den verkar vara hyfsat motståndskraftig mot sjukdomar iallafall (men oklart vilka) och tål torka bättre än övervattning. Tyvärr finns Hawaiian Pineapple inte i sortimentet hos de stora svenska fröfirmorna och verkar mest säljas av brittiska, amerikanska och ukrainska fröföretag men om du kan tänka dig att beställa från Grekland så finns den hos Meraki Seeds (tomatfröimport inom EU är ju ok enligt jordbruksverket).

Och så finns den förstås redan hos en massa svenska hobbyodlare såklart, fråga snällt i köp- och säljtomatforum så får du se. 😉

Kanske ingen skönhet, men ack så god.
Rätt jobbig att odla men nån enstaka planta vill jag ändå unna mig. För smakens skull.
Hawaiian Pineapple i sällskap av Striped Cavern, Red Pear, Bärnsten, Red Pear, röda lagringstomaten Bombeta och mumsiga chilisorten Hot Chocolate,

Källor i urval:

Table of Tomatoes Containting Tetra Cis-Lycopene – Heritage Food Crops Research Trust

https://merakiseeds.com/hawaiian-pineapple-beefsteak-tomato

https://njaes.rutgers.edu/tomato-varieties/variety.php?Hawaiian+Pineapple

https://seed.ua/en/tomaty/dvycvetnye/hawaiskiy-ananas

http://tatianastomatobase.com/wiki/Hawaiian_Pineapple

https://www.victoriananursery.co.uk/Tomato-Seed-Hawaiian-Pineapple/

https://organicseeds.top/shop/10332/desc/hawaiian-pineapple-organic-tomato

Läs också Sortguide: Tetra cis-lykopentomater
3 Skäl: Därför gillar jag lagringstomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.