Jättestora tomaten Delicious

trollet
Tomaten Delicious.
Galet stor, javisst. Men hur god är den då? Gör den skäl för sitt namn…?

I bl a England och USA är det rätt vanligt med grönsaksodlartävlingar och då är det poppis med just freakishly stora exemplar… Största pumpan, största moroten, största tomaten osv är rätt prestigefulla tävlingar där sorter som Delicious är populära att använda. (Även fruktodlartävlingar är stort, vad sägs om ett enda krusbär stort som ett ägg…?)

Personligen tycker jag att det finns många andra sorter som lämpar sig bättre för hobbyodlare (särskilt om du som jag odlar utan växthus) men visst kan det vara lite kul att testa en såhär stor sort ändå. För skojs skull. 🙂

Omogna Delicious. Lotta har gjort en repampel som stöd åt de tunga tomaterna.

Historia

Delicious är en ganska sen, högväxande sort som har en utvecklingstid på ca 90 dagar och ger tomater som inte spricker så lätt. De är klarröda, bumliga, lite veckade plattrunda tomater av rejäl storlek. En enda tomat sägs kunna väga 3,5 kg (men mellan 500-1000 g är vanligare). En gång i tiden verkar den ha haft världsrekordet för att ge störst tomater i världen men det var ett bra tag sen, 1986 då Gordon Graham i Edmond Oklahoma i USA vann den titeln (kanske delvis pga sin egen speciella jordblandning). Delicious har sedan länge blivit omsprungen av andra, ÄNNU större sorter men återförsäljarna av frö lyfter fortfarande gärna fram det där världsrekordet från 86 än idag.

Delicious kallas även för Burpee’s Delicious och är framtagen just av den amerikanska fröfirman Burpee’s 1964 (W. Atlee Burpee Company). Den förädlades fram av Ted Torrey, chef för förädlingsarbetet, och det tog honom 13 år att få fram sorten Delicious (den verkar vara framselekterad ur Beefsteak /Crimson Cushion).

Lottas fina Delicious, odlade i Södertäljetrakten.
Tomaten Delicious i olika mognadsgrad.

Smaken då? Gör den skäl för sitt namn?

Nja, när jag smakade på den så tyckte jag att den var helt ok. Men ingen höjdare. Det verkar som att smaken kan variera rejält på denna sort, även på en och samma planta. Enligt Amy Goldman mäter Delicious bara 5 i brix (vilket inte är särskilt högt i tomatsammanhang) och i boken The Heirloom Tomato beskriver hon smaken som ”Fair to good, bland to delicious”.

Även om tomaterna inte spricker så lätt (vilket ju är bra!) så verkar de tyvärr kunna bli mjöliga rätt snabbt, så det gäller liksom att ta dem i tid. Ofta är de något mindre exemplaren av Delicious godare än de tokstora. Men exakt när den optimala smaken infinner sig är inte helt lätt att veta med såhär stor sort…

En liten Delicious bredvid en stor Brandywine Black (andra tomater bl a Barrys Crazy Cherry mfl),
Uppskuren stor röd Delicious (bredvid Brandywine Black, Tjuchloma, Voyage mfl.).

Odlartips för riktigt stora tomatfrukter

Jag kan absolut inte ta åt mig äran för att ha odlat fram en såhär stor tomat, de ni ser på bilderna är framodlade av min tomatkompis Lotta i Södertälje. Hon har (imponerande nog) odlat dessa utomhus men om du verkligen vill få till galet monsterstora exemplar så är nyckeln JÄMN temperatur, JÄMN gödsling och JÄMN vattning.

Så ja, växthusodling är att föredra om du vill odla fram riktiga bamsingar. Och för att de inte ska lossna från plantan av sin egen tyngd så behöver de stöd; en del odlare använder bh, munskydd eller gör snöramplar (makramé) till sina stora tomater för att hjälpa dem hänga kvar. 😉

Fler versioner…

Att den här stora tomatsorten fortsätter att fascinera odlare råder ingen tvekan om. Numera finns även en gul version bland hobbyodlare i USA; Yellow Delicious. Det finns också en orange; Big Golden Delicious och en förädling som kallas för Delicious Competition Tim Hunt Strain.

Sannolikt är de korsningar och/förädlingar av den ”klassiska” Delicious från 1964 men hur och när de tagits fram törs jag inte svara på.

Källor i urval:

Boken The Heirloom Tomato av Amy Goldman (från 2008) s 124

https://www.wexthuset.com/froer-lokar/froer/fro-till-tomater/fro-till-tomat-delicious

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(3375)_Burpees_Delicious.aspx

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(4536)_Delicious_Competition%20-%20Tim%20Hunt%20Strain.aspx

https://eu.oklahoman.com/story/news/1987/10/31/edmond-gardener-breaking-records-with-own-soil-mix/62673031007/

http://tatianastomatobase.com/wiki/Delicious

https://www.burpee.com/tomato-delicious-prod001177.html

Läs också Sortguide: Fuzzy Wuzzy och andra ludna tomater
Såhär budgetodlar jag tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.