Äntligen dags att öppna fröjulkalendern!

trollet
Wohoo, äntligen är det 1 december och lovligt att öppna första luckan i fröjulkalendern! Som jag har väntat! 😀 😀 😀

Det finns ju julkalenderar om allt möjligt nuförtiden, både för stora och små; Choklad, te, smink, strumpor, underkläder etc. Själv hade jag gärna lagt vantarna på en fröjulkalender men trodde inte att det fanns att köpa, så därför gjorde jag en själv förra året. Och det har visat sig att jag inte var ensam! Fler och fler har börjat med denna (nya?) tradition på Instagram så iår behövde jag inte ens göra en själv, jag hakade glatt på @backatrollets fröjulkalender istället. Och hon hade i sin tur blivit inspirerad av @odlamer som i sin tur blivit inspirerad av @flickanokakorna men också sett konceptet hos den tyska fröfirman Magic Garden Seeds.

Det finns alltså att köpa för den som vill. Men det vill jag inte, för att haka på (eller starta) fröjulkalender-byte är så mycket roligare! 😀 Och varför köpa något som går att få nästan gratis…? 😉 Deltar du i ett fröjulkalenderbyte så kostar det dig bara porto och de frön du vill bidra med. 😀

Visst kan man byta fröjulkalender med bara en enda odlingskompis om man vill, men det blir roligare såhär med fler inblandade i bytet för då lär du ju också känna fler odlare.

Såhär funkar fröjulkalenderbytet:

1, En Glad Entusiast startar genom att efterlysa ca 25 deltagare via sociala medier, t ex i stories/inlägg på instagram. Denna efterlysning görs lämpligen i god tid, t ex i slutet av oktober-början av november.

2, Dessa deltagare ska skicka 24 st fröpåsar (märkta med sortnamn, sitt insta-namn, var du köpt fröna/om de är hemodlade och vilket år de är ifrån) + returC4kuvert frankerat med 4 frimärken med sin adress på till Den Glada Entusiasten. PLUS gärna extra fröpåsar som gåva till Den Glada Entusiasten som tack för jobbet. 😉

3, Den Glada Entusiasten sorterar fröpåsarna och paketerar dem i valfritt kalenderformat. Det allra enklaste är att häfta fast dem på snöre. Läggs i julig påse vikt av t ex julpresentpapper.

4, Den Glada Entusiasten skickar tillbaka en julkalender till varje deltagare.

5, Sen får mottagaren vänta tills 1 dec och sen är det dags att öppna! Dra ut snöret lite för varje dag och ta fram en fröpåse i taget.

KLART!

Den som startar bestämmer tema

Om du väljer att vara den som startar fröjulkalenderbytet så kan du ju välja OM du vill ha nåt särskilt tema, t ex bara köra tomatfrön, bara köra chilifrön, eller om du vill satsa på bara sorter som funkar i Norrland, eller sommarblommor, eller kulturarvssorter, eller grönsaksfrö eller nåt annat. 🙂

Och som tack för allt ditt arbete så får du förhoppningsvis en massa fina favoritsorter från nya kompisodlare. 😉

Den som drar igång egen fröjulkalender kan bestämma tema. Kanske bara ätbart? Eller bara kulturarv?

Odlar både frö och gemenskap

Det fina med fröjulkalender-bytet är just att det är ett byte: eftersom alla fröpåsar är märkta med insta-namnet från givaren så är det ett kul sätt att få fler vänner på Instagram. Dels odlar du ju cirkulärt (bra budgetodling!) men du odlar också relationer med andra människor. Win win vetja! 😉

(Och du, skulle du mot förmodan få nån sort som du absolut inte vill odla så skänk den vidare i en frökedja eller en fröbytesträff i vår. Frökedjor och fröbytesträffar är toppen, bra budgetodling!)

Det svåraste är som vanligt att få plats med allt…! 😉

Länkar i urval:

https://www.magicgardenseeds.com/Seed-Kits/Organic-Seed-Advent-Calendar-2022—Magical-Time—The-Original-By-Magic-Garden-Seeds—Art-Edition-A.A-AK-001-

Namnen på Instagramkontona ovan är publicerade med personernas godkännande

Läs också: Gör en fröjulkalender
Julgrupp med muminfigurer
Fröbiblioteket i Tierp (och en lista på jättemånga fler)

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.