Gör en fröjulkalender

trollet

Julkalender med frö

Intresset för det här med julkalendrar för vuxna verkar ha exploderat de senaste åren… Det finns snart sagt en kalender för nästan allting: choklad, te, smink, strumpor, underkläder, sexleksaker… You name it och det finns. Trodde jag iallafall. Själv hade jag gärna velat ha en fröjulkalender, alltså en sån som istället för t ex en chokladbit innehåller en påse frö. Så då får jag väl göra en själv då! Det är ju nästan lika roligt att ge som att få, och det är en bra present såhär i omställningstider tycker jag.

Som fröodlare har jag ju ofta ett visst överskott av många sorter, och även om även jag köper frö ibland så finns det ju många frösorter (t ex gurka, squash mfl) vars köpefröpåsar nästan alltid innehåller onödigt många fröer som jag själv inte behöver. Perfekt att inkludera i en fröjulkalender till en annan odlare. Och jag har ju redan allt annat jag behöver för att göra den hemma redan! 🙂

24 egenvikta fröpåsar till fröjulkalendern. Jag återbrukade A4papper som familjen ändå tänkte skicka till pappersåtervinningen.

Olika teman

Du kan ju välja att ha specifika teman på din fröjulkalender om du vill, t ex BARA tomatsorter, BARA kulturarvssorter , BARA bladgrönt (olika sorters sallat, målla, spenat, kål osv), BARA ”klassiskt salladsvirke” (sallat, tomat, gurka etc), BARA palettbladsfrö eller BARA blomsterfrö osv. Jag har valt att göra en blandad, ätbar grönsakskalender (men man kan ju såklart inkludera även ätbara blommor i den om en vill).

The gift that keeps on giving…

Om du väljer att göra kalendern av egensydda små påsar/”tomtesäckar” av juteväv så kan det vara en kul idé att återbruka den igen med en lika frögalen odlingskompis nästa år, dvs att ni ger varandra varsin fröjulkalender och återbrukar påsarna och snöret, men fyller med nytt frö. Fast nån behöver ju börja den traditionen förstås. Kanske blir det du? 😉

Det mesta till en fröjulkalender finns redan hemma. Om du har ont om julpapper i samma färg så blanda och kör varannan, eller vänd på pappret och slå in det med insidan ut för mer variation.

Du behöver:

24 olika sorters frö (tänk på att det ska vara fräscha, livskraftiga fröer. Inte för gamla.)

Valfritt A4 papper att vika fröpåsar av

Julpapper ELLER tygpåsar (sy själv av juteväv för extra julig gammeldags känsla)

Snöre (vanligt köpe-presentsnöre eller tjusigare rött sidenband/annat du råkar ha hemma)

1 st meterlångt stadigt snöre/ bredare sidenband ELLER skokartong/ annan låda med lock

En bra, svart vattenfast penna att skriva siffrorna på omslagspappret med (eller sifferstämplar/sifferklistermärken)

Ev tejp

Gör såhär:

1, Vik 24 fröpåsar av A4 papper (tänk på att anpassa storleken efter storleken på frö, t ex tomatfrö kräver mindre påse än bondbönor) Lina Laurins fina instruktionsfilm för hur vi viker fröpåsar i föreningen Sesam hittar du här.

2, Fyll varje fröpåse med en frösort, skriv på påsen vad det är, namn sort och datum den odlades (eller bäst före-datum om det är köpefrö) Exempelvis: Tomat Fuzzy Wuzzy 2020, dvs påsen innehåller frö till tomaten Fuzzu Wuzzy vars frö odlades år 2020. Om du använder köpefrö som är F1hybrid i din kalender så skriv på påsen att det är det. Exempelvis Tomat Vilma F1 köpt 2021.

3, Slå in fröpåsarna i julpappret /stoppa en fröpåse i varsin tygpåse.

4, Knyt fast de små paketen ett och ett, i ett långt snöre eller lägg dem lösa i en låda med lock, t ex en återanvänd skokartong klädd med julpapper. Om du väljer snör-modellen så gör en liten ögla i varje ände på snöret, så att mottagaren lätt kan hänga upp den hemma hos sig sen.

5, Ge eller skicka till en glad odlarkompis före första advent.

KLART!

Om du har några extra stora fröpåsar så kan det vara kul att sprida ut dem lite i kalendern, och spara den största till finalen: julafton.

Andra varianter på samma tema

Jag föredrar att använda mig av ett längre snöre /sidenband att knyta fast de små fröpaketen på i nummerordning, eftersom det då blir mindre och billigare att skicka med posten (och så är det extra roligt att veta vilket frö personen får öppna just den dagen, skriv upp en nummerlista med innehållet om du vill, för minnets skull). Om du vill så kan du såklart återbruka en skokartong med lock, klä in den i julpapper och sedan lägga de 24 små fröpaketen löst däri så får mottagaren istället leta runt efter rätt nummer. Eller om du har en anslagstavla som du inte använder så kan du istället pynta ramen med nåt juligt och nåla fast de små fröpaketen där.

Bra återbruk

Enligt HUI/Svensk Handel så är årets julklapp 2021 en evenemangsbiljett. Enligt deras egna beskrivning av HUI så grundar de sina analyser på ”Vår långa och gedigna erfarenhet av att analysera handeln innebär en djup förståelse för såväl långsiktiga som snabba förändringar.” Pyttsan säger jag. Ett särdeles ovanligt tondövt och dåligt genomtänkt val tycker jag med tanke på den fortgående coronapandemin.

Själv hade jag hellre sett en egengjord fröjulkalender.
Fast den ska ju helst ges bort före första advent såklart. 😉

Kan hängas upp i fönstret, ovanför en dörrkarm, på en hylla eller på en anslagstavla.
Läs också: Julgrupp med muminfigurer
Fler inlägg om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.