Märgärten Alunda

trollet

Ursprung

Sorten kom till Alunda 1926 från Karlshamn och samlades in via Poms Fröupprop. På fröpåsen jag fick stod det märgärt Alunda, men den kallas också för Ärt från Alunda i äldre marknadsföring från 1850-1970. Den verkar ha varit mer populär och hyfsat vanlig förr, iallfall lokalt.

Fler uppländska lokalsorter av baljväxter är Stensärt från Skediga, Plogmannens ärt. Svea böna och bondbönan Arne.

Höjd och egenskaper

Märgärten Alunda verkar vara en medelhög sort som behöver stöd. Blommorna är vackert vita och bladen ganska stora, baljorna droppformade med 6-8 ärtor per balja. Och den blommar rätt länge. Först hade jag tänkt odla den i mitten av kryddkompassen mot stödpinnar formade som en tipi men se det gick icke… Tydligen var det för blåsigt just där, enstaka plantor bröts av vinden (en annan torkade bort) så jag fick vackert rädda vad jag kunde och flytta plantorna till pallkragsodlingen. Där fick de sig en plats närmare häcken, mer i lä. Det gick bättre.

Eftersom jag var tvungen att flytta plantorna och då toppade dem för hanteringens skull (de som inte redan blivit ofrivilligt toppade av vinden) så är osäker på hur hög den här sorten egentligen kan bli… Här hos mig blev de ca en meter efter flytten, kanske blir de ännu högre egentligen. Jag odlade dem mot en trädstör som klätts in med hönsnät.

Märgärt Alunda.

Ärtplantorna i slutet på säsongen. Sorgligt lite skötsel fick de, men visst levererade de ändå.

Smaken då?

Eftersom jag hade så väldigt lite frö att odla på så unnade jag mig bara en endaste liten provsmakning, och jodå! Ärterna var söta och goda. Och plantorna fick knappt nån kärlek alls men levererade ändå, en egenskap lika viktig som smak. 🙂

Vad räknas som kulturarv?

I Sverige definierar vi (svenska) kulturarvssorter som en sort som är värd att bevara och den ska ha odlats länge i Sverige, iallafall sen före 1950. Den ska också ha en väl dokumenterad historia, det innebär att den ska gå att spåra bakåt i historien. För att få säljas under märkningen Grönt Kulturarv så ska den också finnas i NordGens genbank. Och där hittar du mycket riktigt märgärten Alunda. 🙂

Finna frö

Jag säljer inte frö men märgärten Alunda finns i produktion och förvaring hos NGB, Nordiska GenBanken, du hittar den som nummer NGB 17854. Som privatperson kan du beställa frö i deras webshop men den är bara öppen mellan 1 mars – 31 maj och mycket tar slut snabbt i en rasande fart så det gäller verkligen att vara på hugget. 😉

Tänk på att NordGen inte är en fröfirma utan en genbank och det innebär att deras fröer säljs med särskilda villkor, bl a att du går med på att inte sälja vidare det du köper (dvs du får inte köpa från NordGen för att sälja det du nyss köpt). Men att odla och sprida fröet vidare går bra.

Märgärt Alunda i blom.

Fröodlar gör man inte för skönhetens skull kanske, för de ska vara riktigt torra och bruna innan fröet är riktigt moget.

Fröet ska vara ordentligt moget och torrt.

Edit /tillägg i efterhand:

I maj 2022 utsåg Kålrotsakademien Sveriges landskapsärtor och märgärt från Alunda blev utsedd till Upplands landskapsärt. Mer om det här.

Källor i urval:

Mailkontakt med Agneta Magnusson, tidigare ålderman för ärtskrået i fröodlarföreningen Sesam

boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna: om fröuppropets kulturarv – Lena Nygårds & Matti Wiking Leino (2013)

NordGen

Återfunnen mångfald för framtida bruk – Verksamhetsberättelse för POM 2003

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/pom/karin_svensson-.pdf

https://docplayer.se/7529361-Puggor-och-pelusker-svenska-lokal-sorter-av-art.html

Läs också: Lokförare Bergfälts Jätteärt
Fler inlägg om kulturarv

Annons

One Comment

  1. Du har inte själv några ärtor Alunda till övers? Finner ej på nordgen och blev besatt av att få tag på dem då jag var på trädgårdsmässan och såg att de existerar. Jag är från Alunda 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.