Snygga palmkålen Jagallo Nero

trollet
Jag älskar kål, både smaken och formen! Den är helt enkelt omöjlig att tröttna på eftersom det finns så oerhört stor variation av kål… En av mina nya snyggfavoriter är Jagallo Nero.

Enligt SKUD (Svensk kulturväxtdatabas) så tillhör Brassica oleracea ’Jagallo Nero’ Palmifolia-gruppen, dvs det är en palmkål, så därför väljer jag att kalla den för det (enstaka återförsäljare definierar den som tillhörande Sabellica-Gruppen men jag anser att SKUDs definition trumfar enskilda företags). Egentligen är det väl lite underligt att den fortfarande har oklar namnstatus med tanke på att den funnits ett tag…

Många upplever nog den här sorten som ny, så även jag, men den har faktiskt sålts i större skala sen 2015 (då av ett irländskt företag). Många kallar den för en gammal sort, men hur gammal vete sjutton… I Norden är det nog mycket tack vare Camilla Plum och Anette Nilsson som svenska odlare lärt känna den men frö har inte varit helt lätt att få tag på. Därför blev jag jätteglad när jag hittade småplantor hos Åkersberga Växtförsäljning i våras på en resa med trädgårdsföreningen. 😀

Palmkål Jagallo Nero, småplantor i såddtråg.

Ursprung och känslighet

Jagallo Nero blir ca 70 cm hög och har vackert flikiga, lite lätt silvergrå-blågrå blad med busrufsigt utseende som påminner litegrann om ruccola. Eller finflikiga ekblad kanske. Rent visuellt ser den ut som en korsning mellan palmkål och ruccola men dess egentliga ursprung har jag inte lyckats hitta särskilt mycket information om… Det spekuleras en del om att den skulle vara en selektion av Spigariello, dvs daggkål, men det jag har inte lyckats verifiera (men det verkar som om båda får vita blommor). Smaken är lite mildare än hos annan palmkål tycker jag. Verkligen jättegod! Små späda blad kan ätas råa i blandsallad men äldre grövre blad blir godare att tillaga.

Vissa hävdar att Jagallo Nero är extra tålig mot angrepp av larver, andra menar att den är mer känslig för larvangrepp… Min egen erfarenhet är att den är extra känslig, men jag har ju bara odlat den en enda säsong än. Det kanske är annorlunda nåt annat år.

Jagallo Nero i pallkragskompassen. Tyvärr blev den angripen rätt snabbt av larver (det gäller att plocka fram Turex i tid!) men väldigt snygg ändå. Särskilt tillsammans med Nero di Toscana.
Nero di Toscana i pallkragskompassen. Snygg granne till Jagallo Nero. Nästan alla sommarblommor strök med i bevattningsförbudet men kålen prioriterade jag att rädda.
Jagallo Nero och Nero di Toscana. Palmkål med olika utseende.

Finna frö

Det är lite småknepigt att hitta frö till Jagallo Nero, men lätt om du vet var du ska titta… 😉 Camilla Plum i Danmark säljer men om du vill få tag på lite större mängder så titta inte i de vanliga fröställen, kika istället i de vanliga fröfirmornas utbud av Micro Greens. DÄR kan du hitta stora påsar med rejält tilltaget frö av Jagallo Nero. Sen vete sjutton om kvaliteten på Micro Greens-fröer är likvärdig de mindre ”vanliga” fröpåsarna men i det vanliga sortimentet finns den vanligen inte hos de stora kedjorna. Så testa! 🙂

Från vänster: Jagallo Nero, Nero di Toscana, Dwarf Green Curled och grönkål Scarlet.

Källor i urval:

http://daylily-potager.blogspot.com/2021/04/jagallo-nero-10-ar-i-kokstradgarden.html

Local Roots Farm – spigarioello a botanical mystery

https://www.nelsongarden.se/sv/odla-inomhus/mikroblad-och-groddar/micro-leaf-gronkal-jagallo-nero-p56850/

https://skud.slu.se/nav/taxa/6313768

Camilla Plum jagallo nero

Läs också: Vilka 5 grödor skulle du odla vid en kris?
Poddavsnitt 28: Om kål (och andra kålväxter)
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.