Gör en halloweenpumpa!

trollet
Att karva en egen halloweenpumpa är inte så svårt om du har rätt verktyg… Och pumporna behöver ju inte vara läskiga, de kan få vara bara vackra också.

Lite mer hängivna pumpaodlare odlar väl sin egen pumpa till halloween men jag köpte glatt min i mataffären istället. Där köpte jag också de allra enklaste verktygen som ofta finns till salu just såhär års, små ministicksågar och en ”roller” som kan användas för att skissa ut mönstret på pumpan istället för att använda penna.

Såhär gjorde jag:

Du behöver: Pumpa, vattenfast penna, fintandad sticksåg. Ev batteridriven ljusslinga och/eller småfrukter att lägga i pumpan. (Och jo, det GÅR att göra halloweenpumpa med helt vanlig kökskniv också, men det är betydligt lättare med liten sticksåg tycker jag.)

1, Skaffa pumpa + verktyg.

2, Skissa ut mönstret på pumpan med en ”roller” eller penna (eller tryck in mönstret med en liten spik istället). Rita mönstret på småfrukterna med vattenfasta pennan.

3, Såga av hatten på pumpan med sticksåg.

4, Töm pumpan på frö och kött, en glass-skopa är lättare att använda än en sked. En sax kan också vara bra att ha till envisa fruktköttstrådar. (Spara innanmätet om du t ex vill göra en pumpa som kräks.)

5, Såga ut ditt mönster.

6, I med ljusslingan eller småfrukterna. Klart!

Vi använde prydnadsäpple och ett litet päron, men små clementiner är också tacksamma att rita på. De liknar ju små minipumpor.
Ännu läskigare blir den som möglig! Om du vill att din pumpa ska hålla längre så behandla snittytorna med ättika eller vaselin.
Ofta följer det med allt möjligt onödigt småplotter i de där billiga pumpakarvar-kiten… Sticksågen är det enda som man egentligen verkligen behöver.

Eller vackra mönster…

En halloweenpumpa behöver ju inte vara läskig, det går lika bra att göra vackra pumpor med karvade mönster i skalet. Och det går lika bra att använda förvuxen squash istället för pumpa. Eller kör både och, de är ju snygga tillsammans. 😀 I teorin går det att göra med helt vanliga, vassa knivar men i praktiken är det bra mycket lättare att lyckas med rätt verktyg, t ex träsnidarsats (små stämjärn, typ).

Rita först mönster med penna och skär sedan ut dem i skalet. Eller kör direkt på frihand om du känner dig tillräckligt kaxig. 😉

Finfin blomsterpumpa på Trädgårdscentrum i Tierp gjord av @odlingslugn Joanna.
En annan fin pumpaversion av @odlingslugn Joanna på Trädgårdscentrum i Tierp.

Träsnidarsats är lättare att jobba med än en vanlig kniv om du också vill testa att göra fina skalmönster.

Mer inspiration…

Förra helgen var jag och familjen på Halloween-helg i Furuviksparken. Där fanns det också jättefina pumpor! Särskilt pumpan som kräks gjorde stort intryck på lilla sonen. Kul och lätt att göra själv! 😀

Spindeln verkar dock svårare men det finns ju färdiga mallar om man inte är så sugen på att skissa själv. 😉

Pumpainspiration på Furuviksparken!
Halloweenpumpa i Furuviksparken.
Spindelpumpa i Furuviksparken.
Massor av pumpainspiration i Furuvik.

Fler pumpatips

Jag har inte testat detta själv men klassiska ”halloweenpumpahacks” som det tipsas vilt om i sociala medier såhär års är att:

  • Använda en elvisp (såndär gammal, klassisk) för att få loss fruktköttstrådarna inuti. Enklare än att använda glass-skopa.
  • Behandla snittytorna med ättika eller vaselin. Då håller pumpan längre och ruttnar inte lika snabbt.
  • Placera pumpan i knät när du ritar och skär ut mönstret. Det är lättare än om den står på ett bord eftersom det blir bättre arbetsvinkel för handen.
  • Borrmaskin för att göra massa små hål, som en ljuslykta. Enklare att borra hålmönster än att skära med kniv.

Till sist…

…vill jag vara väldigt tydlig med att det här inlägget inte är sponsrat av något företag. Jag har inte mottagit pengar eller produkter för att skriva det.

Läs också: Gör en fröjulkalender
Fler inlägg om DIY

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.