Kulturarvspelargonen Tierpspella

trollet

Kulturarvssort med många namn…

Tierpspella är en gammal sort som hunnit få många namn genom åren, den kallas även för Tierp, Dalapelargon, Norrland eller Norrlandspelargon (fast det finns även andra, helt andra pelargonsorter som förvirrande nog kallats för Norrlandspelargon).

Den är sannerligen inte helt lätt att få tag på men jag hade turen att få köpa en stickling av Tiperspellan av Mats och Margareta Asplund på Pelargonfönstret i Örbyhus. Mats berättade utförligt om pelargonens namnhistoria; enligt Mats så fick han berättat för sig av en man från Alunda att pelargonen kom till Tierp via mannens farmors två systrar nån gång på 1800-talet. Systrarna Amanda och Emelie Lundbeck kom från en by nånstans i trakterna runt Kalix och de hade en affärsrörelse i Tierp. Sen verkar den ha spridits därifrån. Kanske kan det förklara varför den kallats för just både Norrland och Tierpspelargon, tänker jag…

Så vilket namn gäller…?

När den lämnades in till Botaniska Trädgården under krukväxtuppropet kallades den iallafall bland annat för Tierpspella, och SKUD (svensk kulturväxtdatabas) listar den som Pelargonium x hortorum ’Tierpspella’ med de andra namnen som synonyma namn (och Tierpspelargon som handelsbeteckning). Därför har jag valt att kalla den för just Tierpspella i det här inlägget.

Tierpspella har rätt grova stammar och passar att stamma upp.
Tierpspella.

Utseende

Tierpspella klassas som en zonalpelargon men är ändå hyfsat lätt att känna igen eftersom den inte liknar nån annan zonalpelargon. Den har rätt grova stammar och stora rosa blommor med ett nästan lite smårufsigt utseende. I boken Pelargoner – kulturarv i kruka beskriver Karin Martinsson blommorna som ”/…/enastående, 4,5-5 cm breda, fyllda av långsmala rosa kronblad. Vissa kallar den för rosenpelargon, men den är ingen äkta rosenpelargon. Det finns en pistill i varje blomma och alla kronbladen slår ut, vilket ger hela blomman ett tillplattat utseende.” (2000:185).

Bladen ser litegranna ut som en blandning mellan engelsk- och zonalpelargon, de är mellangröna och ”/…/saknar zonalpelargonernas runda bladflikar och har tydligt markerade nerver som en engelsk pelargon.” enligt Martinsson. I Stora Pelargonboken av Susanna Rosén beskriver Rosén att ”/…/den har bara en antydan till zonmarkering ganska långt in på bladen.” (Rosén 2008:75).

Men höjden då?

Än har jag inte lyckats få reda på hur hög en Tierpspella kan bli, så det får väl tiden utvisa. Hittills har jag odlat den på vår soliga veranda eftersom vi har en katt som glatt brukar vilja provsmaka på krukväxterna inomhus… Får väl se hur jag gör i höst, kanske hamnar plantorna på (kattfria) kontoret innan frosten kommer. Den är lite för hög för att hängas upp i tryggt förvar i ampel tyvärr, annars hade det kunnat vara ett mer kattsäkert alternativ. Nåja, jag får tänka ut nåt. För den här sorten är jag rädd om, ingen katt ska få sabotera den här rariteten. 😀

Vet du hur hög Tierpspellan kan bli?
Kommentera gärna inlägget och berätta! 😀 😀 😀

Tierpspella framför tomaten Arkansas Traveler.
Ganska stor blomma på så pass liten planta.

Källor i urval:

bok: Pelargoner – kulturarv i kruka av Karin Martinsson, Prisma 2000:185

bok: Stora pelargonboken – Susanna Rosén, Prisma 2008:75

https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/hem-tradgard/20040123/passion-for-livet/

J Wesströms historiska universum – Tierpspellan

UNT – Tierps egen blomma

Läs också: Chokladblomman det pratas så mycket om
Fler inlägg om kulturarv
Fler inlägg om blommor

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.